Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η κερδοσκοπία επέστρεψε στις τιμές ενέργειας - Αυξήθηκε κατά 25% η τιμή του ρεύματος σε μία ημέρα

Η κερδοσκοπία επέστρεψε στις τιμές ενέργειας  -  Αυξήθηκε κατά 25% η τιμή του ρεύματος σε μία ημέρα

Πρόστιμα κατά της αισχροκέρδειας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη

Σχετικά Άρθρα

Επέστρεψε η κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας μετά από τρεις ημέρες …ανακωχής.
Η τιμή της Mwh για σήμερα Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 εκτινάχθηκε στα 149,95 ευρώ ανά Mwh σημειώνοντας άνοδο κατά 25,08% σε σχέση με την τιμή που είχε την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου που να σημειωθεί ήταν στα 119,88 ευρώ.
Όμως η συνολική ζήτηση της κατανάλωσης ρεύματος αυξήθηκε μόλις κατά 8,9%.
Οι προμηθευτές ενέργειας ζήτησαν από τους παραγωγούς 140.288 Mwh για σήμερα από 128.718 Mwh που ζητήθηκαν την προηγούμενη ημέρα.

Διαμόρφωση της ζήτησης ρεύματος

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Σαββατοκύριακα η ζήτηση σε κατανάλωση ρεύματος πέφτει αισθητά διότι χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις δουλεύουν με χαμηλή τάση ενώ η αγορά της Υψηλής Τάσης έχει μικρές διακυμάνσεις σε ό,τι αφορά τη ζήτηση και τις επτά ημέρες της εβδομάδας.
Η Μέση Τάση δηλαδή η μεσαία βιομηχανία και βιοτεχνία που βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία την περασμένη Παρασκευή κατανάλωσε 32.461 Mwh και η τιμή της Mwh είχε υποχωρήσει στα στ 157,04 ευρώ.
Η ζήτηση σε ρεύμα αυξήθηκε 8,9% και η τιμή της Mwh ανέβηκε 25%
Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου οι καταναλώσεις στη Μέση Τάση ήταν στις 32.428 Mwh Δηλαδή οι απαιτήσεις της μεσαίας βιομηχανία στις καθημερινές είναι ίδια ενώ πέφτει κατακόρυφα στα ΣΚ κατά από τις 25.000 Mwh.
Για τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταναλώσει 33.790 Mwh , οι οποίες κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με περισσότερα από 2 χιλιάδες καταστήματα στο σύνολο της αγοράς.
Τα υψηλά κόστη του ρεύματος αργά ή γρήγορα θα περάσουν στα προϊόντα και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ

Ο Σκλαβενίτης έχει κλειδώσει τη τιμή του ρεύματος από τις αρχές του 2021

Σύμφωνα με πληροφορίες η αλυσίδα Σκλαβενίτης έχει κλειδώσει κάτω του πραγματικού κόστους με συμβόλαιο για σταθερή την τιμή της Mwh όλο το 2021 με αντίστοιχο προμηθευτή ενέργειας.
Το νέο έτος αναμένεται να αλλάξει η τιμή για τον όμιλο Σκλαβενίτη, ή θα αναζητήσει καινούργιο πάροχο.
Ακόμη στη διεθνή αγορά οι μεταβολές στην προθεσμιακή αγορά φυσικού αερίου, η τιμή του ενισχύθηκε κατά 1,6% στα 66 δολάρια.

Παρέμβαση της ΡΑΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ Αλέξης Τσίπρας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από την 85η ΔΕΘ , χαρακτήρισε ως ασπιρίνη σε μια βαρεία ασθένεια , το πακέτο ενίσχυσης των καταναλωτών για την αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος.
Χαρακτήρισε λάθος το μέτρο διότι όπως είπε ,ενισχύει την άνοδο των τιμών ενώ θα έπρεπε να παρέμβει στο τρόπο αύξησης της τιμής του ρεύματος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να σταματήσει το κύμα αύξησης των τιμών , επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν έλεγχοι στην αγορά και να επιβληθούν πρόστιμα σε φαινόμενα αισχροκέρδειας.

energeia.JPG
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης