Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: «Ρίχνει» την τιμή της Mwh με την χρήση ΑΠΕ όταν πέφτουν οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου

ΑΔΜΗΕ: «Ρίχνει» την τιμή της Mwh με την χρήση ΑΠΕ όταν πέφτουν οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου

Σήμερα στα 157,04 η Mwh από 175,39 ευρώ χθες

Σχετικά Άρθρα
Βουτιά 18,35 ευρώ ή 10,4% ανά Mwh έκανε η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για την κατανάλωση ρεύματος την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου που υποχώρησε στα 157,04 ευρώ ανά Mwh από 175,39 ευρώ που ήταν για τις ημερήσιες καταναλώσεις της Πέμπτης 16 Σεπτεμβρίου.

Η ραγδαία αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής οφείλεται στην ηλιοφάνεια με τις μονάδες παραγωγής ρεύματος ΦΒ αλλά και στο διεθνές περιβάλλον.
Η τιμή του φυσικού αερίου για τα συμβόλαια αερίου του Οκτωβρίου σημείωσε πτώση κατά 13,7% και υποχώρησε στα 60,975 δολάρια.
Πρόκειται για σημαντική αποκλιμάκωση της τιμής καθώς είχε ανέβει στα 75 δολάρια.
Φως στο τούνελ φαίνεται ότι οι καταναλωτές θα δουν από το ερχόμενο Απρίλιο του 2022,με την προθεσμιακή αγορά να δέχεται τιμές στα 39 δολάρια για αγορά φυσικού αερίου.

Χωρίς δημοσιότητα

Πάντως στην εγχώρια αγορά δεν θα μάθουμε πότε που οφείλεται η βουτιά της Mwh διότι όπως αναφέραμε στο χθεσινό ρεπορτάζ του BN δεν δίνονται στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία .
Πάντως ο διαχειριστής ο ΑΔΜΗΕ φρόντισε να αυξήσει την συμμετοχή των μονάδων ενέργειας ΑΠΕ οι οποίες συνεισέφεραν 32.352 Mwh από 26.543 Mwh που έδωσαν μία μέρα νωρίτερα.
Δηλαδή τα ΦΒ έδωσαν επιπλέον 26.543 Mwh.
Ο ΑΔΜΗΕ για να ακολουθήσει η εγχώρια τιμή το διεθνές περιβάλλον σχεδόν διπλασίασε την παραγωγή ενέργειας από τις υδροηλεκτρικές μονάδες
Ανήλθαν στις 8542 Mwh από 4.879 την προηγούμενη ημέρα όταν η τιμή εκτοξεύθηκε στα 175,39 ευρώ.
Την ίδια στιγμή οι λιγνιτικές μονάδες έδωσαν οριακά υψηλότερη ενέργεια φθάνοντας τις 20.059 Mwh από 19.548 πριν από 24 ώρες.
Η παραγωγή ενέργειας από τις μονάδες φυσικού αερίου μειώθηκε οριακά στις 80.828 Mwh από 81.434 Mwh. H συνολική παραγωγή ενέργειας έφθασε τις 137.698 Mwh από 135.579 Mwh χθες.
Η παραπάνω ανάλυση των στοιχείων φέρνει στην επιφάνεια το ελληνικό δαιμόνιο που μπορεί να αξιοποιήσει τη διεθνή συγκυρία θυμίζοντας τον Κινέζο ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ «Μεγάλη αναταραχή υπέροχη κατάσταση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγχώριες παραγωγικές μονάδες όπως της «Μυτιληναίος» του «Ηρωνα» που ανήκει στον όμιλο Γ. Περιστέρη της Elpedison που ανήκει κατά 50% ανήκει στα ΕΛΠΕ προχωρούν σε αγορά συμβολαίων από την spot αγορά ή επιλέγουν να κλείνουν τιμές για την αγορά φυσικού αερίου.
Οι εύστοχες προβλέψεις για τη άνοδο ή την πτώση των διεθνών τιμών θα αφήσουν επιπλέον έσοδα στην περίπτωση που πουλήσουν ενέργεια σε υψηλότερο κόστος από την τιμή αγοράς .
Πρόκειται για επιπλέον έσοδα για το ρίσκο που αναλαμβάνεται διότι ο καταναλωτής θα πληρώνει πάντα την ενέργεια στο πραγματικό κόστος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης