Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τον ΟΠΕΚ

Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τον ΟΠΕΚ
Είναι αρκετά δίκαιο να σκεφτούμε πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τον ΟΠΕΚ
Σχετικά Άρθρα

Πριν από μερικά χρόνια, η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ είχε αυξηθεί στα 11 εκατομμύρια βαρέλια και μετά στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).
Μάλιστα, είχε σημειώσει τέτοια άνοδο, που οι αποφάσεις του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) ήταν σχεδόν αδιάφορες για την αγορά.
Χρειάστηκε μια πανδημία… για να αλλάξουν τα πράγματα, με τον ΟΠΕΚ να είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.
Ναι, το καρτέλ είναι γεμάτο εσωτερικές διχόνοιες και διαφωνίες, με τις εικασίες για διάλυση να δίνουν και να παίρνουν.
Συνεπώς, είναι αρκετά δίκαιο να σκεφτούμε πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τον ΟΠΕΚ.
Φυσικά, εύλογο είναι να σκεφτεί κανείς πως ο κόσμος θα ήταν αρκετά διαφορετικός.
Χωρίς καρτέλ πετρελαίου να ελέγχει τις τιμές, κάθε χώρα με αποθέματα πετρελαίου θα ήταν ελεύθερη να τα αξιοποιήσει, κατά βούληση - κάτι που θα ήθελαν πολύ να κάνουν ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ αυτήν τη στιγμή, αλλά δεν μπορούν λόγω υποχρεώσεων. 

Αστάθεια

Βέβαια, χωρίς τον ΟΠΕΚ οι τιμές θα ήταν πολύ πιο ασταθείς από ό,τι είναι σήμερα – εν μέσω των πλέον αβέβαιων εποχών από τότε που άρχισε να χρησιμοποιείται το πετρέλαιο, σε παγκόσμια κλίμακα.
Αυτό, φυσικά, θα ευνοούσε τη νέα γενιά των daytraders που έχουν ήδη δυσανάλογα μεγάλη επίδραση στις τιμές του πετρελαίου απλώς και μόνο λόγω του αριθμού τους.
Όπως δήλωσε ο Adam Rozencwajg, διευθύνων σύμβουλος της Goehring και της Rozencwajg, «αν ο ΟΠΕΚ διαλυθεί αύριο, θα υπάρξει, αναμφίβολα, αστάθεια στις τιμές – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».
Ωστόσο, ο Rozencwajg πρόσθεσε ότι η μακροπρόθεσμη μεταβλητότητα είναι πιθανό να μην ήταν τόσο μεγάλη, συγκρίνοντας την ιστορική μεταβλητότητα του αργού πετρελαίου με τον ίδιο δείκτη τιμών του φυσικού αερίου Henry Hub. 
Χωρίς τον ΟΠΕΚ, η ασφάλεια της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας θα ήταν πολύ πιο ασταθής από ό, τι τώρα, επίσης.
Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι στον κόσμο της ενεργειακής μετάβασης, με το πετρέλαιο να χάνει τη σημαντικότητά του, αυτό δεν πρέπει να προκαλεί σοβαρή ανησυχία.
Ωστόσο στην πραγματικότητα, το πετρέλαιο δεν χάνει τη σημασία του τόσο γρήγορα.
Θα υπάρχει για πολλές ακόμα δεκαετίες.
Ωστόσο, με τα μέλη του ΟΠΕΚ… χαλαρά, ελεύθερα να παράγουν όσο πετρέλαιο θέλουν ή μπορούν, μπορεί να υπάρξουν λιγότερα κίνητρα για τις εταιρείες πετρελαίου να επενδύσουν σε νέες παραγωγικές μονάδες για να εξασφαλίσουν μελλοντικά αποθέματα.
Και αυτό θα αυξήσει την ανασφάλεια της προσφοράς μακροπρόθεσμα, λέει ο Rozencwajg.  

Τι λέει η Οξφόρδη

Μια έκθεση του Ινστιτούτου Οξφόρδης πέρυσι εξέτασε πώς θα φαινόταν ο κόσμος αν ο ΟΠΕΚ δεν υπήρχε μεταξύ 1990 και 2018.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα ήταν σημαντικά υψηλότερη χωρίς κανένα καρτέλ να την κρατήσει υπό έλεγχο.
Πρότεινε επίσης ότι τα σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα που θα προέρχονταν από γεωπολιτικά γεγονότα θα είχαν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου σε έναν κόσμο χωρίς ΟΠΕΚ.
Για παράδειγμα, εάν δεν υπήρχε ΟΠΕΚ, οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Khurais, που παράγουν 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, θα υπήρχε σοκ στην προσφορά και οι τιμές θα είχαν αυξηθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Στην πραγματικότητα, εκείνη την εποχή, ορισμένοι αναλυτές προέβλεπαν για το Brent τιμές στο ύψος των 100 δολαρίων.
Ωστόσο υπήρχαν επίσης πιο νηφάλια μυαλά που έλεγαν ότι δεν υπήρχε λόγος για άνοδο του πετρελαίου, δεδομένου ότι ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή και ότι ο σχιστόλιθος των ΗΠΑ θα έκανε τα υπόλοιπα. 
Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο της Οξφόρδης στην έκθεσή του, «τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η πλεονάζουσα ικανότητα του ΟΠΕΚ είχε μια εξομαλυντική επίδραση, με τις τιμές να παρουσιάζουν πολύ πιο έντονους κύκλους τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω αν ο οργανισμός δεν υπήρχε.
Για παράδειγμα, σε έναν κόσμο χωρίς πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ, η τιμή θα είχε αυξηθεί κατά $ 110/b, από 51,6 $/b το 2010 σε 161,7 $/b το 2012, σε σύγκριση με $ 30,7/b στον πραγματικό κόσμο».
Ένας κόσμος χωρίς ΟΠΕΚ, βέβαια, θα μπορούσε να είχε και άλλες προεκτάσεις.
Όπως ανέφερε μια ανάλυση της «Wall Street Journal» το 2016 - η προηγούμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου - όταν ο ΟΠΕΚ σταμάτησε να ελέγχει τις τιμές, οι τιμές έπεσαν και οι επενδύσεις μειώθηκαν.
Αυτό, φυσικά, συμβαίνει σε κάθε πετρελαϊκή κρίση. αλλά χωρίς ΟΠΕΚ, αυτή η πτυχή της κρίσης μπορεί να είχε γίνει κανόνας.
Η αυξημένη αστάθεια στις τιμές και οι μικρές δαπάνες στη βιομηχανία θα οδηγούσε σε αυξημένη παρουσία των hedge funds και άλλων κερδοσκόπων στις αγορές. 
Παρά λοιπόν τη δύναμη του ΟΠΕΚ και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την επιρροή του στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, φαίνεται ότι χωρίς αυτόν τα πράγματα μπορεί να ήταν χειρότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης