Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πως η ΡΑΕ έβαλε φρένο στο κερδοσκοπικό ράλι ανόδου της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος

Πως η ΡΑΕ έβαλε φρένο στο κερδοσκοπικό ράλι ανόδου της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος

Σε 11 μέρες από τα 185 ευρώ ανά Mwh έπεσε στα 105 ευρώ

Σχετικά Άρθρα

Σε καθοδική τροχιά η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος χάρη στην απόφαση της Ρυθμιστικής Αγοράς Ενέργειας να αλλάξει τους κανόνες στα τιμολόγια ρεύματος μέσα από διαβούλευση με τους συντελεστές της αγοράς, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου.
Με την ανακοίνωση της ΡΑΕ για τις προσθέσεις της σε παραγωγούς και προμηθευτές, ανακόπηκε το ράλι ανόδου της χονδρεμπορικής τιμής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 4 Αυγούστου η χονδρεμπορική τιμή ανήλθε σε 185,59 ευρώ ανά Mwh, (επίπεδα ρεκόρ), και την επομένη ημέρα ήρθε η επίσημη ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Ενέργειας για τις αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος.

Οι παραγωγοί ενέργειας ανέκρουσαν πρύμναν…

Σε διάστημα 11 ημερών η χονδρεμπορική τιμή έκανε βουτιά υποχωρώντας κάτω από τα 100 ευρώ ανά Mwh και συγκεκριμένα στα 96,18 ευρώ για την Κυριακή 15 Αυγούστου. Για σήμερα όμως η τιμή του ρεύματος σημείωσε άνοδο κατά 9,8% σκαρφαλώνοντας στα 105,62 ευρώ ανά Mwh.
Οι δράσεις της ΡΑΕ συνέβαλαν στην πτώση της τιμής οι ρεύματος κατά 43% από τα επίπεδα ρεκόρ των 185,59 ευρώ ανά Mwh όπως λένε στελέχη ης αγοράς.
Η αποκλιμάκωση της τιμής του ρεύματος από τα επίπεδα των 185 ευρώ θα λειτουργήσει ευεργετικά για τους καταναλωτές, καθώς θα ξεφουσκώσουν εν μέρει τα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Αύγουστο.

Φωτιά τα τιμολόγια ρεύματος του Ιουλίου

Πάντως το κόστος ρεύματος για τον Ιούλιο ήταν «φωτιά» για τους καταναλωτές. Η μέση τιμή της χονδρεμπορικής τιμής εκτοξεύτηκε στα 113,46 ευρώ ανά Mwh σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το Ιούλιο όταν το κόστος ρεύματος τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ήταν μόλις 45,95 ευρώ ανά Mwh, σημειώνοντας άνοδο κατά 146,9% σε διάστημα 12 μηνών.
Οι αρμόδιοι της ΡΑΕ διαπιστώνοντας το ράλι ανόδου της τιμής του ρεύματος αποφάσισαν αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού με τις αλλαγές να βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης.

ΡΑΕ : To Target Model αύξησε το κόστος ρεύματος

Η ΡΑΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης, αναγνώρισε ότι η εφαρμογή του Target Model, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «κατέτεινε σε διαφοροποίηση, ακόμη και σε επαύξηση, του κόστους εκ των χονδρεμπορικών αγορών.
Προσθέτει ότι έχει μεσολαβήσει ικανό χρονικό διάστημα από την έναρξη λειτουργίας (1.11.2020) των νέων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να δύνανται να έχουν προσαρμόσει οι προμηθευτές τα τιμολόγιά τους.»
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ η παρατηρούμενη αδράνεια και παθητικότητα ενδέχεται να υποδηλώνει ότι οι προμηθευτές δεν θεωρούν αναγκαία καμία αναπροσαρμογή, καθώς ο (υποκρυπτόμενος;), όπως αναφέρεται, «ο στόχος του τιμολογίου ήταν εξαρχής να εκθέτει τους καταναλωτές στον πλήρη κίνδυνο των τιμών χονδρεμπορικής, ανεξαρτήτως του πώς επιγραφόταν το εκάστοτε τιμολόγιο για λόγους προσέλκυσης καταναλωτών.»

Οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

Οι προμηθευτές πριν την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα πρέπει να αποστέλλουν ειδοποίηση στον καταναλωτή αναφορικά με τον τρόπο τιμολόγησης του ρεύματος.
Η ΡΑΕ δρομολογεί τη δυνατότητα μετακίνησης των καταναλωτών σε άλλο προμηθευτή πριν τη λήξη του συμβολαίου ενώ δεν θα επιτρέπεται για τις περιπτώσεις των καταναλωτών που έχουν σταθερό τιμολόγιο ρεύματος.
Επίσης η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα μπορεί να είναι άνω του 30% σε σύγκριση από την τιμή αναφοράς που αναγράφεται στο συμβόλαιο ως κόστος της kwh. Επιπλέον συζητείται και η κατάργηση των παγίων για να είναι συγκρίσιμα τα τιμολόγια ρεύματος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης