Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι λιγνίτες - που θέλουν να καταργήσουν - διασώζουν για ακόμη μία φορά την ηλεκτροδότηση - Πρόβλημα στη βιομηχανία

Οι λιγνίτες - που θέλουν να καταργήσουν - διασώζουν για ακόμη μία φορά την ηλεκτροδότηση - Πρόβλημα στη βιομηχανία
Καθοριστική συμβολή του λιγνίτη στο σύστημα ηλεκτροδότησης, προκειμένου να μην οδηγηθεί στην κατάρρευση
Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για την απολιγνιτοποίηση της χώρας, αποδεικνύεται η καθοριστική συμβολή του λιγνίτη στο σύστημα ηλεκτροδότησης, προκειμένου να μην οδηγηθεί στην κατάρρευση.
Ο ιστορικός καύσωνας, το ρεκόρ στη ζήτηση, οι πυρκαγιές και η παρατεταμένη ξηρασία, έχουν προκαλέσει ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα ηλεκτροδότησης.
Προς το παρόν το σύστημα αντέχει, με τη συνεισφορά του λιγνίτη να είναι καθοριστική.
Να σημειωθεί ότι οι αρχές έχουν προχωρήσει σε συστάσεις προς τις μεγάλες βιομηχανίες, ώστε να περιορίσουν ή και να μηδενίσουν τη ζήτηση, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία τους.

Το παράδειγμα του Τέξας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας του λιγνίτη, αποτέλεσε η κατάρρευση του συστήματος στο Τέξας τον περασμένο Φεβρουάρι, εν μέσω πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. 
Η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ βυθίστηκε στο σκοτάδι, καθώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, όταν τέθηκε εκτός λειτουργίας ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας.

Νέο ρεκόρ

Στα 185,59 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο Τετάρτη 4/8/2021 καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή στην ευρωπαϊκή αγορά, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και πολύ υψηλότερη σε σχέση με τις μεσογειακές χώρες.
Η τιμή σημείωσε άνοδο 20% σε σχέση με την τιμή της Τρίτης.
Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε τα 205, ευρώ/MWh από τις 10 το πρωί έως τις 9 και 11και 12 και το βράδυ ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 105,10 ευρώ/MWh στις 4 και 5 τα ξημερώματα .
Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 410,95 GWh μειωμένη 6% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.
Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 16%, το φυσικό αέριο 47% τα υδροηλεκτρικά 6% οι εισαγωγές 16% και οι ανανεώσιμες 15%.
Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 1.531 MWh και οι εισαγωγές στις 32.835 MWh .

Οι επικίνδυνες ισορροπίες

Οι εμπλεκόμενοι φορείς της αγοράς ακροβατούν σε λεπτές και επικίνδυνες ισορροπίες, προκειμένου να καταφέρουν να αντέξει το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες καύσωνα.
Στις 2 μ.μ. σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ το πραγματικό φορτίο ήταν στα 8.416 MW με πρόβλεψη για 8.500 MW .
Tα 1341 MW προέρχονται από παραγωγή λιγνίτη αντιστοιχούν σε 16% ποσοστό, τα 3935 MW από παραγωγή φυσικού αερίου σε ποσοστό 47%, τα υδροηλεκτρικά στο 19% με 1619 MW και οι AΠΕ στα 463 MW με ποσοστό μόλις 5%.
Οι διασυνδέσεις με 1058 MW στο 13%.Εισαγωγές 100%.
Τέσσερεις ώρες έχει ζητήσει ο ΑΔΜΗΕ να σταματήσει η παραγωγή στην βιομηχανία 6-10 μμ.
Με όλη την κυβέρνηση στο πόδι - από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, έως τους επικεφαλής και τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ - το σύστημα παρακολουθείται λεπτό προς λεπτό ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει επάρκεια ισχύος και ευστάθεια.
Χθες οι ωριαίες τιμές στο λιγνιτικό θερμοηλεκτρικό δυναμικό κυμάνθηκαν στη διάρκεια της ημέρας από 14% έως 18%, με το φυσικό αέριο να σώζει την …παρτίδα καθώς κυμάνθηκε 42% με 54%.
Οι ΑΠΕ συνολικά συνεισέφεραν ελάχιστα, περίπου από 4% έως 8%, καθώς λόγω μηδενικών μποφόρ τα αιολικά ήταν εκτός και δούλευαν μόνο τα φωτοβολταϊκά, ενώ με το που έπεσε ο ήλιος μπήκαν πιο δυναμικά στο παιχνίδι τα υδροηλεκτρικά που ορισμένες ώρες εκπροσωπούσαν ακόμη και το 22% της παραγωγής.
Υψηλά κινήθηκαν και οι εισαγωγές, γύρω στα 1.500 MW ανά ώρα, καλύπτοντας ορισμένες ώρες της ημέρας έως και το 23% της ζήτησης.

Ανεβαίνει περαιτέρω σήμερα η ζήτηση

Όσο για το back up plan, ο ΑΔΜΗΕ έχει πάρει ήδη την απόφαση για εκκίνηση της διακοψιμότητας - έχει ενημερώσει και τους εμπλεκόμενους - ώστε να είναι έτοιμος να τη χρησιμοποιήσει μόλις κριθεί απαραίτητη ως «εργαλείο» για την ευστάθεια του συστήματος.
Επίσης, στο τραπέζι υπάρχει και η προοπτική των εκ περιτροπής διακοπών ηλεκτροδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα όποιο πρόβλημα μπορεί να εκδηλωθεί στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ή στο δίκτυο υψηλής και της υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ.
Εχθές η ζήτηση κορυφώθηκε όπως αναμενόταν φτάνοντας τις 9.370 MWh ενώ για σήμερα εκτιμάται ότι θα καταγράψει ρεκόρ αγγίζοντας τις 10.700 MWh.
Όπως ήταν αναμενόμενο, για αύριο Τρίτη 3/8/2021 η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 154,08 ευρώ/MWh (η υψηλότερη έπιασε τα 176,06 ευρώ/MWh), και ήταν η υψηλότερη στην ευρωπαϊκή αγορά, ακολουθώντας ένα σερί υψηλών τιμών την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, την εβδομάδα 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) κατέγραψε σημαντική αύξηση, διαμορφούμενη στα 121.93ευρώ/MWh, σημειώνοντας την υψηλότερη εβδομαδιαία τιμή ηλεκτρισμού στην ιστορία της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς.
Η μέση ΤΕΑ εμφανίζεται αυξημένη κατά 29.77% από την μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με μέγιστη και ελάχιστη ΤΕΑ στα 160.37ευρώ/MWh και στα 64.64ευρώ/MWh αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη μέση ΤΕΑ ανά ημέρα το επταήμερο 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου επετεύχθη το περασμένο Σάββατο (31/7) φτάνοντας τα 143.23 ευρώ/MWh.
Πως οι τεχνικοί κράτησαν ζωντανούς τους λιγνίτες με μερίδιο 15%
Με το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων εν λειτουργία και το μεριδιό τους να φτάνει στο 15% του μείγματος το σύστημα άντεξε την μεγαλύτερη ζήτηση της 10ετίας και τον ισχυρότερο καύσωνα από την δεκαετία του 80.
Οι παλιές μονάδες είναι και τεχνικά ευάλωτες, οπότε πάντα υπάρχει φόβος να παρουσιάσουν βλάβες. Γι΄ αυτό όπως αναφέρουν στο worldenergynews.gr, παράγοντες της ΔΕΗ, οι τεχνικοί κινούνται στο …νήμα, κατεβάζοντας τα φορτία, ώστε να κρατηθούν σε λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες, καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, «λόγω του καύσωνα, η ψύξη τους δεν …βγαίνει».
Αυτό μάλιστα επιβεβαιώθηκε από το κρασάρισμα της Μεγαλόπολης 4 που είχε διαρροή στον λέβητα και αναμένεται να επανέλθει στο σύστημα σήμερα το βράδυ, το αργότερο την Τετάρτη 4/8 το μεσημέρι.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται χωρίς τις λιγνιτικές μονάδες και τι προκειται να γίνει σε μια αντίστοιχη περίπτωση του χρόνου ή τον χειμώνα σε μια νέα Μήδεια;
Όταν μάλιστα οι πιέσεις οδήγησαν να μπει στο σύστημα η Μεγαλόπολη 3, μια μονάδα που ήταν στην εφεδρεία για 9 μήνες.

Διαβάστε περισσότερα στο worldenergynews.gr

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης