Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πληθωρισμός: Άνοδος του ενεργειακού κόστους από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου

Πληθωρισμός: Άνοδος του ενεργειακού κόστους από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου
Ο παρατεταμένος χειμώνας εξάντλησε τα αποθέματα της Ευρώπης, ενώ η Ρωσία, που είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής, περαίχε μικρότερες ποσότητες
Σχετικά Άρθρα

Έντονες ανησυχίες για αύξηση του κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκαλεί η εκτίναξη στα ύψη των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στη Βρετανία , καθώς η παγκόσμια προσφορά σε φυσικό αέριο παραμένει περιορισμένη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Finincial Times την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2021.

Ρωσία και χειμώνας

Οι αιτίες για τις οποίες μειώθηκε η προσφορά είναι πολλές:
Ο παρατεταμένος χειμώνας εξάντλησε τα αποθέματα της Ευρώπης, ενώ η Ρωσία, που είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής, έστειλε μικρότερες ποσότητες στην Ευρώπη σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Και αυτό, επειδή, όπως αναφέρουν οι κριτικές, επειδή η Μόσχα προσπαθεί να πιέσει την Ευρωπαική Ήπειρο να υπερβεί τις αμερικανικές επιφυλάξεις και να εγκρίνει τη λειτουργία του Nord Stream 2.
Επίσης, και οι υπόλοιποι προμηθευτές φυσικού αερίου έχουν περιορίσει τις εξαγωγές τους καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την κρίση του κορωνοϊού και βλέπουν τις απαιτήσεις τους να αυξάνονται.
Συνολικά, η παραγωγή στη Βόρεια.Ευρώπη έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 10% από το πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Κίνδυνος να επιδεινωθούν οι ελλείψεις

Η σταθερή ανοδική τάση των τιμών εγείρει ανησυχίες ότι οι παγκόσμιες ελλείψεις σε επίπεδο προσφοράς θα επιδεινωθούν – τη στιγμή δε, που το φυσικό αέριο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά καύσιμα στον πλανήτη λόγω της ευρείας χρήσης του, από τη βιομηχανία έως την παραγωγή ενέργειας και θέρμανση.
«Από πλευράς πρόσθετης προσφοράς, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές στον πλανήτη.
Η Ρωσία αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη πηγή, όμως κανένας δεν γνωρίζει πότε θα αρχίσει να αυξάνει την προσφορά της. Συνεπώς, οι traders σε ολόκληρο τον κόσμο, από Ιαπωνία έως Βραζιλία, αρχίζουν να παρακολουθούν με ανησυχία τις τιμές στην Ευρώπη», αναφέρει αναλυτής της ICIS.

Οι τιμές

Στην Ευρώπη, οι τιμές έχουν αγγίξει τα 40 ευρώ ανά MWh για πρώτη φορά, ενώ στη Βρετανία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005 και σε επίπεδα ρεκόρ για περίοδο καλοκαιριού.
Την ίδια ώρα και στην Ασία, οι τιμές είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς οι χώρες της περιοχής προσπαθούν να παραγγείλουν νέες ποσότητες σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) προκειμένου να καλύψουν την υψηλή ζήτηση, τη στιγμή που η τιμή spot για το LNG cargo έχει ξεπεράσει τα 15 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων σε ενεργειακά θέματα ICIS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης