Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό μηνός -1,7% το Βrent, στα 73,47 δολ. εν αναμονή συμβιβασμού στον OPEC+

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό μηνός -1,7% το Βrent, στα 73,47 δολ. εν αναμονή συμβιβασμού στον OPEC+

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα  Αραβικά Εμιράτα κατέληξαν σε συμφωνία - χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται πληροφορία

Σχετικά Άρθρα

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, στον απόηχο των στοιχείων σύμφωνα με τα οποία αυξήθηκαν τα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ και ενώ οι traders αναμένουν τις εξελίξεις στον OPEC+ σε αναζήτηση μιας συμβιβαστικής φόρμουλας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για αύξηση της παραγωγής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Market Watch την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021.

Οι φήμες

Δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο ανέφεραν στις 14 Ιουλίου πως οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμβιβασμό με βάση τον οποίο θα ήταν δυνατή η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών της παραγωγής από τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία στον OPEC+ όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου.
«Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών συνεχίζονται», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.

Μετάλλαξη Delta

Οι traders παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις αναμένοντας να δουν αν και πότε ο OPEC+ θα συγκαλέσει συνεδρίαση για να επικυρώσει τον αναφερόμενο συμβιβασμό.
Στην πτώση της τιμής του πετρελαίου συνέβαλαν και οι εντεινόμενες ανησυχίες ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta μπορεί να αναγκάσει ορισμένες χώρες να επιβάλλουν νέα lockdown, ιδίως στην Ασία, εξέλιξη που θα αμβλύνει τη ζήτηση για ενέργεια.
«Αισθανόμαστε ότι η μετάλλαξη Delta είναι ο κρισιμότερος παράγοντας, καθώς η Ασία έχει ουσιαστικό θέμα και η κατάσταση στην Ευρώπη είναι προβληματική», δήλωσε στη MarketWatch ο Tariq Zahir, διευθύνων σύμβουλος της Tyche Capital Advisors.
Τα κρούσματα της covid-19 αυξάνονται και πάλι στις ΗΠΑ και αυτό «θα μπορούσε να ανακόψει τη ζήτηση πετρελαίου τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες σε μέρη της χώρας όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά", είπε.

Πρόβλεψη για τη ζήτηση

Στο μεταξύ, ο OPEC διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2021, σημειώνοντας πως θα αυξηθεί κατά 6 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το υπόλοιπο του έτους.
Ωστόσο, στη μηνιαία έκθεσή του ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα επανέλθει σε επίπεδα προς πανδημίας έως το τέλος του 2022.
Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση το 2022, φτάνοντας στα 99,86 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η ζήτηση προβλέπεται να ξεπεράσει το όριο των 100 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στο β' εξάμηνο του 2022.

Τα συμβόλαια

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε κατά 1,48 δολάρια ή 2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 71,65 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.
Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 1,29 δολάρια ή 1,7%, στα 73,47 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης