Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Πιέσεις για επίτευξη συμφωνίας στον OPEC – Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του «μαύρου χρυσού»

ΗΠΑ: Πιέσεις για επίτευξη συμφωνίας στον OPEC – Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του «μαύρου χρυσού»

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρούσε 3,5% διαμορφούμενη κοντά στα 74 δολάρια το βαρέλι, αφού αρχικά είχε βρεθεί μία ανάσα από τα 78 δολάρια, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018

Σχετικά Άρθρα

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από τις συζητήσεις του OPEC+ για την πολιτική του Οργανισμού στην παραγωγή του πετρελαίου, δήλωσε την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021 η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Όπως υπογράμμισε η ίδια, η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφές με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ πρόσθεσε πως «καλούμε τα μέλη του OPEC να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει αξιόπιστη προσφοράς ενέργειας σε προσιτό κόστος» εν μέσω πτωτικών πιέσεων στις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Έντονο παρασκήνιο

Την ίδια ώρα, σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, υπαναχωρώντας από το πρόσφατο ράλι τους, από τη στιγμή που οι παραγωγοί του OPEC+ ακύρωσαν τη νέα συνάντησή τους, εν μέσω της διένεξης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι υπουργοί Πετρελαίου του OPEC, της Ρωσίας και άλλων κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών εγκατέλειψαν τις συνομιλίες, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα ως προς το μέλλον του καρτέλ αλλά και τις προοπτικές των τιμών πετρελαίου.

Έντονες διακυμάνσεις

Αρχικά, οι τιμές πετρελαίου επιδόθηκαν σε ράλι μετά την είδηση της κατάρρευσης των συνομιλιών, όμως γρήγορα άλλαξαν ρότα περνώντας σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι συναλλασσόμενοι εκδηλώνουν ανησυχίες ότι μετά τη διένεξη αυτή ορισμένοι παραγωγοί μπορεί να ανοίξουν τις «στρόφιγγες» και να αρχίσουν να εξάγουν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου.
Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρούσε 3,5% διαμορφούμενη κοντα στα 74 δολάρια το βαρέλι, αφού αρχικά είχε βρεθεί μία ανάσα από τα 78 δολάρια, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.
Αντίστοιχα, η τιμή αργού στη Ν.Υόρκη υποχωρούσε περισσότερο από 2%, κοντά στα 73 δολάρια, αφού αρχικά είχε κάνει άλμα κοντά στα 77 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014.

Αύξηση παραγωγής

«Η αγορά ανησυχεί ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα παρέμβουν και θα διοχετεύσουν μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου στην αγορά μονομερώς για να ακολουθήσουν εν συνεχεία και αλλοι παραγωγοί του καρτέλ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αναλυτής της Mizuho.
Ηδη, το Αμπου Ντάμπι έχει διαμηνύσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε αυξήσεις παραγωγής, απορρίπτοντας την πρόταση να παραταθεί η συμφωνία μείωσης της παραγωγής έως τα τέλη του 2022 από το αρχικό χρονοδιάγραμμα του Απριλίου.

Αισιοδοξία

Παρ΄όλα αυτά, πηγές εκ των έσω του ΟΠΕΚ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το καρτέλ και οι κορυφαίοι εταίροι του θα επαναλάβουν τις συζητήσεις τους αυτό το μήνα και θα καταλήξουν σε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο και εφεξής.
Αναλυτές πάντως αναμένουν ότι οι αμερικανοί παραγωγοί θα αρχίσουν να αυξάνουν την προσφορά τους μετά από πολλούς μήνες περιορισμένης δραστηριότητας χάρη στις υψηλότερες τιμές. Η αμερικανική παραγωγή κυμαίνεται αυτή τη στιγμή γύρω στα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για αύξηση προτού φθάσουν ξανά στο ρεκόρ των 13 εκατ.βαρελιών ημερησίως του 2019.

Αβεβαιότητα

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων έχει προκαλέσει αβεβαιότητα ως προς τις επόμενες κινήσεις του OPEC.
Παρ΄ όλα αυτά, η τράπεζα εξακολουθεί να βλέπει την τιμή brent στα 80 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης