Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πάνω από τα 77 δολ. το πετρέλαιο - Αδυνατεί να καταλήξει σε συμφωνία ο OΠΕΚ+ - Σύγκρουση Σαουδικής Αραβία και ΗΑΕ

Πάνω από τα 77 δολ. το πετρέλαιο - Αδυνατεί να καταλήξει σε συμφωνία ο OΠΕΚ+ - Σύγκρουση Σαουδικής Αραβία και ΗΑΕ

Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις στον OPEC+

Σχετικά Άρθρα
(Upd) Οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν σήμερα 5/7 πάνω από το επίπεδο των 77 δολαρίων καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την πολιτική παραγωγής πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Σαουδική Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η συνεδρίαση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα 5/7 μετά τις διαφωνίες της περασμένης εβδομάδας για το κατά πόσον θα επεκταθούν σε διάρκεια οι περικοπές στην παραγωγή αργού που συνεχίζονται λόγω της πανδημίας.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανθίστανται στην επέκταση.
Το πρακτορείο Reuters, ωστόσο, επικαλούμενο δύο πηγές του, μετέδωσε ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται, χωρίς να έχει οριστεί νέα ημερομηνία.
Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι η αναβολή σημαίνει ότι ο OPEC+ θα συνεχίσει την παραγωγή με βάση τις υπάρχουσες συμφωνημένες περικοπές.
Αρκετές ημέρες έντονων συζητήσεων δεν έλυσαν τις διαφορές μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Bloomberg συμμετέχοντες στις συζητήσεις, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Σύμφωνα με δήλωση του γενικού γραμματέα του OPEC, M. Barcido, δεν έχει ορισθεί νέα ημερομηνία συνεδρίασης.
Βασικό αποτέλεσμα της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, για την ώρα, είναι ότι ο OPEC+ δεν θα αυξήσει την παραγωγή του τον Αύγουστο, στερώντας την παγκόσμια οικονομία από σημαντικούς νέους ενεργειακούς πόρους, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει από το σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το αργό κατέγραψε άνοδο +1,6% στα 76,36 δολάρια το βαρέλι

Το Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, έκλεισε με άνοδο 1,3%, στα 77,16 δολ. το βαρέλι.

Με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% το τρέχον έτος και να βαδίζουν προς τα 80 ευρώ το βαρέλι, το καρτέλ πιθανόν να υποστεί πιέσεις από χώρες - καταναλωτές οι οποίες θα ανησυχήσουν για την επίδραση στον πληθωρισμό.
Χωρίς συμφωνία, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν και να απειλήσουν να εκτροχιάσουν μια αδύναμη οικονομική ανάκαμψη.
Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν θα μπορούσε επίσης να υπάρξει ένας πόλεμος τιμών, αν και οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι το τελευταίο σενάριο είναι πιθανό, αναφέρει το CNBC.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπλόκαραν μια συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και παράταση της λήξης της συμφωνίας παραγωγής έως το τέλος του 2022, σύμφωνα με το Reuters.
Τόσο το Brent όσο και το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο άνω του 2%, πάνω από 75 δολ./βαρέλι την Πέμπτη, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018.
Μια πρώτη συμφωνία δεν επετεύχθη την Πέμπτη όπως επίσης και κατά τη δεύτερη συνάντηση την Παρασκευή τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 45% τους πρώτους έξι μήνες του 2021, με τη ζήτηση να αυξάνεται καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες ανοίγουν ξανά.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του ηγέτη του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας - δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.
Η τελική συμφωνία περιλαμβάνει συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σταδιακά και παράταση των περικοπών που συμφωνήθηκε εντός του 2021.
Πέρυσι, για να αντιμετωπιστεί η χαμηλότερη ζήτηση λόγω του κορωνοϊού, ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε να περιορίσει την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το Μάιο του 2020 έως το τέλος Απριλίου 2022.
Στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, ο αρχηγός του ΟΠΕΚ και η Ρωσία πρότειναν επίσης την παράταση περικοπών έως το τέλος του 2022, σύμφωνα με το Reuters.
Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί Σαουδική Αραβία και Ρωσία είχαν καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία, η οποία περιελάμβανε την αύξηση της προσφοράς κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Δημόσιος καβγάς Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ για το πετρέλαιο

Ανεβάζουν την ένταση Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην αντιπαράθεση εντός Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), με τη διπλωματική διαμάχη μεταξύ μακροχρόνιων συμμάχων να αφήνει την παγκόσμια οικονομία να προσπαθεί να... μαντέψει πόσο πετρέλαιο θα πάρει τον επόμενο μήνα.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η σύγκρουση ανάγκασε τον ΟΠΕΚ+ να σταματήσει τις συνομιλίες ήδη δύο φορές, ενώ η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα, με το πετρέλαιο να συνεχίζει ανοδικά, πάνω από τα 75 δολάρια ανά βαρέλι.
Ο ΟΠΕΚ συζητά την πολιτική που θα ακολουθήσει όσον αφορά τις περικοπές παραγωγής την υπόλοιπη χρονιά και το 2022, ενώ η λύση στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί, θα διαμορφώσει την αγορά και τη βιομηχανία το επόμενο έτος.
Η διαμάχη μεταξύ των δύο βασικών παραγωγών έγινε δημόσια την Κυριακή, με τις δύο χώρες να αποκαλύπτουν τις διαφορές στους τηλεοπτικούς δέκτες.
Το Ριάντ επέμεινε στο σχέδιό του, το οποίο έχει στήριξη από άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ότι ο Οργανισμός πρέπει να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή του τους επόμενους μήνες, καθώς και να παρατείνει την ευρύτερη συμφωνία του μέχρι το τέλος του 2022, για χάρη της σταθερότητας.
«Πρέπει να επεκτείνουμε (τη συμφωνία)», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Κυριακή το βράδυ.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απορρίπτουν την παράταση της συμφωνίας, υποστηρίζουν μόνο βραχυπρόθεσμη αύξηση και απαιτούν καλύτερους όρους για τη χώρα το 2022.
«Τα ΗΑΕ υποστηρίζουν την άνευ όρων αύξηση της παραγωγής, την οποία απαιτεί η αγορά», δήλωσε ο Al-Mazrouei, υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, στην τηλεόραση του Bloomberg νωρίτερα την Κυριακή.
Ωστόσο, η απόφαση παράτασης της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2022 είναι «περιττό να ληφθεί τώρα», είπε.
Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι το επίπεδο βάσει του οποίου αποφασίζονται οι μειώσεις παραγωγής, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να υποστηρίζουν ότι πρέπει να αξιολογηθεί ξανά.
Αναφέρουν ότι το τρέχον επίπεδο, που ανέρχεται σε περίπου 3,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Απρίλιο του 2020, είναι πολύ χαμηλό και ότι θα πρέπει να είναι 3,8 εκατ. στην επέκταση της συμφωνίας έως το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε πέρυσι να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των περιορισμών έως τον Απρίλιο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης