Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Ήπια πτώση του αργού 0,1% στα 75,16 δολ. εν αναμονή των αποφάσεων του OPEC

Πετρέλαιο: Ήπια πτώση  του αργού 0,1% στα 75,16 δολ. εν αναμονή των αποφάσεων του OPEC

To αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) σε εβδομαδιαία βάση είχε κέρδη 1,5%

Σχετικά Άρθρα

Ήπιες απώλειες κατέγραψαν οι τιμές του πετρέλαιο την Παρασκευή 2 Ιουλίου καθώς η αγορά τελεί εν αναμονή της απόφασης του OPEC+ σχετικά με την πρόταση για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως ανά μήνα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο ώστε να διατεθούν στην αγορά επιπλέον 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως για το υπόλοιπο του 2021 και να μην υπάρχουν πιέσεις στις τιμές από την πλευρά τις προσφοράς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Market Watch την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021.

Διαφωνίες

Ο OPEC+ αναμενόταν να ολοκληρώσει τις εργασίες του την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, ωστόσο μια διαφωνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατά τη συνεδρίαση μιας συμβουλευτικής ομάδας, μετέθεσε την απόφαση για σήμερα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα ΗΑΕ υποστήριξαν ότι το βασικό όριο παραγωγής που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του μεγέθους του περιορισμού της παραγωγής θα πρέπει να αρθεί, χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς την παραγωγή της χώρας τον Απρίλιο του 2020 ύψους 3,841 εκατ. βαρελιών ημερησίως έναντι 3,16 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον Οκτώβριο του 2018.
Αυτό θα επέτρεπε στα ΗΑΕ να αντλήσουν περισσότερο αργό.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Οι συνομιλίες στον OPEC+ συνεχίζονται μετά από μια συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης JMMC, ενώ ακολούθησε μια πλήρης υπουργική συνεδρίαση.
Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο OPEC+ θα μπορούσε να διατηρήσει τους αυστηρούς περιορισμούς στην παραγωγή πετρελαίου.
Στην περίπτωση που τα ΗΑΕ μπλοκάρουν οποιαδήποτε συμφωνία, οι υπόλοιπες περικοπές πιθανότατα θα παραμείνουν σε ισχύ.
Υπάρχει μικρή πιθανότητα η συμφωνία να καταρρεύσει και όλες οι χώρες να αντλήσουν όσο πετρέλαιο θέλουν.

Το δεύτερο σενάριο

Σύμφωνα με άλλο σενάριο, ο OPEC+ θα μπορούσε να συμφωνήσει για αύξηση της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2021, αλλά να αναβάλει τη συζήτηση για την επέκταση της συμφωνίας πέραν του Απριλίου 2022.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters ανέφεραν ότι τα ΗΑΕ συμφωνούν για χαλάρωση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου, αλλά ότι το χρονικό διάστημα επέκτασης των περιορισμών θα εξαρτηθεί από την αναθεώρηση για τη δική του παραγωγή.

Τα συμβόλαια

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε κατά 7 σεντς ή 0,1% και έκλεισε στα 75,16 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Σε εβδομαδιαία βάση το WTI σημείωσε κέρδη 1,5%.
Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 33 σεντς ή 0,4% την Παρασκευή, για να κλείσει στα 76,17 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, με κέρδη 1,1% στην εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης