Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Στα 100 δολάρια το βαρέλι «βλέπουν» την τιμή οι μεγαλύτεροι traders - Έκρηξη της ζήτησης

Πετρέλαιο: Στα 100 δολάρια το βαρέλι «βλέπουν» την τιμή οι μεγαλύτεροι traders - Έκρηξη της ζήτησης

Η πρόβλεψη για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου εντείνει στις ανησυχίες για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων καθώς καταγράφονται ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα για εμπορεύματα όπως ο χαλκός

Σχετικά Άρθρα

Στα 100 δολάρια το βαρέλι βλέπουν την τιμή πετρελαίου κορυφαίοι traders της αγοράς εμπορευμάτων, καθώς επιβραδύνονται οι επενδύσεις στην εν λόγω αγορά προτού ακόμη η ζήτηση κορυφωθεί και προτού οι νέες εναλλακτικές πράσινες μορφές ενέργειας αναπληρώσουν το σχετικό  κενό, όπως σχολιάζει δημοσίευμα των Financial Times την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021.
Στελέχη από τις εταιρείας εμπορίας πετρελαίου Vitol, Glencore και Trafigura, καθώς και από τoν οίκο αξιολόγησης Goldman Sachs θεωρούν πολύ μεγάλη πιθανότητα την αναρρίχηση της τιμής αργού στα 100 δολάρια.

Ανοδική τάση

Ήδη, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των δυόμισι ετών, καταγράφοντας στη σημερινή συνεδρίαση άνοδο άνω του 2,4%, με τo brent να αγγίζει προς στιγμή τα 74 δολάρια το βαρέλι, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019.
Η πρόβλεψη αυτή λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που επικρατούν έντονες ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών πολλών εμπορευμάτων, όπως ο χαλκός, εξαιτίας ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η.. προσφορά

Ο Jeremy Weir , κορυφαιο στέλεχος της Trafigura, ενός από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους ομίλους εμπορίας πετρελαίου, εξηγεί ότι το ζήτημα για το πετρέλαιο δεν είναι τόσο η ζήτηση όσο η προσφορά.
«Από τα 15 χρόνια επάρκειας αποθεμάτων, έχουμε κατέβει τώρα στα 10.
Επίσης οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για την αγορά πετρελαίου θα μειωθούν από τα 400 δισ. δολάρια ετησίως μόλις στα 100 δισ. δολάρια την προσεχή πενταετία.
Συνεπώς, το θέμα έγκειται στην προσφορά και αυτό ακριβώς θα ωθήσει σε άνοδο τις τιμές», αναφέρει.
Σε υψηλά 3 μηνων και ανεβαίνει
oilllllllllllllllllllll.PNG
Από το 2014

Η τιμή του αργού έχει να ξεπεράσει το επίπεδο των 100 δολαρίων το βαρέλι από το 2014, οπότε η μεγάλη αύξηση της προσφοράς που προήλθε από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα στις ΗΠΑ έβαλε τέλος στον «σούπερ-κύκλο» του πετρελαίου, όπως είχε αποκληθεί τότε.
Η τιμή εκτινάχθηκε από τα περίπου 10 δολάρια το βαρέλι σε επίπεδο πάνω απο τα 100 δολ. το 2008, κυρίως χάρη στην αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και παρέμεινε στα επίπεδα αυτά, με αρκετά σκαμπανεβάσματα, για τα επόμενα έξι χρόνια.
Ο Marco Dunand, συνιδρυτής της Mercuria, αναμένει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα ανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα και θα φθάσει τα 100 εκατ.βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του έτους.

Πράσινη μετάβαση

Μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου όπως η BP και η Royal Dutch Shell δήλωσαν ότι η παραγωγή πετρελαίου τους θα αρχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια καθώς μετατοπίζουν τις επενδύσεις σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας υπό την πίεση των επενδυτών.
Η Equinor, η κρατική εταιρεία πετρελαίου στη Νορβηγία, ανακοίνωσε χαρακτηρίστικά ην Τρίτη 16 Ιουνίου ότι θα διαθέσει το 50% των κεφαλαιουχικών δαπανών της σε επενδύσεις για ανανεώσιμες πηγές και χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, αλλά δεν αναμένει μείωση της παραγωγής πετρελαίου έως αυτή την ημερομηνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης