Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Η ζήτηση του πετρελαίου θα ανέλθει στα προ πανδημίας σημείο έως τα τέλη του 2022

IEA: Η ζήτηση του πετρελαίου θα ανέλθει στα προ πανδημίας σημείο έως τα τέλη του 2022
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα προ της πανδημίας επίπεδα
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022, αυξημένη κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος και κατά ακόμη 3,1 εκατομμύρια το 2022, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η τροφοδοσία αναμένεται επίσης να αυξηθεί το 2022, με τις ΗΠΑ να οδηγούν την άνοδο (+1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα), ενώ ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή του κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα πάνω από τον στόχο του Ιουλίου 2021-Μαρτίου 2022 για να καλύψει την αύξηση της ζήτησης.
Ύστερα από μείωση ρεκόρ 8,6 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2020, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει κατά 5,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος και κατά 3,1 εκατ. την επόμενη χρονιά για να φθάσει στα 99,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο.
Το αποκορύφωμα της παγκόσμιας ζήτησης καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2019, αμέσως πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, στα 100,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
«Η κάλυψη της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα", εκτίμησε ο ΙΕΑ, σημειώνοντας κυρίως τις πρόσθετες παραγωγικές δυνατότητες του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του.
Αντίθετα, ο ΙΕΑ υπογράμμισε για μια ακόμα φορά τις δυσκολίες που τίθενται για να μπει ο κόσμος σε μια πορεία ουδετερότητας άνθρακα και να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες προσπάθειες που χρειάζονται για να επιτευχθούν οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες", σημείωσε ο Οργανισμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης