Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην ελληνική αγορά ΑΠΕ εισέρχεται η Lightsource bp

Στην ελληνική αγορά ΑΠΕ εισέρχεται η Lightsource bp
Η Lightsource bp για τους επόμενους 24 μήνες σχεδιάζει να εκτελέσει έργα ισχύος μεγαλύτερης από 200 MW. Πρόκειται για μια επένδυση περίπου 160 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας

Η Lightsource bp, μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στην ανάπτυξη και διαχείριση έργων ηλιακής ενέργειας, συνεχίζει την επέκτασή της με δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία, κατοχύρωσε 140 MW στην πρόσφατη Κοινή Ανταγωνιστική Διαδικασία, δηλαδή 40% της συνολικής δημοπρατημένης ισχύος, «κλειδώνοντας» σε μία μέση τιμή των 38.5 € ανά MW.
Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν ένα μέρος από τα 640 ΜW έργων που θα εξαγοράσει η Lightsource bp από την Kiefer TEK, κάτι που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές και επενδυτές ηλιακής ενέργειας στη χώρα.
Η ελληνική αγορά ηλιακής ενέργειας μέσω της διαδικασίας των δημοπρατήσεων εξασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό καθώς και καλύτερες τιμές για τους τελικούς δικαιούχους.
Τα αποτελέσματα του πρόσφατου διαγωνισμού της Ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καταδεικνύουν πως η ηλιακή ενέργεια γίνεται πλέον ανταγωνιστική προς όφελος συνολικά του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος.
Στον τελευταίο διαγωνισμό υποβλήθηκαν προσφορές για περισσότερα από 1 GW έργων ΑΠΕ και ανατέθηκαν συμβόλαια έως και 350 MW με ρεκόρ χαμηλών τιμών, κάτι που καθιστά την ηλιακή ενέργεια ανταγωνιστική έναντι όλων των παραδοσιακών μορφών παραγωγής ενέργειας.
Η Ελλάδα γίνεται πλέον μια στρατηγική αγορά για τη Lightsource bp, η οποία έχει παρουσία σε 3 ηπείρους και 14 χώρες, με ένα χαρτοφυλάκιο εκτελεσμένων έργων ισχύος 3,5 GW και υπό εκτέλεση διεθνή έργα δυναμικότητας 20 GW.
Μαζί με τα 140 MW που κατοχυρώθηκαν στην πρόσφατη δημοπρασία, η Lightsource bp για τους επόμενους 24 μήνες σχεδιάζει να εκτελέσει έργα ισχύος μεγαλύτερης από 200 MW.
Πρόκειται για μια επένδυση περίπου 160 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας.
Το συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Kiefer TEK στους τομείς της αδειοδότησης και κατασκευής.
Η παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται είτε μέσω των Συμβάσεων Λειτουργικής Ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ στη συμφωνηθείσα τιμή αλλά και απευθείας σε μεγάλες επιχειρήσεις, προμηθευτές ενέργειας ή/και στο χρηματιστήριο ενέργειας.
O υπεύθυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη της Lightsource bp κ. Βλάσιος Σουφλής δήλωσε: «Πρόκειται για ένα ορόσημο για την ελληνική ομάδα ανάπτυξης έργων της Lightsource bp, η οποία εργάστηκε σκληρά και πέτυχε τον στόχο της σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η διαδικασία των διαγωνισμών επιτρέπει στη χώρα να επιταχύνει την απεξάρτησή της από τον άνθρακα και παράλληλα δημιουργεί τις συνθήκες για την είσοδο στην ελληνική αγορά των μεγαλύτερων παικτών παγκοσμίως.
Η συνεργασία μας με την Kiefer TEK ήταν καθοριστική για την εδραίωσή μας στην ελληνική αγορά.
Συμφωνίες όπως η συγκεκριμένη συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση μέσα από τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προσφορά καθαρής ενέργειας».
Ο Θανάσης Ρήγας, Managing Director της Lightsource bp για την Ελλάδα, δήλωσε: «Είμαι περήφανος για την είσοδο της Lightsource bp στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η είσοδος αυτή είναι καθοριστική για την ανάπτυξη καθαρής και προσιτής ηλιακής ενέργειας και την επίτευξη του στόχου του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για αύξηση του μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 30% έως το 2030.
Η bp επενδύει στην Ελλάδα για πάνω από 90 χρόνια και με τη Lightsource bp συνεχίζει τις επενδύσεις της με στόχο ένα μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα».
Από την μεριά της Kiefer TEK, o CEO της εταιρείας Χρήστος Πετρόχειλος δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή αποδεικνύει τις υψηλές δυνατότητες των περιοχών που δραστηριοποιούμαστε και την αξία που μπορούμε να προσφέρουμε σε συνεργασία με έναν παγκόσμιο παίκτη όπως η Lightsource bp. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που βλέπουμε τα κοινά project μας να κερδίζουν και θα αισθανθούμε ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν τα έργα μας ολοκληρωθούν, παραδίδοντας φθηνή και καθαρή ενέργεια σε όλη την Ελλάδα. Είμαι βέβαιος πως η συνεργασία μας με έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στον κόσμο θα δημιουργήσει πολύ ενδιαφέροντα project».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης