Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ηλεκτροσόκ Υψηλής Τάσης από τους λογαριασμούς ρεύματος για τους καταναλωτές

Ηλεκτροσόκ Υψηλής Τάσης από τους λογαριασμούς ρεύματος για τους καταναλωτές

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί προκαλούν έντονες αντιδράσεις

Χάνουν την ψυχραιμία τους οι καταναλωτές με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος που φτάνουν στα σπίτια τους.
Οι λογαριασμοί είναι αυξημένοι από 30 έως 60 ευρώ χωρίς να αποκλείονται και περιπτώσεις που φτάνει τα 100 ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο εκκαθαριστικό ρεύματος του Σεπτεμβρίου 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020.

Τα τηλεφωνικά κέντρα των προμηθευτών ενέργειας δεν προλαβαίνουν να δίνουν απαντήσεις στους καταναλωτές που θέλουν να μάθουν που οφείλονται οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί.
Οι απαντήσεις που δίνονται συνδέονται με την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) καθώς τα συμβόλαια των πελατών συνδέονται με την άνοδο της ΟΤΣ.

Ανάλογα με το πρόγραμμα κάθε πελάτη ορίζεται και η τιμή της ΟΤΣ.

Το κάθε συμβόλαιο προβλέπει ότι όταν ξεπεραστεί η ΟΤΣ που έχει συμφωνηθεί θα υπάρξει αντίστοιχη επιβάρυνση συμβάλλοντας στην άνοδο της τιμής της KWH.
Αρκετοί λογαριασμοί δεν εμφανίζουν την αύξηση ως αποτέλεσμα της μεταβολής της ΟΤΣ και την περιλαμβάνουν στις γενικές ρυθμιζόμενες χρεώσεις Β.
Στο συγκεκριμένο λογαριασμό η επιβάρυνση ανέρχεται σε 0,02130 ευρώ ανά Kwh.
Η τελική αξία της Kwh εξαιτίας νέας ΟΤΣ διαμορφώνεται σε 0,081 ευρώ ανά kwh στον συγκεκριμένο λογαριασμό.
Οι πάροχοι ενέργειας περνούν τα αυξημένα κόστη στους καταναλωτές.

Αυξήσεις στα τιμολόγια

Στέλεχος εταιρείας ανέφερε ότι η αγορά ενέργειας κινείται ανοδικά εξαιτίας και του νέου μοντέλου που έφερε επιπλέον κόστη στις εταιρείες και προήλθαν από την αγορά εξισορρόπησης.
Κατά μέσο όρο το μηναίο κόστος ανά εταιρεία διαμορφώνεται σε 2,5 εκατ. ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ανοδική τάση της Οριακής Τιμής Συστήματος θα συνεχιστεί ή θα κινείται πάνω από τις ρήτρες που έχουν θέσει οι πάροχοι ενέργειας.
Τονίζει ότι οι επόμενοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί θα κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα τετράμηνα του 2020.
Ψάχνουν για σταθερά τιμολόγια οι καταναλωτές.
Στροφή 180 μοιρών αναμένεται να κάνουν οι πάροχοι ενέργειας βάζοντας στο «ράφι» προϊόντα με σταθερή χρέωση ανά kwh δίνοντας την ευκαιρία απεμπλοκής στους καταναλωτές από τις ρήτρες ενεργοποίησης της ΟΤΣ.
Ωστόσο τα προϊόντα προσφέρουν το κόστος ανά kwh στα επίπεδα του 0,085 ευρώ πολύ πάνω από το μέσο όρο της αγοράς αλλά δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα πληρώνουν με βάση την κατανάλωση.
Σταδιακά οι πάροχοι θα σταματήσουν να προβάλλουν προγράμματα συμβολαίων παροχής ενέργειας με το σημερινό χαμηλό κόστος ανά kwh, το οποίο με τις παρούσες συνθήκες αλλάζει με την έκδοση του πρώτου έναντι λογαριασμού.
Αρκετές διοικήσεις παρόχων ενέργειας για να μειώσουν την αξία του εκκαθαριστικού λογαριασμού των ρυθμιζόμενων συμβολαίων ενέργειας θα αυξηθούν η αξία του έναντι λογαριασμού για να μειωθεί το συνολικό ποσό στον εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης