Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χωρίς ρεύμα ζουν τουλάχιστον 10.000 νοικοκυριά

Χωρίς ρεύμα ζουν τουλάχιστον 10.000 νοικοκυριά
Οι διακοπές ρεύματος έφτασαν τις 46.000 το 2019
Τη μισή αλήθεια λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία δίνεται η ευκαιρία σε νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα λόγω ληξιπρόθεσμων να γίνει επανασύνδεση του ηλεκτρικού με χρήματα του υπουργείου και του ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο πλαίσιο στήριξης των αδύναμων νοικοκυριών, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς επιπτώσεις από την πανδημία Covid-19, με τη νέα ΚΥΑ δικαιούχοι του εφάπαξ ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης είναι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, αντί της 30ής Απριλίου 2020 που προέβλεπε η προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση του Ιουλίου 2020.
Από την επέκταση της ρύθμισης, εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περισσότερα από 1.500 ευάλωτα νοικοκυριά, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Μισές αναφορές

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται όμως ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών που τους έγινε διακοπή ρεύματος λόγω οφειλών με συνέπεια οι εκτιμήσεις του υπουργείου για την ένταξή στη ρύθμιση επιπλέον1500 οικογενειών να είναι κυριολεκτικά στον ..αέρα.
Τα ετήσια στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το έτος 2019 που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Μάρτιο του 2020 προσδιορίζουν με ακρίβεια τις διακοπές όπως και της επανασυνδέσεις του ρεύματος στα νοικοκυριά που οφείλονται σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι μία επαρχιακή πόλη είναι σκοτάδι καθώς ο αριθμός εντολών αποσύνδεσης στα νοικοκυριά ανήλθε σε 46.552 που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της Δράμας (44.823) και της Βέροιας (43.158).
Στη συνέχεια έγιναν επανασυνδέσεις με τον συνολικό τους αριθμό να φθάνει σε 16.662.
Οι τελικοί καταναλωτές που δεν έχουν ρεύμα περιορίζονται σε 10.825
Από τις αρχικά 46.552 εντολές για διακοπή ο ΔΕΔΔΗΕ ως αρμόδιος φορέας να κόψει το ρεύμα προχώρησε μόλις σε 27.607 διακοπές το 2019.
Δηλαδή περισσότερα από 10.000 νοικοκυριά πλήρωσαν και ανακλήθηκε από τον πάροχο η αρχική εντολή.
Η μισή αλήθεια χάνεται στη διαδρομή από τις εντολές διακοπών και τις εντολές επανασύνδεσης του ρολογιού ρεύματος.
Το 2020 με το πάγωμα της οικονομίας λόγω COVID 19 εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν έχουν ρεύμα στο σπίτι τους ενώ θα έχει μειωθεί οι επανασυνδέσεις.
Το πόσο των 6 εκατ. ευρώ θα δοθεί για επανασυνδέσεις ρεύματος.
Για τα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν την επανασύνδεση του λογαριασμού θα λάβουν οικονομικό βοήθημα το οποίο στο σύνολο του φθάνει τα 6 εκατ. ευρώ.
Το βοήθημα χορηγήθηκε με νόμο για πρώτη φορά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017.
Οι δικαιούχοι πρέπει να κάνουν γνωστό το πρόβλημα τους στην Δημοτική Αρχή της περιοχής που διαμένουν η οποία συνεργάζεται με το ΔΕΔΔΗΕ και στη συνέχεια αποφασίζουν από κοινού για τη χορήγηση του βοηθήματος. .
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με την ευκαιρία της νέας ΚΥΑ δήλωσε ότι «Η έμπρακτη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων συμπολιτών μας, που δυσκολεύονται αποδεδειγμένα να έχουν πρόσβαση σε βασικές ενεργειακές υπηρεσίες, αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με τη σημερινή μας απόφαση, επεκτείνουμε το δίχτυ προστασίας για περισσότερα από 1.500 νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πάλι ρεύμα στα σπίτια τους».
Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Η Κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, στηρίζει την κοινωνία στον βέλτιστο δυνατό βαθμό, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική αποτελεσματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, τείνουμε κατά προτεραιότητα χείρα βοηθείας στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, οι οποίοι δοκιμάζονται εντονότερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η σημερινή απόφασή μας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της μέριμνας αυτής, καθώς επεκτείνει τη ρύθμιση για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, καλύπτοντας σημαντικό αριθμό ευάλωτων νοικοκυριών».

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης