Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μήπως η ΔΕΗ εξελίσσεται σε χρηματιστηριακή φούσκα; - Η σύγκριση με ENEL και EDF με όρους αποτίμησης

Μήπως η ΔΕΗ εξελίσσεται σε χρηματιστηριακή φούσκα; - Η σύγκριση με ENEL και EDF με όρους αποτίμησης
Από τον κίνδυνο χρεοκοπίας η ΔΕΗ έχει βελτιωθεί χωρίς καμία αμφιβολία, αλλά δεν θα πρέπει να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι ως δια μαγείας επιλύθηκαν τα προβλήματα

H Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) μήπως εξελίσσεται σε φούσκα;
Το ερώτημα αυτό ανακύπτει γιατί η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 2 δισεκ. ευρώ ξεπερνώντας και την Eurobank.
Αν και δεν υφίσταται η έννοια της σύγκρισης καθώς η ΔΕΗ δραστηριοποιείται στην ενέργεια και η Eurobank είναι τράπεζα… η διαφορά τους είναι ότι η Eurobank θα επιτύχει κέρδη 400 εκατ το 2022 σε αντίθεση με την ΔΕΗ που θα είναι έκπληξη εάν προσεγγίσει τα 100 εκατ ευρώ σε μετά φόρων βάση.
Η σύγκριση με τα ΕΒΙΤDA τα προ φόρων τόκων, προβλέψεων και αποσβέσεων κέρδη είναι ενδιαφέρουσα αλλά για τον μέτοχο πάντα το ενδιαφέρον εστιάζει στα τελικά κέρδη καθώς από αυτά λαμβάνει μέρισμα και καθορίζεται σε ουσιαστικό βαθμό η πραγματική αποτίμηση.

Η ΔΕΗ εξελίσσεται σε φούσκα;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα πράγματα στην ΔΕΗ μπαίνουν σε μια σχετική τάξη, ωστόσο ούτε ο ισολογισμός, ούτε η σύγκριση με άλλες διεθνείς εταιρίες δικαιολογούν την αποτίμηση.
Με 51% το δημόσιο, ο ΕΦΚΑ με 3,9% και το fund Helikon με 5% και περίπου 40% σε διασπορά… έχουν παρεισφρήσει κερδοσκοπικά κεφάλαια φουσκώνοντας τις αποτιμήσεις της ΔΕΗ.
Να σημειωθεί ότι το Helikon κατέχει το 5% της ΔΕΗ και το 5% της Eurobank.
Με 29 εκατ κέρδη, 457 εκατ EBITDA, 374 εκατ δαπάνες προσωπικού, 3,4 δισεκ. χρέος και 590 εκατ ταμείο αλλά και 3 δισεκ. κεφάλαια στο α΄ 6μηνο του 2020 μας δίνουν μια εικόνα αποτίμησης αν και δεν είναι ενδεικτική καθώς η ΔΕΗ διασυνδέεται με πολλές θετικές και αρνητικές δραστηριότητες με το δημόσιο ή άλλες κρατικές εταιρίες.
Με τιμή προς λογιστική αξία 0,66 έναντι 1,5 άλλων μεγάλων εταιριών μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η ΔΕΗ έχει ακόμη ανοδικά περιθώρια.
Αυτό θα ήταν αληθές εάν βοηθούσαν την ΔΕΗ τα αποτελέσματα, είτε με όρους EBITDA ή ως τελικά κέρδη.
Π.χ. η Enel θα επιτυγχάνει κέρδη 5,5 με 6,2 δισεκ. το διάστημα 2021 με 2023 και EBITDA περίπου 20 δισεκ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Enel δικαιολογεί το P/E στο 15 ή πιο απλά αποτιμάται 15 φορές τα κέρδη σε αντίθεση με την ΔΕΗ που αποτιμάται 28 φορές τα κέρδη.
Με όρους EBITDA η Enel θα εμφανίσει για το 2020 περίπου 18 δισεκ. ή στα 20 δισεκ. για την επόμενη 2ετία.
Με την χρηματιστηριακή αποτίμηση στα 83 δισεκ. μπορεί να ειπωθεί ότι επίσης δικαιολογεί τις αποτιμήσεις της.
Με χειρότερους όρους αποτίμησης αναλύεται η Γαλλική EDF καθώς η χρηματιστηριακή της αξίας ανέρχεται στα 32 δισεκ.

Τελικά είναι φούσκα η ΔΕΗ;

Με 13,5 δισεκ. ενεργητικό, 3 δισεκ. κεφάλαια, οριακά κέρδη τα οποία θα παραμείνουν οριακά και το 2021 ενώ τα ΕΒΙTDA θα διατηρηθούν στον στόχο των 800 εκατ θα μπορούσε κανείς να αναφέρει ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις δικαιολογούνται εν μέρει για την ΔΕΗ.
Οι μεγάλες εταιρίες ενέργειας στο εξωτερικό έχουν φθάσει στα επίπεδα απόδοσης τους και οι περαιτέρω βελτιώσεις θα έρθουν με εναλλακτικές επενδύσεις, τάση που ήδη παρατηρείται.
Η ΔΕΗ με καθυστέρηση εισέρχεται σε νέους τομείς, όπου θα στραφεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αποτίμηση της ΔΕΗ στα 2 δισεκ. είναι περισσότερο παρόρμηση και κερδοσκοπία παρά δίκαιη τιμή αν και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως εν μέρει δικαιολογούνται οι αποτιμήσεις καθώς συμπεριλαμβάνουν την πορεία της εταιρίας προς την κανονικότητα.
Από τον κίνδυνο χρεοκοπίας η ΔΕΗ έχει βελτιωθεί χωρίς καμία αμφιβολία, αλλά δεν θα πρέπει να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι ως δια μαγείας επιλύθηκαν τα προβλήματα.
Προσεχώς θα αναλύσουμε πολύ διεξοδικά τα 10 αρνητικά στοιχεία του ισολογισμού της ΔΕΗ και τι ενέργειες μπορεί να υπάρξουν ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του ισολογισμού.
Η ΔΕΗ σχεδιάζοντας νέες εκδόσεις ομολόγων π.χ. 500 εκατ θα αναδιαρθρώσει τον δανεισμό 3,4 δισεκ. εξέλιξη θετική μεν καθώς θα μειώσει την εξυπηρέτηση του με όρους κόστους και τιμολόγησης αλλά στην πράξη ακόμη απαιτούνται πολλές ενέργειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης