Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιοι έχουν φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη - Εκτός κάδρου η Ελλάδα

Ποιοι έχουν φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη - Εκτός κάδρου η Ελλάδα
Τι καταγράφει η DG Energy στην τελευταία του έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2021
Οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας συνέχισαν να …ανακάμπτουν σε όλη την Ευρώπη, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, έπειτα από τα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ που είχαν καταγραφεί την περίοδο Απριλίου – Μαΐου. Βασική αιτία η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας η οποία σταδιακά επέστρεψε σε κανονικά επίπεδα.
Ωστόσο, οι διαφορές που καταγράφηκαν ανά περιοχές ήταν αισθητές. Ειδικότερα, η τιμή του συστήματος στο Nord Pool (συμμετέχουν χώρες του ευρωπαϊκού βορά -Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Χώρες Βαλτικής) κινήθηκε το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου περίπου στα 16 € / MWh ενώ η Ιταλία (42,5 € / MWh) και η Ελλάδα (44,6 € / MWh) βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο άλλο άκρο του …φάσματος καταγράφοντας τιμές τρεις φορές υψηλότερες. Ακολουθούν η Ρουμανία και η Ουγγαρία με περίπου 40 € / MWh.
Γενικότερα, οι τιμές, κατά μέσο όρο, το τρίτο τρίμηνο του 2020 κυμάνθηκαν στα 34 € / MWh, δηλαδή κατά 15% χαμηλότερες από ό,τι το ίδιο τρίμηνο του περασμένου έτους (European Power Benchmark).
Τα συγκεκριμένα στοιχεία για την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - με έμφαση στον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών CO2 στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας – καταγράφει το Παρατηρητήριο Αγοράς Ενέργειας της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας DG Energy στην τελευταία του έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του  2021.

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης