Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πέντε πλεονεκτήματα και πέντε ρίσκα για τη ΔΕΗ - Τι θα συμβεί χρηματιστηριακά

Πέντε πλεονεκτήματα και πέντε ρίσκα για τη ΔΕΗ - Τι θα συμβεί χρηματιστηριακά
Απολιγνιτοποίηση, καθαρή ενέργεια, ρευστότητα, χρέος μέσω ΔΕΔΔΗΕ και… πελάτες 
Πέντε “όπλα”, αλλά και πέντε “ρίσκα” έχει η ΔΕΗ, μια εταιρεία η μετοχή της οποίας πραγματοποίησε την απόλυτη επιστροφή στο χρηματιστήριο με 114% απόδοση σε 52 εβδομάδες και 67% από αρχές Ιανουαρίου 2020, οδηγώντας τους αναλυτές σε σημαντική αναθεώρηση της τιμής - στόχου στα 8,5 ευρώ, όπως δημοσιοποίησε πρόσφατα το Bankingnews.gr.
Η διοίκηση της εταιρείας (Γ. Στάσσης) θα δημοσιοποιήσει στην σημερινή ημερίδα των επενδυτών αναλυτικά τους άξονες της στρατηγικής της, ωστόσο πολλά από τα πλεονεκτήματα της ΔΕΗ ήδη έχουν τιμολογηθεί στην κεφαλαιοποίηση της, η οποία ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ.
Άλλωστε, πολλά από τα πλεονεκτήματα αποτελούν την κρυμμένη “υπεραξία” η οποία δεν αναδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Απολιγνιτοποίηση

Το πρώτο βασικό “όπλο” της είναι η απολιγνιτοποίηση:
Με τις τιμές των ρύπων να φθάνουν τα υψηλά σημεία τα τελευταία χρόνια η χρήση του λιγνίτη, πρόσθεσε βάρη στην εταιρεία που “κτυπούν” στην κερδοφορία.
Mε τον παροπλισμό λιγνιτικών μονάδων ισχύος 3,4 GW και ορυχείων μέχρι το 2023 και την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας, η ΔΕΗ αλλάζει άρδην το μοντέλο παραγωγής της και εξοικονομεί 120 -150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Καθαρή ενέργεια

Αυτη ακριβώς η αντικατάσταση της ρυπογόνας τεχνολογίας με την καθαρή ενέργεια είναι το δεύτερο βασικό όπλο. Σύμμαχος της ΔΕΗ σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι η Γερμανική RWE η οποία προσέγγισε ήδη ελληνικές Τράπεζες για χρηματοδότηση σε κοινά projects , ώστε να παράσχει τεχνογνωσία απολιγνιτοποίησης καθώς η γερμανική εταιρεία την υλοποίησε επιτυχημένα κλείνοντας μονάδες λιγνίτη.
Η ΔΕΗ μπορεί να χρηματοδοτηθεί, όμως, φθηνά δίδοντας ποσοστό στις Τράπεζες απο τις ΑΠΕ, αλλά και να βρεί κεφάλαια μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης και του ΕΣΠΑ. Μέχρι το 2024 μπορεί να προστεθεί παραγωγική ισχύ 1,5 GW AΠΕ και το μερίδιο στην παραγωγή να φθάσει το 17%.
Η αύξηση της ρευστότητας που θα εξασφαλιστεί απο τις δυο τιτλοποιήσεις οφειλών, (JP Μorgan- Pimco) με προοπτική να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ είναι το τρίτο “όπλο”.

Ο ΔΕΔΔΗΕ και η μείωση τους χρέους

Επιπρόσθετα η πώληση του του 49% ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί, όχι, μόνο “όπλο”, αλλά και απαλλαγή βαρών καθώς θα βελτιωθεί αισθητά ο Δείκτης Ebidta προς χρέος.
Το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί αύριο για τον ΔΕΔΔΗΕ θα δώσει μια εικόνα και μετά την πώληση η ΔΕΗ δεν θα είναι ίδια, καθώς θα μειωθεί σημαντικά το υψηλό χρέος.
Το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ προσφέρει μια ακόμα σημαντική βοήθεια μέσω της ψηφιοποίησης.
Ο εκσυγχρονισμός των μετρητών θα περιορίσει τις ρευματοκλοπές και η ΔΕΗ θα αναπροσαρμόσει την πολιτική της.
Το πέμπτο μεγάλο “όπλο” είναι η πελατοκεντρική προσέγγιση της εταιρείας η οποία έγινε αισθητή ακόμη και στους χώρους κεντρικών γραφείων τα οποία μέχρι πριν λίγο καιρό δεν λειτουργούσαν το απόγευμα ! Αυτή η πελατοκεντρική αντίληψη, αλλά και το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ωθεί την ΔΕΗ να αναπτύξει καινοτομίες, όπως λ.χ στην ηλεκτροκίνηση καθώς με το δίκτυο της θα φθάσει άμεσα έως 10.000 σημεία φόρτισης, όταν οι ανταγωνιστές επιχειρούν με μικρά δίκτυα.

Tα πέντε ρίσκα

Η ΔΕΗ, όμως, όπως κάθε επένδυση, δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα, αλλά περιλαμβάνει και ρίσκα.
Σύμφωνα με την Ambrosia Capital, το μακροοικονομικό περιβάλλον, οι αποφάσεις του επόπτη ( ΡΑΕ), ο ειδικός λογαριασμός, οι τιμές των εμπορευμάτων (ρύποι), αλλά και οι πολιτικές αποφάσεις ενδέχεται να αποτελέσουν τα ρίσκα στην πολιτική της εταιρείας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης