Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παρεμβάσεις εντός Αυγούστου για να «ξεπαγώσει» η Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Παρεμβάσεις εντός Αυγούστου για να «ξεπαγώσει» η Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Τα μέτρα έχουν ήδη οριστικοποιηθεί από το ΕΧΕ, σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή εντός του Αυγούστου
Σε σειρά παρεμβάσεων για να «ξεπαγώσει» η Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να προχωρήσει μέσα στον Αύγουστο η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα έχουν ήδη οριστικοποιηθεί από το ΕΧΕ, σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή εντός του Αυγούστου.
Κι αυτό γιατί στόχος της ΕΧΕ είναι να γίνουν πιο ελκυστικές οι συναλλαγές και των ενεργειακών παραγώγων χωρίς φυσική παράδοση, δηλαδή τα χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία είναι τα μοναδικά που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην εν λόγω αγορά, μέχρι την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Όπως είναι γνωστό, η Αγορά Παραγώγων ξεκίνησε να λειτουργεί στις 23 Μαρτίου, με τη ΔΕΗ να αναλαμβάνει ρόλο market maker, εισάγοντας σε καθημερινή βάση τρία διαφορετικά προϊόντα. Ωστόσο, έως σήμερα έχει πραγματοποιηθεί μόνο μία συναλλαγή, στις 26 Μαρτίου, ανάμεσα στη ΔΕΗ και την Elpedison, για φορτίο βάσης του Απριλίου, στην τιμή των 40,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Εμπόδιο η πανδημία

Ένας σημαντικός λόγος για την έως τώρα έλλειψη ενδιαφέροντος από τους «παίκτες» της αγοράς για ενεργειακά παράγωγα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η έναρξή της έγινε λίγο πριν την κορύφωση της κρίσης της πανδημίας και την κορύφωση των περιοριστικών μέτρων.
Έτσι, με την προβλεπόμενη κατάρρευση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, και της συνακόλουθης «βουτιάς» της ΟΤΣ, εξέλιπε σε μεγάλο βαθμό η ανάγκη για αντιστάθμιση κινδύνου, δηλαδή ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν τα ενεργειακά παράγωγα χωρίς φυσική παράδοση.
Από την πλευρά των Διαχειριστών της αγοράς, η σχετική ομαλοποίηση πλέον της χονδρεμπορικής αγοράς αναδεικνύει εκ νέου την ανάγκη για hedging. Έτσι, παρόλο που δεν έχει γίνει γνωστό προς ποια κατεύθυνση θα κινούνται οι παρεμβάσεις, κρίνεται σημαντικό οι όποιες αλλαγές να γίνουν μέσα στον Αύγουστο, ώστε οι συμμετέχοντες στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να αποκτήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα αυτό το εργαλείο κάλυψης κινδύνου.
Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στην Αγορά Παραγώγων θα υλοποιηθούν παράλληλα με τη διενέργεια του dry run όλου του «ψηφιακού οικοσυστήματος» των Αγορών Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσιας και Εξισορρόπησης, τα οποία θα ξεκινήσουν στις 3 Αυγούστου.
Έτσι, στην περίπτωση αίσιας έκβασης των δοκιμών, θα ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στις 17 Σεπτεμβρίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και στις συναλλαγές ενεργειακών παράγωγων με φυσική παράδοση.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης