Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέος δείκτης αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου από τις S&P Platts και Argus Media

Νέος δείκτης αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου από τις S&P Platts και Argus Media
Οι δύο εταιρείες επιδιώκουν να ανταγωνιστούν το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate
Δύο εκ των σημαντικότερων εταιρειών αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν την Παρασκευή 26 Ιουνίου νέο δείκτη για το αμερικανικό αργό, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ανταγωνιστούν το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate.
Η πρωτοβουλία των S&P Global Platts και Argus Media οφείλεται στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από το παραδοσιακό σύστημα δύο μήνες μετά την πτώση των παραγώγων του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία.
Ειδικότερα, η S&P Global Platts ανακοίνωσε ότι ο νέος δείκτης για το αργό των ΗΠΑ, που ονομάζεται Platts American GulfCoast Select (AGS), θα αντικατοπτρίζει την αξία του ελαφρού αργού πετρελαίου με προέλευση από τη λεκάνη Permian στο Δυτικό Τέξας και το Νέο Μεξικό.
Ο δείκτης της Argus, υπό το όνομα Argus AGS, έχει επίσης σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη σημασία της Ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ ως σημαντικού κόμβου εξαγωγών και για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με το σημείο αναφοράς για το αργό WTI.
Οι δύο εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν διαφορετικές μεθοδολογίες.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα futures για το Brent διαπραγματεύθηκαν στα 41,15 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή το απόγευμα, +0,3%, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια WTI μειώθηκαν κατά 0,2%, στα 38,63 δολάρια.
Και οι δύο συμβάσεις πετρελαίου καταγράφουν εβδομαδιαία πτώση -1,5%, αφού η αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ οδήγησε τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η τιμή του Brent καθορίζεται σε ένα νησί της Βόρειας Θάλασσας απέχει περίπου 500 μέτρα από το νερό, όπου υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης σε δεξαμενόπλοια
Αντίθετα, για το WTI διαμορφώνεται 500 μίλια μακριά από την θάλασσα στο Cushing της Οκλαχόμα.
Αυτή η διαφορά θεωρήθηκε ότι ανέδειξε ένα σημαντικό πρόβλημα στα τέλη Απριλίου, καθώς η πανδημική κρίση οδήγησε σε ραγδαία πτώση τις τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ, ανέφεραν τότε οι αναλυτές ενέργειας της Goldman Sachs.
Υποστήριξαν ότι το Brent, ήταν πιο ανθεκτικό απέναντι στην πανδημία επειδή μπορεί να αποθηκευτεί σε δεξαμενόπλοια.
Από την άλλη, ο κόμβος Cushing αποτελείται από ένα δίκτυο σχεδόν δύο δεκάδων αγωγών και 15 σταθμών αποθήκευσης, σύμφωνα με τη CME Group.
Ο κόμβος έχει χωρητικότητα 90 εκατομμύρια βαρέλια και συχνά αναφέρεται ως «παγκόσμιο σταυροδρόμι αγωγών».
Η S&P Global Platts σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι είχε αποφασίσει να λανσάρει τον δείκτη AGS κατόπιν αιτημάτων από παραγωγούς, καταναλωτές και εμπόρους, οι οποίοι ζητούσαν ένα νέο δείκτη αναφοράς που να αντικατοπτρίζει την αξία του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά.
Η παγκόσμια διευθύντρια πετρελαίου της S&P Global Platts, Vera Blei, δήλωσε ότι ο AGS θα φέρει στην αμερικανική αγορά «ένα δικό της Brent».
«Ο νέος δείκτης αναφοράς αντικατοπτρίζει την αξία του θαλασσίου αργού των ΗΠΑ, διεθνώς απαλλαγμένου από τις στρεβλώσεις των εγχώριων οικονομικών» πρόσθεσε.
Στις 20 Απριλίου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου WTI υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά, σημειώνοντας πτώση στα 40 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας οδήγησαν σε ένα άνευ προηγουμένου υφεσιακό σοκ.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, Fatih Birol, έκτοτε, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι το 2020 μπορεί να θεωρηθεί η χειρότερη χρονιά στην ιστορία των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, με τον «Μαύρο Απρίλη» να είναι ο χειρότερος μήνας που έχει βιώσει ποτέ ο κλάδος.
«Η αμερικανική αγορά αργού πετρελαίου αναζητεί για μια εναλλακτική λύση για την εφοδιαστική του Cushing της Οκλαχόμα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Richard Swann, διευθυντής Αμερικής, στο S&P Global Platts.
«Το Cushing έχει αποτύχει εδώ και αρκετά χρόνια να εκπροσωπήσει αποτελεσματικά το αργό πετρέλαιο.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά ζήτησαν έναν δείκτη αναφοράς που να αντικατοπτρίζει σωστά τη φυσική αγορά στην ακτή του Κόλπου και όχι μια κλειδωμένη χρηματοοικονομική αξία» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι το πετρέλαιο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπορεύματα του πλανήτη.
Ως επενδυτικό προϊόν, οι επενδυτές αγοράζουν και πωλούν βάσει εκτιμήσεων για τις διακυμάνσεις της αγοράς, ανάλογα με τα αποθέματα, τις κατασκευές αγωγών ή ακόμα και πολεμικών συρράξεων.
Σημαντικές κατηγοριοποιήσεις εμπορεύσιμου αργού πετρελαίου είναι το West Texas Intermediate, το Brent Ηνωμένου Βασίλειου, και Νορβηγικό Oseberg Blend.
Αν θέλει κάποιος να επενδύσει στο West Texas Intermediate, θα πρέπει να αναζητήσει το USOIL, αφού αυτή είναι η κατηγοριοποίηση που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (NYMEX).

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης