Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης: Φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 2GW στη Δυτ. Μακεδονία - Η περιοχή χρειάζεται σφαιρικό σχέδιο ανάπτυξης

Χατζηδάκης: Φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 2GW στη Δυτ. Μακεδονία - Η περιοχή χρειάζεται σφαιρικό σχέδιο ανάπτυξης
Ειδική φορολογική μεταχείριση για όσους χάνουν τη δουλειά τους και μέχρι να προσληφθούν σε νέα και να απασχολούνται κανονικά ξανά, ανακοίνωσε ο Κ. Χατζηδάκης
Στη γρήγορη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2GW στη Δυτική Μακεδονία, στα φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή, αλλά και στα ειδικά φορολογικά κίνητρα για τους κατοίκους που θα χάσουν την δουλειά τους και ειδικά κίνητρα για όσους συνδεθούν με τα δίκτυα του φυσικού αερίου που θα γίνουν στην περιοχή, αναφέρθηκε από την Πτολεμαΐδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός  μιλώντας σε ημερίδα με θέμα την απολιγνιτοποίηση της περιοχής, ανέφερε ότι η ΔΕΗ ανακοινώνει την γρήγορη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2GW στη Δυτική Μακεδονία.
«Δεν θα επενδυθούν απλώς χρήματα στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να καλύψουν τις χαμένες θέσεις εργασίας.
Θα ξεκινήσουν το ταχύτερο όλες οι αναγκαίες χωματουργικές εργασίες και τα συναφή τεχνικά έργα έτσι ώστε εργαζόμενοι που δουλεύουν σήμερα σε υπεργολάβους να μπορέσουν να βρουν δουλειά χωρίς να δημιουργηθεί κενό μετάβασης στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στις 17 Φεβρουαρίου στην Αθήνα υπογράφεται συμφωνία μεταξύ μιας άλλης εταιρείας στην οποία το Δημόσιο έχει συμμετοχή- τα ΕΛΠΕ- και μιας μεγάλης γερμανικής εταιρείας, για την εγκατάσταση στην περιοχή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 205ΜW.
Ακόμη, δήλωσε ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει με την αναγκαία ταχύτητα την αποκατάσταση των ορυχείων, καθώς και ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε σχέση με το εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΠΟΤ) για τις λιγνιτικές περιοχές διότι «αποτελεί σημαντική ενίσχυση για τους κατοίκους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης» και «οι φήμες που κυκλοφόρησαν ήταν παντελώς ανυπόστατες».
Διαβεβαίωσε ότι οι λιγνιτικές περιοχές «θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω του Πράσινου Ταμείου».
«Υπολογίζουμε ότι στις λιγνιτικές περιοχές αναλογεί από το Πράσινο Ταμείο ένα ποσό γύρω στα 60 εκατ. ευρώ που αφορούν σε χρήματα του 2018 και του 2019.
Και θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να αξιοποιηθούν τα κονδύλια αυτά με το βέλτιστο τρόπο», όπως είπε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι θα αποδοθεί από τη ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές ο πόρος της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι για 5 ολόκληρα χρόνια με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο πόρος δεν αποδιδόταν στις λιγνιτικές περιοχές και ότι τα χρήματα που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 αφορούσαν πόρο την περίοδο του 2014.
Η Επιτροπή Κατανομής του πόρου συνεδριάζει την Πέμπτη για να ξεμπλοκάρει την διανομή των χρημάτων, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης , ο οποίος κάλεσε τους δημάρχους της περιοχής τα χρήματα «να κατευθυνθούν σε project υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις λιγνιτικές περιοχές, κάτι που δεν ήταν ο κανόνας στο παρελθόν».
Υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ «θα προχωρήσει με ταχύτητα στην αποκατάσταση των ορυχείων».
Επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο συμβατική υποχρέωση της ΔΕΗ αλλά είναι κυρίως υποχρέωση απέναντι στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
Πρόσθεσε  ότι «η αποκατάσταση των ορυχείων θα είναι μια δραστηριότητα γέφυρα που θα βοηθήσει επίσης στην άμεση απορρόφηση θέσεων εργασίας.
Αυτοί που μέχρι τώρα σκάβουν, τώρα θα σκεπάζουν για την αποκατάσταση, ανοίγοντας τον δρόμο για την αξιοποίηση των εδαφών με νέους τρόπους» είπε ο υπουργός, ο οποίος επίσης ανέφερε ότι «με βάση τον νόμο 4643/2019 για τη ΔΕΗ έχουμε θέσει τις βάσεις για να προχωρήσει η εθελούσια έξοδος των υπαλλήλων της ΔΕΗ, που θα είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενη, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση ούτε για τον προϋπολογισμό ούτε για τα ασφαλιστικά ταμεία».
Περαιτέρω, έκανε ξεχωριστή αναφορά στα συστήματα των Τηλεθερμάνσεων όπου εξαρτάται η θέρμανση των κάτοικων σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Φλώρινα και Μεγαλόπολη υπογραμμίζοντας ότι «είναι «αυτονόητη απόφασή μας να μην υπάρξει κανένα απολύτως κενό σε σχέση με την τηλεθέρμανση της περιοχής».
Τόνισε ότι «προωθούμε τις απαραίτητες αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο ώστε να μην διακόπτεται η τηλεθέρμανση» και «έχουμε ενθαρρύνει τη ΔΕΔΑ να προσαρμόσει το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση» και «ως αποτέλεσμα το νέο business plan της εταιρείας δίνει προτεραιότητα στις περιοχές της Φλώρινας, της Κοζάνης και του Αμύνταιου».
Διευκρίνισε ότι το «εάν οι πόλεις θα διαλέξουν την τηλεθέρμανση –με κάπως διαφορετικούς όρους βέβαια- ή θα στραφούν στη λύση του φυσικού αερίου είναι μια επιλογή που θα γίνει από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες, αφού πρώτα τους παρουσιαστεί η σχέση κόστους/οφέλος της κάθε επιλογής.
Μίλησε για αλλαγές που προωθούνται στον χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής ώστε να προσαρμοστούν τα πράγματα στις νέες συνθήκες της απολιγνιτοποιησης καθώς θα αποσαφηνίζονται ποιες δραστηριότητα μπορεί να γίνουν σε ποιες περιοχές ενώ προβλέπονται χρήσεις γης για τη ΒΙΠΕ και το Πανεπιστήμιο.
Ακόμη, ανέφερε ότι ξεκινάει αμέσως η επεξεργασία του νέου αναπτυξιακού προγράμματος των λιγνιτικών περιοχών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εργαλεία όπως το InvestEU (το λεγόμενο Πακέτο Γιούνκερ), με εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους.
Τα ποσά ανέρχονται μεταξύ των 3,7 και 4,4 δισ. ευρώ.
Ο κ. Χατζηδάκης ενθάρρυνε τα σχέδια της ΔΙΑΔΥΜΑ Δυτικής Μακεδονίας και του ΦΟΣΔ της Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα, ενώ μίλησε και για το ρόλο του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας μπορεί να έχει ένα τελείως διαφορετικό ρόλο από αυτό που έχουμε συνηθίσει να έχουν τα πανεπιστήμια στην πατρίδα μας για πολλές δεκαετίες.

Ειδικά φορολογικά κίνητρα

Ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «να κηρύξει τις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης ως ειδικές φορολογικές ζώνες με ειδικά φορολογικά κίνητρα στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Μίλησε για ειδικά φορολογικά κίνητρα για τη θέρμανση π.χ. σε σχέση με το φόρο φυσικού αερίου και «ειδική φορολογική μεταχείριση για όσους χάνουν τη δουλειά τους και μέχρι να προσληφθούν σε νέα και να απασχολούνται κανονικά ξανά».
«Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες είναι νομίζω φανερό ότι γίνεται μία συνολική και πολύπλευρη προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η απολιγνιτοποίηση θα γίνει με τον πιο δίκαιο και ωφέλιμο για τις λιγνιτικές περιοχές τρόπο.
Όλα όσα λέω δεν είναι οι Πλάκες του Μωυσή!
Είναι τροφή για συζήτηση.
Μπορούν να τροποποιηθούν, να εμπλουτιστούν και να εξειδικευτούν μετά τις δικές σας προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά.
«Η περιοχή αυτή χρειάζεται ένα ολιστικό και σφαιρικό σχέδιο ανάπτυξης.
Ένα άλλο μοντέλο ζωής με σημαντικό ρόλο για την εναλλακτική γεωργία, με μεγάλη βαρύτητα στη βιομηχανική πολιτική και στην προσέλκυση σημαντικών βιομηχανικών επενδύσεων, με άνοιγμα του δρόμου στον τουρισμό και ιδιαίτερα στον αγροτουρισμό στη Δυτική Μακεδονία», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ένταση και μικροεπεισόδια

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στην είσοδο του χώρου όπου πραγματοποιείται η ημερίδα, όταν εκπρόσωποι φορέων, περιφερειακοί σύμβουλοι και πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο, όμως εμποδίστηκαν από την αστυνομία με τη χρήση χημικών.
Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Βέττα από την Κοζάνη και Π. Πέρκα από την Φλώρινα εισήλθαν στην αίθουσα και κατήγγειλαν το γεγονός.
Από το συνέδριο αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γ. Αδαμίδης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Θ. Καρυπίδης, η περιφερειακή σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΕΛΠΙΔΑ Γ. Ζεμπιλιάδου και ο πρόεδρος του δικτύου Ενεργειακών δήμων της χώρας, δήμαρχος Φλώρινας Β. Γιαννάκης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης