Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: Μείωση κατά 8% στους λογαριασμούς του ρεύματος από τα έργα διασύνδεσης

Σταθάκης: Μείωση κατά 8% στους λογαριασμούς του ρεύματος από τα έργα διασύνδεσης
Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτης – ηπειρωτικής Ελλάδας και άλλα αντίστοιχα έργα θα διαγράψει το 80% των τελών ΥΚΩ είπε ο κ.Σταθάκης
Την εκτίμηση πως η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και των άλλων αντίστοιχων έργων θα «διαγράψει» το 80% των τελών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που σήμερα αναλογούν περίπου στο 10% του λογαριασμού, δηλαδή θα φέρει μειώσεις της τάξης του 8% διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.
Σε δηλώσεις του στο Κόκκινο σχετικά με την σύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη ο κ.Σταθάκης υποστήριξε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, ότι υπεγράφη χθες η σύμβαση με τις δύο ανάδοχες εταιρείες και ότι το έργο θα εκτελεστεί σε 18 μήνες».
«Η υλοποίησή του θα δώσει ρεύμα στην Κρήτη από τους σταθμούς της Μεγαλόπολης, καλύπτοντας σημαντικό ποσοστό των αναγκών του νησιού.
Το υποθαλάσσιο καλώδιο θα είναι διπλής κατεύθυνσης και θα επιτρέπει και την ανάποδη ροή.
Είναι το μεγαλύτερο έργο στην Ευρώπη, με επένδυση 330 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ), ενώ συμμετέχει ως κύρια πηγή δανεισμού η ΕΤΕπ» είπε ο κ.Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι το έργο αυτό θα έχει τεράστιες θετικές συνέπειες στο ενεργειακό μέλλον της Κρήτης αλλά και τεράστια οικονομικά οφέλη, καθώς θα αποκλιμακωθούν τα τέλη Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για όλους τους Έλληνες.
«Με το πρώτο αντίστοιχο έργο που ολοκληρώθηκε (Σύρος-Μύκονος) η ωφέλεια ήταν 80 εκατ. ευρώ, ενώ η Κρήτη αναλογεί περίπου στις μισές ΥΚΩ.
Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτης και Κυκλάδων θα φύγουν περίπου το 80% των ΥΚΩ από τους λογαριασμούς μόλις γίνει και η δεύτερη διασύνδεση», τόνισε ο κ. Σταθάκης, ο οποίος υποστήριξε πως «η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής θα προκηρυχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019» και θα συνδέεται με την ακόμη μεγαλύτερη και γεωστρατηγικής σημασίας διασύνδεση, αυτή των Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου».
«Από τον Οκτώβριο του 2017 έχουν ληφθεί οι αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου για την κατανομή του κόστους και της αποπληρωμής του έργου.
Τα δύο τρίτα θα πληρωθούν από τους παραγωγούς της Κύπρου και το ένα τρίτο από τους καταναλωτές της Ελλάδας
Δεύτερο σημείο είναι η τεχνική και οικονομική ωρίμανση.
Εχει δημιουργήσει μία σχετική καθυστέρηση, σε σχέση με το κομμάτι Αττική-Κρήτη που είναι έτοιμο ...
Φυσικά, το τρίτο στάδιο είναι να βρεθεί το αντίστοιχο επενδυτικό σχήμα, όπως η «ΑΡΙΑΔΝΗ» στο Αττική-Κρήτη» υπογράμμισε ο κ.Σταθάκης.
Ερωτηθείς για τις συνεχείς προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογανανθράκων στην ελληνική επικράτεια, ο υπουργός είπε ότι «ολοκληρώθηκε ο κύκλος παραχωρήσεων με τον πρώτο και δεύτερο διαγωνισμό».
«Μιλάμε για επτά συμβάσεις που έχουν τελειώσει (δύο εκκρεμεί να έρθουν στην Βουλή αυτή νοτιοδυτικά της Κρήτης και μία για το Ιόνιο).
Και οι επτά συμβάσεις ουσιαστικά καλύπτουν την περιοχή του Ιονίου, ορισμένα χερσαία κομμάτια σε Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία κτλ. και την μεγάλη περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Εκ των πραγμάτων δεν τίθεται κανένα θέμα με την Τουρκία  που να έχει οποιαδήποτε βάση για να εγείρει οτιδήποτε» τόνισε ο κ.Σταθάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης