Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην πυρηνική ενέργεια στρέφεται η Σαουδική Αραβία με στόχο την εξοικονόμηση πετρελαίου

Στην πυρηνική ενέργεια στρέφεται η Σαουδική Αραβία με στόχο την εξοικονόμηση πετρελαίου
H Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να κατασκευάσει 16 πυρηνικούς αντιδραστήρες τα επόμενα 20 έως 25 χρόνια με κόστος άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στην πυρηνική ενέργεια στρέφεται η Σαουδική Αραβία, προκειμένου να μειώσει την εγχώριας κατανάλωση πετρελαίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Adel Al-Jubeir σήμερα (18/2/2018) από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως εξετάζει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως τμήμα της μετάβασης από το δεσπόζον πετρελαϊκό ενεργειακό σύστημα της χώρας.
«Εξετάζουμε ορισμένες χώρες που έχουν πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς», είπε ο  Al-Jubeir, μιλώντας στο CNBC.
«Εξετάζουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων προκειμένου να παράγουμε ενέργεια ώστε να μπορούμε μειώσουμε την κατανάλωση πετρελαίου και να το εξάγουμε για να δημιουργήσουμε έσοδα», πρόσθεσε.
Το 2006, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) που περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία και άλλα πέντε κράτη της Μέσης Ανατολής ανακοίνωσε ότι ανέθεσε τη διεξαγωγή μελέτης σχετικά με την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Το 2010, η Σαουδική Αραβία εξέδωσε βασιλικό διάταγμα, όπου αναφέρεται πως «η ανάπτυξη της ατομικής ενέργειας είναι απαραίτητη για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του Βασιλείου για ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγή αφαλατωμένου νερού και μείωση της εξάρτησης από τις πηγές υδρογονανθράκων».
Η Παγκόσμια Ένωση για την Πυρηνική Ενέργεια αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να κατασκευάσει 16 πυρηνικούς αντιδραστήρες τα επόμενα 20 έως 25 χρόνια με κόστος άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να βασίζεται στο δικό της πετρέλαιο για τις εγχώριες ανάγκες σε ενέργεια.
«Η Σαουδική Αραβία καταναλώνει πάνω από το ένα τέταρτο της πετρελαϊκής παραγωγής της και η ζήτηση για ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2030», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, Σαουδάραβες αξιωματούχοι ήδη έχουν απευθυνθεί σε ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα, Νότια Κορέα και Ρωσία, προκειμένου «να εκτελέσουν τις εργασίες κατασκευής, προμήθειας και κατασκευής δύο πυρηνικών αντιδραστήρων το επόμενο διάστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης