Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο της Τρόικας και της Fitch το έλλειμμα και το χρέος – Για τέλος Νοεμβρίου ανέβαλε την επίσκεψη στην Αθήνα η Moody’s

Στο μικροσκόπιο  της Τρόικας και της Fitch  το έλλειμμα και το χρέος – Για τέλος Νοεμβρίου ανέβαλε την επίσκεψη στην Αθήνα η Moody’s
Κρατικά έσοδα, αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνιστούν τα τρία κυριότερα σημεία στα οποία θα εστιάσει την προσοχή της η τρόικα λίγο πριν «ανάψει» το «πράσινο φως»  για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου των 9 δισ. ευρώ.
Πριν όμως η Ελλάδα πάρει την δόση του Δεκεμβρίου μέσω της οποίας θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο, θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με την τρόικα για το «περιεχόμενο» του νέου πακέτου των μέτρων.
Τα νέα μέτρα που θα ενταχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο  που θα κατατεθεί  αρχές Δεκεμβρίου στη Βουλή έρχονται ως αποτέλεσμα της  αναθεώρησης του  περσινού ελλείμματος στα επίπεδα του 15,4% - 15,5%.
Γεγονός,  που φέρνει νέα ανοδική αναθεώρηση και στο έλλειμμα του 2010 το οποίο εκτοξεύεται στο 8,6% έναντι αρχικού στόχου 8,1% που προέβλεπε το Μνημόνιο.
Ανοδικά θα κινηθεί και το δημόσιο χρέος το οποίο εξακοντίζεται στο 125-127% έναντι 115% που προέβλεπε  το κείμενο του προσχεδίου.
Στα δύο αυτά μεγέθη στάθηκε ιδιαίτερα και το κλιμάκιο της  Fitch που επισκέφθηκε χθες το Γενικό Λογιστήριο για να συλλέξει στοιχεία στο πλαίσιο σύνταξης της καθιερωμένης έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σε ότι αφορά τον έτερο διεθνή οίκο αξιολόγησης, τη Moody’s στελέχη της οποίας προγραμμάτιζαν να έρθουν για τον ίδιο λόγο στην Αθήνα, ανέβαλαν το ταξίδι τους για τα τέλη του μήνα.
Να σημειωθεί ότι ο διεθνής οίκος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.
Η κάλυψη της μεγάλης υστέρησης στα έσοδα που πλησιάζει 3 δις. ευρώ θα αποτελέσει ένα ακόμη  σημείο στο οποίο θα κληθεί να δώσει «μάχη» με την τρόικα η κυβέρνηση για να την πείσει ότι  «έσοδα θα υπάρξουν» … Τόσο από τα ληξιπρόθεσμα όσο και από την περαίωση…
Για να κλείσει ο προϋπολογισμός εντός στόχων απαιτούνται εισπράξεις 11,7 δις. ευρώ στο τελευταίο δίμηνο του έτους, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση.
Πάντως, το  2011 αναμένεται να υπάρξουν νέες μεγάλες περικοπές, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στις μισθολογικές δαπάνες των ΔΕΚΟ, στις δαπάνες των νοσοκομείων, στις δαπάνες των ΟΤΑ και στα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ θα εντατικοποιηθεί το σχέδιο για κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του δημόσιου τομέα και των δήμων, που θεωρείται ότι δεν παράγουν έργο και δημιουργούν ελλείμματα.
Το κλιμάκιο της τρόικας θα αφιχθεί στις 15 Νοεμβρίου στην Αθήνα τρεις ημέρες πριν από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή.
Εκτός από τα μεγέθη του τρέχοντος και του νέου προϋπολογισμού, θα ελέγξει και την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών (π.χ. άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων).
Στη συνέχεια, θα συντάξει αναφορά, που θα σταλεί σε Ουάσιγκτον (ΔΝΤ), Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Φρανκφούρτη (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), προκειμένου να εκταμιευθεί στο τέλος Δεκεμβρίου η τρίτη δόση, ύψους 9 δις. ευρώ, του δανείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αναλύθηκαν εκτενώς από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε γεύμα που παρέθεσε η Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου.
Κεντρικό «μενού» στο γεύμα είχε το αποτέλεσμα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών…

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης