Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο 73%-78% η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI - Παράταση έως 16/9 για την ενημέρωση των συμμετεχόντων - Τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία

  Στο 73%-78%  η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI  - Παράταση έως 16/9  για την ενημέρωση των συμμετεχόντων - Τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία
(upd4)Στο 73%-78%  έναντι στόχου 90% βρίσκεται έως τώρα η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε μια βελτίωση στην εμπλοκή των ιδιωτών και όπως αναφέρουν πηγές υπάρχει πρόοδος στο PSI αφού αυξάνεται η συμμετοχή των ιδιωτών, ενώ πολύ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, από 9 Σεπτεμβρίου, δηλαδή σήμερα, που όριζε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, επιβεβαιώνοντας πλήρως πληροφορίες του www.bankingnews.gr.
Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου ουσιαστικά οι κυβερνήσεις θα προσκομίσουν στην ελληνική κυβέρνηση και στον ΟΔΔΗΧ αναλυτικά στοιχεία για το πόσοι κατέχουν ελληνικά ομόλογα και ποιοι είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στην αναδιάταξη του χρέους. Κατ' ουσίαν μέχρι τα τέλη της άλλης εβδομάδας θα υπάρχει ενημέρωση για τη διαδικασία. Ο ΟΔΔΗΧ αποφεύγει να σχολιάσει για τις πληροφορίες που διαρρέονται περί συμμετοχής 73-78% και εστιάζεται μόνο στο ότι η διαδικασία της αναδιάταξης χρέους θα ολοκηρωθεί μέχρι τέλη Οκτωβρίου.
Όσον αφορά τη διαδικασία ο ΟΔΔΗΧ αναμένει ενημέρωση κατ' ουσίαν για 8 τυποποιημένους κωδικούς (ομόλογα που λήγουν, χρονικές περίοδοι, εμπλοκή ιδιωτών, κλπ).

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr σημείωνε:

Η απόκλιση ωστόσο μεταξύ 73%-78%  που έχει συγκεντρωθεί έως τώρα και του 90% που είναι ο στόχος  δεν μπορεί να χαρακτηριστεί  υπερβολική.
Με βάση έγκυρες πληροφορίες δύο είναι τα πιθανά σενάρια.
1)Να μειωθεί ο στόχος του 90%, ο οποίος δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί, σε 73% -78%.
Ωστόσο μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Η Γερμανία αν συναινέσει τότε είναι πολύ πιθανό να μειωθεί ο στόχος από 90% σε 75%.
2)Να διατηρηθεί ο στόχος του 90% αλλά να αυξηθούν τα ομόλογα τα οποία θα εμπλακούν  στην αναδιάταξη του χρέους.
Μέχρι τώρα έχουν ληφθεί ομόλογα λήξης έως το 2020. Είναι πιθανό να ζητηθούν οι τράπεζες να διενεργήσουν νέες απομειώσεις και για ομόλογα έως το 2024 ή και ακόμη πιο μακροπρόθεσμα.
Οι εποπτικές αρχές κάθε χώρας θα συγκεντρώσουν τις μη-δεσμευτικές απαντήσεις των ομολογιούχων και στη συνέχει θα στείλουν τα στοιχεία αυτά στην Αθήνα - μια διαδικασία που ενδεχομένως να πάρει χρόνο. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ , δεν προγραμματίζονται άμεσα.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα νούμερα κατά το ελληνικώς λεγόμενο δεν βγαίνουν.
Άρα δύο είναι οι εναλλακτικές λύσεις.
Ωστόσο στην μεν πρώτη απαιτεί πολιτική απόφαση ωστόσο θα θεωρηθεί ….αποτυχία καθώς η αγορά οι ιδιώτες δεν συμμετείχαν στον βαθμό που αναμενόταν στην δε δεύτερη οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα κληθούν να εγγράψουν νέες ζημίες.
Ένας φαύλος κύκλος προβλημάτων…. για τις τράπεζες οι οποίες για πολλοστή φορά θα κληθούν να καλύψουν τα χρέη των χωρών.
Βέβαια οι απομειώσεις από το 2020 έως το 2024 θα είναι περιορισμένες καθώς εκείνη την περίοδο δεν λήγουν πολλά ομόλογα αλλά η διατήρηση στο προσκήνιο αυτού του προβλήματος απλά θα διαιωνίζει την αβεβαιότητα.

Τι ζημίες από τις απομειώσεις ομολόγων έχουν εγγράψει οι ελληνικές τράπεζες

Ποσά σε δις ευρώ

Τράπεζες

Απομειώσεις ομολόγων

Core tier 1

Ρευστότητα από ΕΚΤ

Εθνική *

-1.645

10,1%

25.100

Alpha

-538,4

10%

16.900

Eurobank

-830

8,5%

23.000

Πειραιώς

-1.005

8,2% -10%

18.600

Κύπρου

-281

8,3%

1.400

Μarfin

-274

8,6%

6.100

Emporiki

-71,4

 

-

Geniki

-80,6

 

-

Attica

-52,8

14,1%

400

Σύνολο

-4.770

-

*Χωρίς προνομιούχες το core tier 1


www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης