Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα 42,08 δις ευρώ ο συνολικός δανεισμός των εισηγμένων το α΄ 3μηνο του 2011 – Καθυστερήσεις στη μισθοδοσία την 1η Ιουνίου

tags :
Στα 42,08 δις ευρώ ο συνολικός δανεισμός των εισηγμένων το α΄ 3μηνο του 2011 – Καθυστερήσεις στη μισθοδοσία την 1η Ιουνίου
Αυξήθηκε ο συνολικός δανεισμός των εισηγμένων κατά 1,64% το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2010. Πιο συγκεκριμένα τα συνολικά δάνεια των επιχειρήσεων-εκτός τραπεζών ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιριών-διαμορφώθηκαν στα 42,08 δισ. ευρώ έναντι συνολικού δανεισμού  41,4 δισ. ευρώ που ήταν ο δανεισμός στις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr παρατηρήθηκε την 1η Ιουνίου καθυστέρηση σε αρκετές εισηγμένες καθυστέρηση στην μισθοδοσία των εργαζομένων αφού η κατάσταση είναι οριακή στις επιχειρήσεις. Ίδια εικόνα καθυστέρησης είχαμε και σε κρατικές επιχειρήσεις (όπως για παράδειγμα στον ΟΣΕ). Ο βαθμός δυσκολίας για εισηγμένες  επιχειρήσεις με  οξύτατο οικονομικό πρόβλημα έχει ξεπεράσει και την κόκκινη γραμμή του συναγερμού. Περισσότερες από 20 εισηγμένες εκ των οποίων οι μισές δεν ανακοίνωσαν ούτε αποτελέσματα α' τριμήνου 2011 δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια μέσα από τις τράπεζες λόγω υπερδανεισμού ενώ και η πρόθεση τους να  πουλήσουν ακίνητα δεν ευδοκιμεί αφού και οι αγοραστές ζητούν χαμηλότερες τιμές αλλά και οι ίδιες επιχειρήσεις προσπαθούν να πετύχουν καλύτερα τιμήματα.
Η χρηματιστηριακή αγορά έχει εθιστεί στην απαξίωση  από την πολύμηνη πτώση. Οι επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στις καθαρά εξαγωγικές και όσες δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων  γνωρίζουν ότι η κλεψύδρα της οικονομικής επιβίωσης αδειάζει επικίνδυνα. Όπως εξομολογήθηκε και κορυφαίος επιχειρηματίας στο www.bankingnews.gr: κάθε μέρα που περνά ισοδυναμεί με ένα 6μηνο λόγω της απίστευτης πίεσης -ψυχολογικής και οικονομικής-που δέχονται οι εταιρίες από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας μας.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης