Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτος - εφιάλτης το 2011 για τον Τρισέ - Οι τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει

Έτος - εφιάλτης το 2011 για τον Τρισέ - Οι τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει
Ένα έτος – εφιάλτη αναμένεται να περάσει φέτος ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς η κρίση χρέους στην ευρωζώνη εξελίσσεται με τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη να προσπαθεί να συγκεράσει την ανόμοια ζώνη με τα εμπόδια που του θέτει η «αναποφάσιστη» πολιτική ηγεσία της.
Ο Trichet θα διανύσει τον τελευταίο χρόνο στον ευρωπαϊκό θώκο με το μέλημα την έγκαιρης άρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών, την διακοπή των αγορών κρατικών ομολόγων και την πιθανή αύξηση των επιτοκίων αναφοράς ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα πληθωρισμού σε ορισμένες χώρες. Οι τρεις αυτές προκλήσεις είναι στις πλάτες του προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος σήμερα θα δώσει και συνέντευξη τύπου.
«Το 2011 θα είναι έτος – εφιάλτης για την ΕΚΤ», παρατηρεί χαρακτηριστικά ο Ken Wattret, επικεφαλής αναλυτής επί ευρωπαϊκών θεμάτων της BNP Paribas. Η μεγαλύτερη πρόκληση της ευρωζώνης των δύο ταχυτήτων πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ΕΚΤ, σε ένα περιβάλλον μάλιστα που η πολιτική ηγεσία δεν βοηθά σχεδόν καθόλου.
Ο στόχος του πληθωρισμού είναι για την ευρωζώνη στο 2%, ενώ τον περασμένο μήνα έφτασε στο 2,2%, με την ΕΚΤ να διατηρεί στα ιστορικά χαμηλά του 1% το επιτόκιο αναφοράς. Ωστόσο, η απόφαση της ΕΚΤ δεν είναι εύκολη. Την ώρα που η γερμανική ανάπτυξη φτάνει στο 3,6%, το υψηλότερο των τελευταίων δύο δεκαετιών, στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία ο ρυθμός είναι αρνητικός, με όλες της «παρενέργειες» της συρρίκνωσης.
Το outlook του πληθωρισμού είναι αρνητικό, αναφέρει ο Klaus Baader οικονομολόγος στην Societe Generale. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα άνοδο του πληθωρισμού, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα στην ζώνη.
Την ίδια ώρα, φουντώνουν οι φημολογίες που υποδεικνύουν το διάδοχο του Γάλλου στο τιμόνι της ΕΚΤ, αφού οι δηλώσεις κατά καιρούς του Γερμανού Axel Weber έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του για μία τέτοια θέση.
Μάλιστα, χτες, ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Silvio Berlusconi δήλωσε ότι θα ήθελε να δει στη θέση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά τη λήξη της θητείας του J. C. Trichet τον διοικητή της Bank of Italy M. Draghi. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Trichet στο τιμόνι της ΕΚΤ λήγει τον Οκτώβριο του 2011.
Στο μεταξύ, όπως επανειλημμένως έχει γράψει το www.bankingnews.gr επικρατέστερος διάδοχος του Trichet, είναι ο Axel Weber της Bundesbank, γεγονός το οποίο βρίσκει, ωστόσο, αντίθετο τον Γάλλο Πρόεδρο, N. Sarkozy.

Α.Τ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης