Τελευταία Νέα
Διεθνή

JP Morgan: Πλησιάζουν σε αδιέξοδο οι ισπανικές τράπεζες – Σε έξαρση το κόστος δανεισμού

JP Morgan: Πλησιάζουν σε αδιέξοδο οι ισπανικές τράπεζες – Σε έξαρση το κόστος δανεισμού
Ανησυχεί η JP Morgan για την αναχρηματοδότηση των χρεών των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων της Ισπανίας.
Σε ερευνητικό σημείωμα της εταιρείας αναφορικά με την κρίση χρέους της ευρωζώνης και τις χώρες που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθούν στη δίνη της αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας, η Banco Santander και η Banco Bilbao Vinzcaya Argentaria (ΒΒVA) έχουν ακόμη να αποπληρώσουν σημαντικά ποσά σε επενσυτές σε καλυμμένα ομόλογα. Γίνεται, συνεπώς, ολοένα και πιο δύσκολο και δαπανηρότερο για τις ισπανικές τράπεζες να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους”.
Αν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα, γίνεται φανερό ότι το πρόβλημα των περιφερειακών τραπεζών της χώρας (cajas) γίνεται οξύτερο.
Ήδη το περιφερειακό τραπεζικό ίδρυμα της Καταλονίας (Catalunya Caixa) ζήτησε επιπλέον κεφάλαια από το Ταμείο Τραπεζικής Αναδιάρθρωσης που έχει συστήσει η ισπανική κυβέρνηση για να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του ισπανικού συστήματος.
Μπορεί η δημοσκόπηση της Reuters Thompson να αναφέρει πως η μεγάλη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου συγκεντρώνει λίγες σχετικά πιθανότητες να ενταχθεί στο πρόγραμμα στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ και να χρησιμοποιήσει κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η JP Morgan όμως εύστοχα επισημαίνει ότι το βασικό πρόβλημα της Ισπανίας είναι το τραπεζικό της σύστημα.
Πρόκειται για ένα σύστημα που αποτελείται από τραπεζικά ιδρύματα δύο ταχυτήτων, με πολλά ομόλογα που πλησιάζουν στην ωρίμανσή τους και διαδοχική αύξηση του κόστους δανεισμού παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης.
Η συνολική αβεβαιότητα του ευρωπαϊκού οικονομικού περιβάλλοντος γενικότερα και η αποδυνάμωση του ευρώ ειδικότερα δυσχεραίνουν τις προοπτικές απεμπλοκής των ισπανικών τραπεζών. Οι αναλυτές της JP Morgan επισημαίνουν ότι το δημόσιο χρέος των χωρών ενέχει υψηλό ρίσκο και δεν εκτιμάται από τους επενδυτές, οπότε το βάρος πέφτει στις τράπεζες να κινήσουν την αγορά ομολόγων μέσω της εμπιστοσύνης που εκείνες εμπνέουν, πλην όμως πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο τα ισπανικά τραπεζικά ιδρύματα υστερούν.
Η JP Morgan υπογραμμίζει ότι σε καιρούς υψηλής έντασης στις αγορές, οι τράπεζες καταφεύγουν στην έκδοση καλυμμένων ομολόγων και εκτιμά ότι τα συγκεκριμένα γραμμάτια καλύπτουν πάνω από το 50% της αναχρηματοδότησης του χρέους των ισπανικών τραπεζών.
Ο Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics εκτιμά ότι τα δεδομένα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα επιδεινωθούν.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης