Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα αυξήσει η Bank of England τα επιτόκια; Τι εκτιμούν Societe Generale, BNP Paribas και Citigroup

Θα αυξήσει η Bank of England τα επιτόκια;  Τι εκτιμούν Societe Generale, BNP Paribas και Citigroup
Θα προχωρήσει ή όχι σε αύξηση των επιτοκίων η Bank of England; Κι αν ναι πότε; Και τι μεγέθους θα είναι η αύξηση; Σε αυτά τα ερωτήματα έρχονται να απαντήσουν, λίγα 24ωρα μετά την έλευση του 2011, όχι ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις διεθνείς οίκοι.
Η ΒΟΕ όχι μόνο θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της εντός του 2011, αλλά η αύξηση θα σημειώσει επίπεδα ρεκόρ, εκτιμά αναλυτής της Societe Generale. «Η ΒΟΕ ενδεχομένως να προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση από το 1997, αλλιώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσει την αξιοπιστία της» δηλώνει ο Brian Hilliard, επικεφαλής αναλυτής της Societe. «Πρόκειται για ένα επείγον θέμα, προτού οι αγορές αρχίσουν να ανησυχούν» προσθέτει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει κατά 0,5%, στο 1%, το επιτόκιο δανεισμού τον Αύγουστο και ακόμη μια φορά τον Νοέμβριο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η BOE δεν έχει αυξήσει ποτέ τα επιτόκια περισσότερο από 0,25%.
Την ώρα που η Βρετανία έχει θέσει σε εφαρμογή το μεγαλύτερο πρόγραμμα περικοπών δαπανών, γεγονός το οποίο αναμένεται να περιορίσει την εγχώρια ζήτηση, η αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα έχει πυροδοτήσει έντονες φήμες περί αύξησης των επιτοκίων. Ο πληθωρισμός το Νοέμβριο αυξήθηκε στο 3,3%, ενώ η BOE εκτιμά ότι θα διατηρηθεί πάνω από το 2% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011.
«Οι προκλήσεις το 2011 για την ανάπτυξη της Βρετανίας δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέες. Το τρέχον έτος θα είναι έτος - κλειδί για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας» προσθέτει ο Hilliard.
Ο Alan Clarke της BNP Paribas εκτιμά, από την πλευρά του, ότι η BOE θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% τον ερχόμενο Αύγουστο κι ενώ σε προηγούμενη πρόβλεψή του δεν ανέμενε καμία αύξηση των επιτοκίων πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2012.
«Τα τελευταία δύο χρόνια ο βρετανικός πληθωρισμός μας εξέπληξε - προς τα πάνω – περισσότερες φορές από ότι προς τα κάτω» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Clarke και προσθέτει «Η κεντρική τράπεζα πρέπει να διασφαλίσει την αξιοπιστία της και να μην αφήσει τον πληθωρισμό να βγει εκτός ελέγχου».
Η αυξανόμενη απειλή του βρετανικού πληθωρισμού ώθησε και τη Citigroup να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της. Σύμφωνα με τον Michael Saunders, αναλυτή του οίκου, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας θα έχει αυξήσει κατά δύο φορές (από 0,25% κάθε φορά) έως τα τέλη του 2011 το βασικό επιτόκιο. Η προηγούμενη πρόβλεψη αναφερόταν σε μια μόνο αύξηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης