Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων;

tags :
Βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων;
H ανακοίνωση των δεικτών μεταποιητικής δραστηριότητας PMI στην Ευρώπη κατά τη χθεσινή ημέρα έφερε και πάλι στην επιφάνεια τους φόβους των Ευρωπαίων για Ευρωπαϊκή Ένωση -κυρίως για ευρωζώνη- δύο ταχυτήτων.
Η Γερμανία δείχνει ότι διατηρεί το ρόλο της “ατμομηχανής της Ευρώπης” και διευρύνει τη διαφορά της από τον δεύτερο. Η μεταποιητική δραστηριότητα της Γαλλίας, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, υποχώρησε.
Στις ταλαιπωρημένες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, ο δείκτης βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Σημείωσε όμως χθες άνοδο για να προσδώσει και μια αχτίδα φωτός στο σκοτεινό τοπίο που διαμορφώθηκε τους προηγούμενους μήνες.
Ο Chris Willamson της Markit μιλά για “Ευρώπη δύο ταχυτήτων”. “Η Γερμανία παραμένει η πρωταγωνίστρια χώρα σε μακροοικονομικές επιδόσεις. Τα στοιχεία της υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξή της θα βρεθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Από την άλλη, είναι ευπρόσδεκτη η ανάκαμψη που παρουσιάζεται στην περιφέρεια της ευρωζώνης όπου οι εξαγωγές βοήθησαν την αύξηση της εξωγενούς ανάκαμψης σε όλες τις περιπτώσεις πλην της Ελλάδας αλλά η ψαλίδα που χωρίζει τις χώρες αυτές από τη Γερμανία είναι ακόμα μεγάλη”, τονίζει.
Η άνοδος στη ζήτηση καταναλωτικών αγαθών δεν ήταν μεγάλη, κάτι που δείχνει ότι οι καταναλωτές παραμένουν ακόμη διστακτικοί και σκεπτικοί.
Ο Julian Callow, αναλυτής της Barclays Capital εκτιμά ότι ο επιχειρηματικός τομέας συνεχίζει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης