Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλή για τις μικρές τράπεζες οι νέοι κανόνες της Βασιλείας

Απειλή για τις μικρές τράπεζες οι νέοι κανόνες της Βασιλείας
Ρυθμιστικές αλλαγές αναμένεται να καθοδηγήσουν το κόστος της επεξεργασίας των πληρωμών σε μετρητά των τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς είναι εξίσου πιθανό να επιταχυνθεί η βιομηχανική εδραίωση, με την απομάκρυνση μικρότερων τραπεζικών ιδρυμάτων από βασικές τραπεζικές υπηρεσίες.
Κολοσσιαίες τράπεζες, όπως η JP Morgan, η HSBC και η Citigroup είναι πολύ πιθανό να επωφεληθούν από τα ανωτέρω, καθώς έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν σε μειωμένου κόστους τεχνολογία και διαδικασία εγχώριων πληρωμών. Ωστόσο, πολλές μέτριου βεληνεκούς τράπεζες θα δυσκολευτούν στο να προβούν σε πληρωμές σε ανταγωνιστικό ύψος, εφόσον, βέβαια, οι νέοι παγκόσμιοι «κανόνες» ρευστότητας επιδράσουν όπως αναμένεται το 2015, σύμφωνα με όσα εκτιμούν αναλυτές και τραπεζικοί.
Η μεταφορά χρημάτων από τραπεζικούς πελάτες σε άλλη επιχείρηση ή ιδιώτη, σε όλους τους λογαριασμούς, τράπεζες και διεθνή ιδρύματα, αποφέρει χαμηλό κέρδος, εν μέσω υψηλού όγκου συναλλαγών. Επιπροσθέτως, θα μπορούσε να πληγεί ιδιαίτερα από τους νέους κανόνες που δημοσιεύτηκαν από την Βασιλεία ΙΙΙ. Οι νέοι αυτοί κανόνες θέλουν  τις τράπεζες να διατηρούν περιουσιακά στοιχεία εύκολα προς πώληση εν καιρώ κρίσης, με σκοπό να ανεβάσουν το εσωτερικό κόστος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που δένουν ρευστά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πληρωμής. «Οι κανόνες αυτοί της Βασιλείας ΙΙΙ δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα σε επίπεδο πληρωμών και πολλοί «παίχτες» είναι αναμενόμενο να παραιτηθούν», σχολιάζει εύστοχα ο Paul Styles, στέλεχος του ACI Worldwide.

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης