Τελευταία Νέα
Διεθνή

H κρίση χρέους της ευρωζώνης επηρεάζει αρνητικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

H κρίση χρέους της ευρωζώνης επηρεάζει αρνητικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
“H ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα συνεχιστεί και το 2011 σε αντίθεση με την άνθηση στην αγορά των ΗΠΑ. Τα προβλήματα στην περιφέρεια της ευρωζώνης δεν θα υποχωρήσουν πριν το 2012”, τονίζει ο Teo Lasarte, στρατηγικός αναλυτής χρέους εκ μέρους της Bank of America Merrill Lynch.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δείχνουν ως τώρα να... πληρώνουν το μάρμαρο της κρίσης χρέους.
Λόγω των αυξημένων ασφαλίστρων κινδύνου των χωρών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ (Ελλάδα, Ιρλανδία) αλλά και εκείνων που είναι πιθανό στο μέλλον να ενταχθούν (Πορτογαλία, Ισπανία), έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων στις χώρες αυτές, πέρα από το γεγονός ότι η μείωση κατανάλωσης έχει πλήξει τους ισολογισμούς τους.
Στον αντίποδα, τα CDS των ΗΠΑ υποχωρούν και οι ανταγωνιστικές τους εταιρείες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εξασφαλίζουν χρήμα για επενδύσεις ευκολότερα, χάρη και στο πρόγραμμα της Fed και ευημερούν. Στην περιφέρεια της ευρωζώνης, οι εγχώριες τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, εντάσσοντας τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε έναν φαύλο κύκλο τη στιγμή μάλιστα που τα στοιχεία του χρέους των χωρών αυτών γίνονται μέρα με την ημέρα ολοένα και πιο επιβαρυντικά, σύμφωνα με τον Teo Lasarte και η μακροοικονομική κατάσταση δε βοηθά στην τόνωση του κύκλου εργασιών τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης