Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρή κόντρα Τρισέ με γαλλογερμανικό άξονα - Κινδυνεύει το ευρώ

Σκληρή κόντρα Τρισέ με γαλλογερμανικό άξονα - Κινδυνεύει το ευρώ
Μύδρους εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου, προειδοποιώντας ότι οι προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για το νέο μηχανισμό σταθερότητας θα καταστρέψουν το ευρώ.
Ο Τρισέ πάντα εξέφραζε την αντίθεση του στη συμμετοχή των ιδιωτών μετέχουν στο κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους χώρας της Ευρωζώνης, γι’ αυτό και με τη γαλλογερμανική συμφωνία ότι από το 2013 που θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός σταθερότητας, θα κληθούν και οι ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στο κόστος, έκανε τον Κεντρικό Τραπεζίτη να αντιδράσει πολύ έντονα. "Θα καταστρέψετε το ευρώ", φέρεται να είπε ο κ. Τρισέ στο Ecofin, όταν έλαβε από τον Υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Γιούργκεν Ασμούσεν το κείμενο της συμφωνίας που είχαν κάνει την ίδια ημέρα στην πόλη Ντοβίλ η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Η συμφωνία, πάντως, της Γαλλίας και της Γερμανίας υιοθετήθηκε, με κάποιες τροποποιήσεις, τόσο από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 29 Οκτωβρίου όσο και από την πρόσφατη Σύνοδο στις 17 Δεκεμβρίου, αν και οι υπόλοιπες χώρες αντέδρασαν στη γαλλογερμανική πρωτοβουλία.
Ο Τρισέ έχει παλλάκις εκφράσει την ανησυχία τους για τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Μάλιστα, η WSJ αναφέρει και μία στιχομυθία μεταξύ Τρισέ και Σαρκοζί με τον πρώτο να λέει στον Γάλλο Πρόεδρο: "Δεν αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση", ο οποίος με τη σειρά του απάντησε: "Μάλλον μιλάτε σε τραπεζίτες, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τους πολίτες".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης