Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις 1.500 μονάδες ο S&P 500 μέχρι το Μάη του 2011;

tags :
Στις 1.500 μονάδες ο S&P 500 μέχρι το Μάη του 2011;
Άνοδο στο δείκτη S&P 500 στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από τις αρχές του 2011 έως και το τέλος Μαΐου  με προοπτικές να συνεχιστεί η θετική τάση προβλέπουν οι διεθνείς αναλυτές.
“Οι ευκολότερες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις ΗΠΑ ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη. Τα μικρά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια θα αυξήσουν τη ζήτηση στην αγορά κατοικίας και θα τροφοδοτήσουν με ρευστό τους πωλητές κατοικιών. Οι μικρές αποδόσεις στα εταιρικά ομόλογα θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις. Όλα αυτά θα μεταφραστούν σε υψηλότερες τιμές στα χρηματιστήρια. Η εμπιστοσύνη στις μετοχές θα ανακτηθεί και η ρευστότητα που θα επιστρέψει, θα δώσει και πάλι τη δυνατότητα τοποθετήσεων στο χρηματιστήριο”.
Οι παραπάνω προτάσεις δημοσιεύτηκαν σε άρθρο της Washington Post στα τέλη Νοέμβρη. Ο συντάκτης του; Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke.
Φύσει αισιόδοξος; Μήπως απλά υπεραμύνεται των παρεμβατικών επιλογών της Fed; O Sam Stovall, επικεφαλής επενδύσεων της Standard & Poor's εξηγεί: “Από το 1945 κι έπειτα, ο Ιανουάριος βρίσκεται ψηλά ανάμεσα στους μήνες που το χρηματιστήριο των ΗΠΑ εμφανίζει καλή απόδοση. Κατέχει την πέμπτη θέση κατά σειρά”. Ο Stovall θεωρεί ότι οι στρατηγικές επενδύσεις των θεσμικών θα βασιστούν στα στοιχεία που τόνισε ο Bernanke και θα συμπαρασύρουν και μικρότερους επενδυτές σε τοποθετήσεις, αυξάνοντας τον όγκο συναλλαγών. Υπάρχουν λόγοι για να παραμένει κανείς αισιόδοξος για την αμερικανική χρηματαγορά. Η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε άνθηση. Η πολιτική ενίσχυσης της ρευστότητας απέδωσε. Ταυτόχρονα, οι διεθνείς αναλυτές παρατηρούν αυξανόμενη εισροή κεφαλαίων στην αγορά των ομολόγων.
Ο Mark Arbeter, στρατηγικός αναλυτής της S&P, είναι παραδοσιακά πιο επιφυλακτικός για την πορεία των μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. “Υπάρχουν αρκετά υγιή χαρτιά στη Wall Street για να αποδώσουν εντός του επόμενου χρόνου και η αίσθησή μου είναι ότι μετράμε αντίστροφα για μια περίοδο ισχυρής ανόδου των τιμών των μετοχών”.
Εξάλλου, ο Peter Eliades του Stock Market Cycles, που απευθύνεται κυρίως σε traders, αναφέρει ότι αναμένει κέρδη ύψους 25% για τον S&P 500 μέχρι τα τέλη Μαΐου της νέας χρονιάς. Η επιχειρηματολογία του βασίζεται κυρίως στην ενίσχυση της ρευστότητας των εισηγμένων εταιρειών στο δείκτη. Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2011 θα είναι θετικά και θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την εικόνα του δείκτη. Ο Eliades εκτιμά ότι ο S&P 500 θα φτάσει τις 1.500 μονάδες στα πρώτα μισά του προσεχούς έτους. Συν τοις άλλοις, ο επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών και Επικοινωνίας της Goldman Sachs, Jim O’ Neill προβλέπει ενίσχυση του δείκτη S&P 500 κατά 20%.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης