Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Κατάρ χάνει 24 δισ. δολάρια, οι εξαγωγές LNG καταρρέουν κατά 96%

Το Κατάρ χάνει 24 δισ. δολάρια, οι εξαγωγές LNG καταρρέουν κατά 96%
Η κρατική εταιρεία QatarEnergy εκτιμά ότι οι ζημιές στο συγκρότημα LNG του Ras Laffan, τη μεγαλύτερη μεμονωμένη εγκατάσταση παραγωγής LNG στον κόσμο, θα της κοστίζουν περίπου 20 δισ. δολάρια ετησίως σε απώλεια εσόδων και ότι η αποκατάσταση θα χρειαστεί έως και πέντε χρόνια.
Έξι μήνες μετά τον πόλεμο με το Ιράν, ο οποίος παρέλυσε τις εξαγωγές LNG του Κατάρ μέσω των Στενών του Hormuz, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο έχει χάσει 24 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις του, καθώς οι εξαγωγές του υποχώρησαν έως και 96%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.
Ο αριθμός των φορτίων LNG που κατάφερε να εξάγει το Κατάρ κατέρρευσε μόλις στα 18, από 509 φορτία που είχαν αποσταλεί από το Κατάρ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας data intelligence ICIS, τα οποία επικαλείται το Reuters.
Οι εξαγωγές LNG του Κατάρ αποτελούν, αναμφίβολα, τη μεγαλύτερη ενεργειακή «απώλεια» του πολέμου, καθώς το Κατάρ δεν έχει καταφέρει να βγάλει από τα Στενά του Hormuz τόσα πλοία όσα, για παράδειγμα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τους τελευταίους μήνες.

Ανατροπή στην παγκόσμια αγορά LNG

Η δραστική μείωση των εξαγωγών του Κατάρ έχει ευρείες επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές LNG και φυσικού αερίου. Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ επωφελούνται από τις υψηλές τιμές και από το γεγονός ότι προέρχονται από περιοχή χωρίς πολεμικές συγκρούσεις, ενώ η Ευρώπη έχει μείνει χωρίς τις αποστολές του Κατάρ και δυσκολεύεται να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.
Το de facto κλείσιμο των Στενών έχει εγκλωβίσει περίπου το 20% των ημερήσιων παγκόσμιων ροών LNG. Παράλληλα, οι επιθέσεις με drones και πυραύλους από το Ιράν σε ενεργειακές υποδομές της περιοχής έχουν προκαλέσει ζημιές στο βασικό συγκρότημα υγροποίησης LNG του Κατάρ, το Ras Laffan.

Ζημιές 20 δισ. δολαρίων τον χρόνο

Η κρατική εταιρεία QatarEnergy εκτιμά ότι οι ζημιές στο συγκρότημα LNG του Ras Laffan, τη μεγαλύτερη μεμονωμένη εγκατάσταση παραγωγής LNG στον κόσμο, θα της κοστίζουν περίπου 20 δισ. δολάρια ετησίως σε απώλεια εσόδων και ότι η αποκατάσταση θα χρειαστεί έως και πέντε χρόνια.
Η QatarEnergy έχει υποχρεωθεί να κηρύξει κατάσταση ανωτέρας βίας (force majeure) για διάστημα έως και πέντε ετών σε ορισμένα μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG.

«Συναγερμός» στην Ευρώπη για τον χειμώνα

Η έλλειψη LNG έχει οδηγήσει τις τιμές φυσικού αερίου στην Ασία και την Ευρώπη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών και έχει εντείνει τους φόβους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ευρώπης ενόψει του επόμενου χειμώνα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα πρέπει να αυξηθούν έως τον Δεκέμβριο, ώστε οι ευρωπαϊκές αποθήκες να συγκεντρώσουν επαρκή αποθέματα για τον ερχόμενο χειμώνα, εφόσον η κρίση στα Στενά του Hormuz συνεχιστεί και διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές του spot LNG στην Ασία, σύμφωνα με την Goldman Sachs νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Από την έναρξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη έχει αρχίσει να χάνει τη μάχη με την Ασία για την εξασφάλιση φορτίων LNG στην αγορά spot, καθώς οι τιμές εκτοξεύονται λόγω της απουσίας του μεγαλύτερου μέρους των ποσοτήτων LNG που προμηθεύει το Κατάρ μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης