Ταυτόχρονα οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν Kharkiv, Dnipropetrovsk και Chernihiv προκαλώντας χάος.
Στο μέτωπο οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν στην πόλη Slovyansk η οποία πλέον περικυκλώνεται από 2 διαφορετικές κατευθύνσεις.
Εν τω μεταξύ οι ρώσοι μπήκαν στην πόλη Orikhiv στην περιοχή της Zaporizhia και αυτό αποτελεί σοβαρή τακτική νίκη των Ρώσων.
Στο Kupyansk όπου οι ρώσοι ανέκτησαν την πόλη η 35η Ταξιαρχία της Ουκρανίας λιποτάκτησε, ένα σώμα Πεζοναυτών το 66% ενός Τάγματος λιποτάκτησε.
Η κατάσταση είναι απελπιστική για τους Ουκρανούς στο μέτωπο.
Αποκαλύφθηκε ότι ορισμένοι Ουκρανοί πληρώνουν 40.000 δολάρια για να μην καταταγούν στον στρατό.
Χάος από εκρήξεις σε Κίεβο, Kharkiv, Dnipropetrovsk και Chernihiv – Ρωσικοί πύραυλοι χτυπούν εργοστάσια
Εκρήξεις συγκλόνισαν το Κίεβο εν μέσω σειρήνας αεροπορικής επιδρομής.
Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στο Kharkiv, Dnipropetrovsk και Chernihiv.
Οι ρωσικές δυνάμεις με πυραύλους και drones εξαπέλυσαν μια ακόμη επιτυχημένη συνδυασμένη επίθεση.
Σε απάντηση σε επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπολύουν τακτικά στοχευμένες επιθέσεις αποκλειστικά εναντίον προσωπικού, εξοπλισμού και μισθοφόρων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και υποδομών: ενεργειακές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αμυντικής βιομηχανίας και στρατιωτικές εγκαταστάσεις διοίκησης και επικοινωνιών.
Peskov (Ρωσία): Δεν ετοιμάζουμε καμία νέα επιστράτευση
Για παραπληροφόρηση κάνει λόγο η Ρωσία αναφερόμενη στις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, ο οποίος υποστήριξε ότι μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, η Μόσχα θα προχωρήσει σε νέα επιστράτευση.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, χαρακτήρισε «παραπληροφόρηση» τις αναφορές περί νέας επιστράτευσης.
Όπως είπε ο Peskov, οι αναφορές που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες περί δήθεν προετοιμαζόμενης επιστράτευσης στη χώρα «διοχετεύονται από τις ουκρανικές αρχές», οι οποίες επιχειρούν να «αποσταθεροποιήσουν ιδεολογικά την κατάσταση».
Νωρίτερα, μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, ο αντιστράτηγος Viktor Sobolev, δήλωσε στη Lenta.ru ότι όλες οι περιφέρειες της Ρωσίας ανταποκρίνονται επιτυχώς στο σχέδιο στρατολόγησης συμβασιούχων στρατιωτικών και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ανάγκη για επιστράτευση.
Επιπλέον, τον Ιούλιο, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, χαρακτήρισε τις φήμες περί προετοιμασίας επιστράτευσης στη χώρα «ψευδή πρόκληση». Επισήμανε ότι τέτοιες αναφορές εμφανίζονται ενόψει των εκλογών για την Κρατική Δούμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Zelensky είχε δηλώσει ότι οι Ρώσοι επιδιώκουν να επιστρατεύσουν 300.000 ανθρώπους έως το τέλος του έτους.
Επίσης, δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν γράψει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για ενδεχόμενη επιστράτευση, αλλά ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση στο Κρεμλίνο.
Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην αντιρωσική δήλωση του ΟΗΕ για την Ουκρανία… μόνο 50 από τις 193 χώρες τάχθηκαν υπέρ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αντιρωσική δήλωση του ΟΗΕ για την Ουκρανία.
Μόνο 50 από τις 193 χώρες υποστήριξαν το έγγραφο.
Η δήλωση διαβάστηκε από τον Δανό Υπουργό Εξωτερικών και 49 χώρες και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την υποστήριξή τους.
Στο κείμενο, οι υπογράφοντες χαρακτήρισαν την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία «παράνομη, πλήρους κλίμακας εισβολή» και κάλεσαν τη Ρωσία να συμφωνήσει σε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.
Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασε τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε ρωσικές περιοχές.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι τα κράτη που εξοπλίζουν την Ουκρανία εδώ και χρόνια προσπαθούν τώρα να γίνουν οι κύριοι υποστηρικτές της ειρήνης.
Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «αναγκάζεται για άλλη μια φορά να συμμετάσχει σε μια συνάντηση που συγκλήθηκε από Ευρωπαίους συναδέλφους και την Ουκρανία με ανατεθειμένους ρόλους και αντιγραμμένες ομιλίες με αντιρωσικές αφηγήσεις».
Kaja Kallas (ΕΕ): Να ασκήσουμε μεγάλη πίεση το Φθινόπωρο στην Ρωσία
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kaja Kallas ζήτησε να ασκηθεί αυξημένη πίεση στη Ρωσία το φθινόπωρο για τον τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης.
«Προτείνω την αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αυτό το φθινόπωρο
Όσο πιο δυνατή κάνουμε την Ουκρανία , τόσο πιο γρήγορα θα αναγκάσουμε τη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
Τον Αύγουστο, η Izvestia, επικαλούμενη ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προηγουμένως δυσκολευόταν να συμφωνήσει στον τελευταίο γύρο αντιρωσικών κυρώσεων, έσπευδε να συζητήσει και να εγκρίνει το 22ο πακέτο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά θα αρκεστεί μόνο στην «καταπολέμηση της παράκαμψης των περιορισμών», επικαλούμενη την υποτιθέμενη «εμπειρία» της στη συμφωνία για προηγούμενα «πολύπλοκα πακέτα».
Η Ουκρανία επιπλήττει τον Keith Kellogg που ζήτησε κινητοποίηση των γυναικών στον στρατό
Η Irina Vereshchuk, αναπληρώτρια επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, επέκρινε την έκκληση του πρώην ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Keith Kellogg, για κινητοποίηση γυναικών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι Novini
«Βρήκαν κάποιον να κινητοποιήσει—γυναίκες. Καταλαβαίνω τα πάντα, φυσικά, αλλά θα ήθελα περισσότερους πυραύλους. Θα ήθελα περισσότερη θέληση από τις ΗΠΑ παρά να συμβουλεύουν για την κινητοποίηση γυναικών», είπε η Irina Vereshchuk.
Ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Keith Kellogg, πρότεινε την κινητοποίηση γυναικών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο στρατηγός υποστήριξε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με αυτό, ούτε προσωπικά ούτε επαγγελματικά, καθώς η κόρη του πολέμησε στο Αφγανιστάν και η σύζυγός του ήταν αλεξιπτωτίστρια στη Γρενάδα.
Στις αρχές Αυγούστου, εμφανίστηκε στον ιστότοπο του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας μια αίτηση που ζητούσε την επέκταση της στρατιωτικής θητείας σε γυναίκες χωρίς παιδιά, δήθεν για την εφαρμογή της συνταγματικής αρχής ότι η υπεράσπιση της χώρας αποτελεί ευθύνη όλων των πολιτών.
Το καθεστώς του Κιέβου αντιμετώπισε πρόσφατα έλλειψη προσωπικού στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, και οι βίαιες ενέργειες του προσωπικού του στρατιωτικού γραφείου στρατολόγησης για την κράτηση πολιτών που έχουν οριστεί για επιστράτευση πυροδοτούν συνεχώς σκάνδαλα και διαμαρτυρίες.
Medvedev (Ρωσία): Εχθρικό μπλοκ το ΝΑΤΟ - Διευρύνεται διαρκώς, αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία
Το ΝΑΤΟ αποτελεί για τη Ρωσία ένα στρατιωτικοπολιτικό μπλοκ που συνεχίζει να διευρύνεται διαρκώς ενώ οι απειλές περαιτέρω διεύρυνσης δημιουργούν υπαρξιακή απειλή για τη Μόσχα, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρόεδρος της «Ενωμένης Ρωσίας», Dmitry Medvedev, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νότια Οσετία».
«Έχω ήδη αναφερθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Αυτό το εχθρικό προς εμάς στρατιωτικοπολιτικό μπλοκ όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά συνεχώς διευρύνεται.
Διατυπώνονται σχέδια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ νέων μελών από τις μετασοβιετικές χώρες — άλλοτε της Γεωργίας, άλλοτε της Ουκρανίας.
Πώς πρέπει να αντιδράσουμε;
Είναι απολύτως προφανές ότι όλα αυτά δημιουργούν υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία», δήλωσε ο Medvedev.
Υπογράμμισε ότι το μόνο που χρειάζεται η Μόσχα από το ΝΑΤΟ είναι εγγυήσεις ότι άλλα κράτη δεν θα επιτεθούν στη Ρωσία και ότι θα σταματήσουν όλες οι εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας.
Medvedev (Ρωσία): Yπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ Donbass και Νότιας Οσετίας, Αμπχαζίας
Οι παραλληλισμοί μεταξύ των γεγονότων του 2008 στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία και της κατάστασης στο Donbass είναι σαφείς: οι κάτοικοι ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Dmitry Medvedev.
Η Ρωσία αναγνώρισε την κυριαρχία της Νότιας Οσετίας και της άλλης πρώην αυτόνομης περιοχής της Γεωργίας, της Αμπχαζίας, στις 26 Αυγούστου 2008.
«Οι παραλληλισμοί μεταξύ του 2008 και των σημερινών εξελίξεων είναι απολύτως σαφείς...
Τόσο τότε όσο και τώρα, στις απελευθερωμένες περιοχές της Novorossiya, οι κάτοικοι ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.
Έλαβαν ρωσικά διαβατήρια, παρότι είχαν το δικαίωμα να μην το κάνουν, κανείς δεν εξανάγκασε κανέναν.
Και στις ανεξάρτητες Αμπχαζία και Νότια Οσετία, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι απέκτησαν τα δικά μας διαβατήρια», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νότια Οσετία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η νομική πτυχή καταδεικνύει άμεσα την πραγματική στάση των ανθρώπων απέναντι στη Ρωσία, την «πολιτική τους παρακίνηση» και την επιθυμία τους να μην επιτρέψουν επιστροφή στο παρελθόν.
Σημείωσε επίσης ότι η Δύση εδώ και αιώνες δεν σταματά τις προσπάθειες δημιουργίας νέων εστιών έντασης στα σύνορα της Ρωσίας και συνεχώς μηχανορραφεί εναντίον της Μόσχας μέσω τρίτων, εμπλέκοντας λαούς με τους οποίους η χώρα διατηρεί ιστορικούς δεσμούς, πολιτισμική εγγύτητα και οικονομικές σχέσεις.
Οι γεωργιανές δυνάμεις το 2008 επιτέθηκαν στη Νότια Οσετία και προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στην πρωτεύουσά της, την πόλη Tskhinvali.
Η Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι προστάτευε τους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους είχαν αποκτήσει ρωσική υπηκοότητα, έστειλε στρατεύματα στη δημοκρατία και εκδίωξε από εκεί τις γεωργιανές δυνάμεις.
Στις 26 Αυγούστου του ίδιου έτους, η Μόσχα αναγνώρισε την κυριαρχία της Νότιας Οσετίας και της άλλης πρώην αυτόνομης περιοχής της Γεωργίας, της Αμπχαζίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, αναφερόμενος στους λόγους για την έναρξη της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τους κατοίκους του Donbas και να ξεκινήσει την επιχείρηση όταν, όπως υποστήριξε, η Δύση εγκατέλειψε τις συμφωνίες του Minsk.
Αzarov (πρώην πρωθυπουργός Ουκρανίας): Πραξικόπημα και νέο Maidan στην Ουκρανία, εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να διώξουν τον Zelensky
Πραξικόπημα και ένα νέο «Maidan» στην Ουκρανία θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να απομακρύνουν τον Volodymyr Zelensky, δήλωσε στο TASS ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Mykola Azarov.
«Όλα τα “χάρτινα Maidan” είναι ελεγχόμενα», υποστηρίζει ο πολιτικός.
Κατά την άποψή του, ο επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, Kyrylo Budanov, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Yevhen Khmara, και άλλοι παρόμοιοι αξιωματούχοι βρίσκονται υπό αμερικανικό έλεγχο.
«Δεν κάνουν τίποτα σοβαρό χωρίς να συνεννοηθούν με τους Αμερικανούς εκπροσώπους που βρίσκονται στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων στην SBU και σε όλους τους κρατικούς θεσμούς.
Για να οργανωθεί μια συνωμοσία, πρέπει να δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη ομάδα υψηλόβαθμων ανθρώπων, να υπάρξουν συνεννοήσεις και κάποιος σχεδιασμός.
Είναι δυνατόν αυτό να μην γίνει γνωστό στους Αμερικανούς, στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών;
Φυσικά και θα γίνει.
Αν δεν έχει συμφωνηθεί μαζί τους, τότε την επόμενη ημέρα θα χάσουν τις θέσεις τους — και αυτή θα είναι η καλύτερη εξέλιξη για αυτούς — ή μπορεί απλώς να τους σκοτώσουν και να τελειώσει εκεί η υπόθεση», δήλωσε.
«Αν οι Αμερικανοί θελήσουν να τον απομακρύνουν τον Zelensky μόλις ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα τον απομακρύνουν.
Αν για αυτό χρειαστεί το σκηνικό ενός Maidan, τότε θα οργανώσουν ένα Maidan», πρόσθεσε o Αzarov.
Σημαντική τακτική νίκη σημείωσαν οι ρωσικές δυνάμεις αφού μπήκαν στην πόλη Orikhiv στην Zaporizhia επιβεβαιώνει και ο Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Mashovets.
Σύμφωνα με τον Mashovets, πριν από περίπου μια εβδομάδα, αρκετές ρωσικές ομάδες αναγνώρισης και δολιοφθοράς προέλασαν κατά μήκος του φαραγγιού Uspenovskaya μέσω της Novodanilovka και έφτασαν στα νοτιοανατολικά περίχωρα του Orikhiv.
O Mashovets γράφει ότι αρκετές ομάδες των δύο έως τριών ατόμων, και μερικές με τέσσερα έως πέντε, κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στα νοτιοανατολικά περίχωρα του Orikhiv.
Οι Ουκρανοί πληρώνουν έως και 40.000 δολάρια για να αποφύγουν την στράτευση
Στην Ουκρανία, οι άνδρες πληρώνουν έως και 40.000 δολάρια (περίπου 3,3 εκατομμύρια ρούβλια) για να αποφύγουν την υποχρεωτική στράτευση, σύμφωνα με τον πρέσβη ειδικών καθηκόντων στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Οι Ουκρανοί είναι πρόθυμοι να πληρώσουν 30.000-40.000 δολάρια για να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία, ποσό που αποτελεί σημαντικό ποσό για τον μέσο Ουκρανό», δήλωσε ο διπλωμάτης.
Υπενθύμισε ότι στην Ουκρανία, ο μέσος μισθός μπορεί να είναι 112-157 δολάρια (9.000-13.000 ρούβλια).
«Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό, τι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν απλώς για να αποφύγουν να πάνε εκεί».
Είχε αναφερθεί προηγουμένως ότι όσοι πήγαν στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων και όσοι ζουν στην ΕΕ κινδυνεύουν να κινητοποιηθούν στην Ουκρανία.
Η κλοπή του Αιώνα: Η ΕΕ δεν θα επιστρέψει στις συζητήσεις για τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων
Περισσότερα από €200 δισ. ρωσικών περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται δεσμευμένα στην Ευρώπη, όμως η μετάβαση από το «πάγωμα» στην πραγματική αξιοποίηση ή κατάσχεση του κεφαλαίου παραμένει μία από τις πιο επικίνδυνες οικονομικές και νομικές εξισώσεις που έχει κληθεί να λύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Βέλγιο εξακολουθεί να πατά φρένο, το Euroclear βρίσκεται στο επίκεντρο και, παρά τις πιέσεις ορισμένων κρατών για επαναφορά της συζήτησης, στις Βρυξέλλες δεν διαφαίνεται σήμερα η πολιτική συναίνεση που θα απαιτούνταν για το μεγάλο βήμα.
Η συζήτηση για τα παγωμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία επιστρέφει στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα, αλλά όχι απαραίτητα και στο επίσημο τραπέζι των αποφάσεων.
Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση του Euractiv, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου ουσιαστικά η συζήτηση για τη χρήση του ίδιου του ρωσικού κεφαλαίου, τονίζοντας ότι οι αντιρρήσεις ορισμένων κρατών-μελών «δεν έχουν αλλάξει».
Η φράση είναι λιτή.
Το μήνυμα, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερο.
Γιατί πίσω από τη διαμάχη δεν βρίσκονται απλώς €200 δισ. που παραμένουν δεσμευμένα.
Βρίσκεται το ερώτημα εάν η ΕΕ είναι διατεθειμένη να δημιουργήσει ένα νομικό και χρηματοπιστωτικό προηγούμενο χωρίς σαφή έξοδο κινδύνου.
Συναγερμοί για πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ακούστηκαν σε 14 ρωσικές περιοχές
Από την Κριμαία και το Krasnodar μέχρι το Bryansk, το Oryol και το Tula, η Ρωσία βρέθηκε το πρωί της 25ης Αυγούστου αντιμέτωπη με ένα εκτεταμένο κύμα προειδοποιήσεων για drones και πυραύλους. Η Μόσχα ανακοίνωσε την αναχαίτιση 148 εναέριων στόχων μέσα σε μία νύχτα, ενώ οι συναγερμοί επεκτάθηκαν σε 14 περιοχές της χώρας. Η γεωγραφία των επιθέσεων δείχνει πλέον κάτι μεγαλύτερο από μεμονωμένες επιδρομές: έναν πόλεμο μεγάλου βάθους, στον οποίο η ουκρανική πλευρά επιχειρεί να αναγκάσει τη ρωσική αεράμυνα να προστατεύει ταυτόχρονα μέτωπο, υποδομές, βιομηχανία, μεταφορές και πόλεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ουκρανία.
Η εικόνα που διαμορφώθηκε στη Ρωσία από τις πρώτες ώρες της Τρίτης 25 Αυγούστου ήταν εικόνα συναγερμού σε πολλαπλά μέτωπα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του TASS, προειδοποιήσεις για απειλή επιθέσεων από drones και πυραύλους των Ukrainian Armed Forces (UAF) ενεργοποιήθηκαν από την αρχή της ημέρας σε 14 ρωσικές περιοχές. Η απειλή δεν περιορίστηκε στις παραμεθόριες ζώνες αλλά απλώθηκε σε διαφορετικές ομοσπονδιακές περιφέρειες, από τον ρωσικό Νότο μέχρι τον Βόλγα και την Κεντρική Ρωσία.
Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν 148 εναέριους στόχους πάνω από ρωσικές περιοχές και τις θαλάσσιες ζώνες της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής.
Συγκλονιστικό – Το 66% του Τάγματος Πεζοναυτών της 35ης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας λιποτάκτησε στο Kupyansk
Το 66% ενός ουκρανικού τάγματος πεζοναυτών από την 35η Ταξιαρχία λιποτάκτησε από τις θέσεις του στην περιοχή Kupyansk λόγω συνεχών επιθέσεων και έλλειψης εναλλαγής.
Το υπόλοιπο της μονάδας τράπηκε σε φυγή εγκαταλείποντας θέσεις.
«Η τεράστια ισχύς πυρός και η έλλειψη εναλλαγής στην κατεύθυνση του Kupyansk ανάγκασαν τα απομεινάρια του 1ου Τάγματος της 35ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να φύγουν βαθιά στα μετόπισθεν, εγκαταλείποντας τις θέσεις τους σε γειτονικές μονάδες.
Τα δύο τρίτα από αυτά λιποτάκτησαν μέσα σε δύο εβδομάδες και τα υπόλοιπα αποσύρθηκαν στις εφεδρείες».
Μια άλλη μονάδα από την 39η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Πεζοναυτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται επίσης σε δύσκολη θέση: οι στρατιώτες παραπονιούνται στους διοικητές μέσω ασυρμάτου για έλλειψη προμηθειών και εκκένωση.
«Η 39η Ταξιαρχία αντιμετωπίζει προβλήματα με φάρμακα και τρόφιμα.
Μερικά από τα καταφύγια καταστράφηκαν και τα πάντα κάηκαν - πυρομαχικά, προσωπικός εξοπλισμός όπως θωράκιση σώματος και γιλέκα. Η κατάστασή τους είναι τρομερή».
Τον Ιούλιο, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν ότι ομάδες της SBU είχαν φτάσει κοντά στο Kupyansk για να «συλλάβουν» πεζοναύτες από την 35η και 39η Ταξιαρχία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εγκατέλειπαν τις θέσεις τους.
Τον ίδιο μήνα, ο διοικητής της ταξιαρχίας της 39ης Ταξιαρχίας, Bogdan Przegalinski, απολύθηκε από τη θέση του λόγω καταστροφικών απωλειών στην περιοχή του Kharkiv.







www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών