Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόθυμη να στηρίξει την ΕΚΤ η Γερμανία ... αν "και δε θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια"

tags :
Πρόθυμη να στηρίξει την ΕΚΤ η Γερμανία ... αν
Πρόθυμη να στηρίξει τη διαδικασία ενίσχυσης των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνει η Γερμανία, μετά από τη φημολογία, και όχι επίσημη ανακοίνωση, που έγινε χτες το βράδυ γνωστή, σχετικά με το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει τις απαιτήσεις έναντι των χωρών μελών ώστε να βελτιώσει τα κεφάλαια της έναντι ενεδεχόμενων ζημιών από τις τοποθετήσεις της στα κρατικά ομόλογα.
Σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τρισε δεν αποκλείεται να το θέσει υπόψιν των Ευρωπαίων σήμερα το βράδυ, ώστε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης. Ωστόσο, ο Γερμανός αξιωματούχος θεωρεί ότι η ΕΚΤ δε θα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, ώστε να δείξει στις αγορές ότι μπορεί χωρίς όριο να στηρίξει την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. Άλλωστε, οι αγορές από την αρχή του έτους έχουν βαλθεί σε ένα "παιχνίδι" δοκιμασίας των ορίων των ευρωπαϊκών οργάνων, επισημαίνει ο Γερμανός.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδε χτές στις 7:30 το απόγευμα το www.bankingnews.gr, το ενδεχόμενο να ζητήσει από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης την αύξηση του ποσού συμμετοχής τους στο κεφάλαιό της, φέρεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται φέρεται να είναι ακόμη και ο διπλασιασμός των κεφαλαίων της ΕΚΤ, αν και σύμφωνα με μια άλλη άποψη το τοπίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.
«Το ζήτημα που έχει ανακύψει αφορά στις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πιθανές ζημιές από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που εφαρμόζει», φέρεται να δηλώνει μια πηγή. «Την τρέχουσα περίοδο, η ΕΚΤ δεν πραγματοποιεί μεγάλες αγορές ομολόγων. Τι θα γίνει όμως αν στο μέλλον χρειαστεί οι αγορές ομολόγων να αυξηθούν;», προσθέτει.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι κεντρικές τράπεζες – και των 27 κρατών μελών της ΕΕ – συνεισφέρουν στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.
Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να αυξήσουν το κεφάλαιό τους με πολλούς τρόπους, όπως να δεχθούν κυβερνητικές ενέσεις ρευστότητας, να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία ή να εκμεταλλευτούν τα αποθεματικά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης