Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία γίνεται ηγέτιδα στην παραγωγή οξύρρυγχου

Η Ρωσία γίνεται ηγέτιδα στην παραγωγή οξύρρυγχου
Η Ρωσία στην κορυφή της παγκόσμιας παραγωγής οξύρρυγχου
Η Ρωσία συγκαταλέγεται πλέον στους μεγαλύτερους παραγωγούς οξύρρυγχου παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), τα οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.
Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τη συνεχή ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας οξύρρυγχου στη Ρωσία, ενός είδους ιδιαίτερα γνωστού για την παραγωγή χαβιαριού, προϊόντος υψηλής εμπορικής αξίας στις διεθνείς αγορές.

Η παγκόσμια κατάταξη

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2024, η Κίνα διατηρεί την πρώτη θέση με τεράστια διαφορά, παράγοντας περίπου 162.600 τόνους οξύρρυγχου.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αρμενία, με παραγωγή περίπου 6.900 τόνων, ενώ ακολουθεί η Ρωσία, η οποία κατέγραψε παραγωγή 6.300 τόνων, εξασφαλίζοντας μία θέση στο παγκόσμιο βάθρο.

Οι υπόλοιπες χώρες της πρώτης επτάδας

Εκτός από τις τρεις πρώτες χώρες, ακόμη τέσσερα κράτη ξεπέρασαν το όριο των 1.000 τόνων παραγωγής οξύρρυγχου μέσα στο ίδιο έτος:

Ιράν: 6.040 τόνοι
Βιετνάμ: 4.100 τόνοι
Πολωνία: 1.300 τόνοι
Ιταλία: 1.200 τόνοι

Η κατάταξη επιβεβαιώνει ότι η παραγωγή οξύρρυγχου παραμένει συγκεντρωμένη σε περιορισμένο αριθμό χωρών, οι οποίες έχουν αναπτύξει εξειδικευμένες μονάδες υδατοκαλλιέργειας.

Σημαντικός κλάδος για την αγορά χαβιαριού

Ο οξύρρυγχος θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα είδη ψαριών παγκοσμίως, κυρίως λόγω της παραγωγής χαβιαριού, προϊόντος με υψηλή ζήτηση στις διεθνείς αγορές τροφίμων πολυτελείας.
Τα τελευταία χρόνια, η εκτροφή οξύρρυγχου μέσω σύγχρονων μονάδων υδατοκαλλιέργειας έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμβάλλει τόσο στην κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης όσο και στην προστασία των άγριων πληθυσμών του είδους, οι οποίοι σε πολλές περιοχές έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της υπεραλίευσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης