Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζητείται διάσπαση των Lloyds και RBS χάρην ... ανταγωνισμού

Ζητείται διάσπαση των  Lloyds και RBS χάρην ... ανταγωνισμού
Να διασπαστούν οι δύο βασικές τράπεζες της Μ. Βρετανίας, ζητά με άρθρο του στους Financial Times, ο Lord Myners, πρώην υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης, θέτοντας σε προτεραιότητα τη διαχείριση των προβλημάτων από την πορεία της βρετανικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Myners, το μέλλον του κλάδου στη χώρα δεν θα πρέπει να περιορίζεται στα παλιά “μονολιθικά” ιδρύματα, αλλά θα πρέπει να ενισχύεται ο ανταγωνισμός. Η Επιτροπή των Τραπεζών θα πρέπει να δρομολογήσει τη διάσπαση της μία ή και των δύο βασικών τραπεζών. Της Lloyds Banking Group και της Royal Bank of Scotland.
Η λογική του πρώην υπουργού έρχεται σε αντίθεση με αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού που υποστηρίζει τις “super banks” (υπερ-τράπεζες). Μάλιστα, εμμέσως ο  Myners, απαντά και στους ισχυρισμούς του Eric Daniels της Lloyds, ο οποίος ανέφερε ότι η εξαγορά της HBOS δεν αφαιρεί τίποτα από τον ανταγωνισμό του κλάδου στη Μ. Βρετανία.
Ο  Myners αφήνει ως εναλλακτική λύση για τη μη διάσπαση των τραπεζών την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που εφαμόζεται στον κλάδο. Εάν οι αρχές, και κυρίως η Επιτροπή των Τραπεζών, υπό τον πρόεδρο Sir John Vickers, μπορεί να διαμορφώσει το πλαίσιο κατά αυτόν τον τρόπο που να μην επηρεάζεται ο ανταγωνισμός, τότε δε θα υπάρχει πρόβλημα από την υπερσυγκέντρωση.
Σε πρόσφατη διαβούλευση σχετικά με την πορεία του κλάδου, πολλοί αναλυτές θεωρούσαν ότι εάν υπάρξει διάσπαση για παράδειγμα της Lloyds τότε πιθανό να είχε αντίκτυπο αυτή η κίνηση και στην κυβέρνηση. Το βρετανικό δημόσιο κατέχει περίπου το 41% της Lloyds, ενώ σε μία τέτοια προοπτική η αξία του ποσοστού συμμετοχής θα είχε υποχωρήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης