Τελευταία Νέα
Διεθνή

Iσπανία: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τη σύζυγο του Pedro Sánchez ενόψει δίκης για υπόθεση διαφθοράς

Iσπανία: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τη σύζυγο του Pedro Sánchez ενόψει δίκης για υπόθεση διαφθοράς
Η απόφαση εκδόθηκε το Σάββατο 20 Ιουνίου με στόχο, σύμφωνα με το δικαστήριο, να αποτραπεί ενδεχόμενο φυγής της κατηγορούμενης μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία
Απαγόρευση εξόδου από την Ισπανία και υποχρεωτική παρουσία ενώπιον των δικαστικών αρχών δύο φορές τον μήνα επέβαλε ισπανικό δικαστήριο στην Begoña Gómez, σύζυγο του πρωθυπουργού Pedro Sánchez, στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση διαφθοράς που οδεύει προς εκδίκαση.
Η απόφαση εκδόθηκε το Σάββατο 20 Ιουνίου με στόχο, σύμφωνα με το δικαστήριο, να αποτραπεί ενδεχόμενο φυγής της κατηγορούμενης μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.
Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης η στενή συνεργάτιδά της Cristina Álvarez και ο επιχειρηματίας Juan Carlos Barrabés, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με διαφθορά στον ιδιωτικό τομέα, υπεξαίρεση, κατάχρηση δημόσιων πόρων και άσκηση αθέμιτης επιρροής.

Οι κατηγορίες κατά της Begoña Gómez

Η Begoña Gómez απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες που της αποδίδονται.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να αξιοποίησε τη θέση της ως σύζυγος του πρωθυπουργού για την προώθηση προσωπικών και επαγγελματικών συμφερόντων μέσω πανεπιστημιακής έδρας στο Complutense University of Madrid, της οποίας υπήρξε διευθύντρια.
Οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν επίσης καταγγελίες για πιθανή χρήση δημόσιων πόρων και πολιτικών διασυνδέσεων με στόχο την εξυπηρέτηση ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία της καθολικής οργάνωσης Hazte Oír, καθώς και οργανώσεων και πολιτικών φορέων της ισπανικής δεξιάς, μεταξύ των οποίων και το κόμμα Vox.
Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης.

Σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης Sánchez

Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την ισπανική κυβέρνηση.
Κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται οι εφημερίδες El País και El Confidencial, χαρακτήρισαν την εξέλιξη ως πράξη πολιτικής στοχοποίησης και δικαστικής υπερβολής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για απόφαση που «στερείται νομικής λογικής και εξυπηρετεί αποκλειστικά πολιτικές σκοπιμότητες».
Η El País έκανε λόγο για ένα μέτρο χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη δημοκρατική ιστορία της Ισπανίας.

Νέες πιέσεις για την κυβέρνηση

Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί σε μια περίοδο αυξημένης πολιτικής πίεσης για την κυβέρνηση του Pedro Sánchez, καθώς συμπίπτει με άλλες δικαστικές έρευνες που απασχολούν το ισπανικό πολιτικό σκηνικό.
Πριν από λίγες ημέρες, ο πρώην πρωθυπουργός José Luis Rodríguez Zapatero, πολιτικός σύμμαχος του Sánchez, κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον δικαστηρίου της Μαδρίτης στο πλαίσιο έρευνας για τη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας Plus Ultra με κρατική χρηματοδότηση ύψους 53 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο της πανδημίας.
Ο José Luis Rodríguez Zapatero έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη ή άσκηση επιρροής στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Η εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης Sánchez, καθώς η υπόθεση της Begoña Gómez βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της δημόσιας και πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ισπανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης