Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα Axios: «Η ανυποχώρητη στάση του Ιράν εξόργισε τον Trump... όχι το Apache» - «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά»

Βόμβα Axios: «Η ανυποχώρητη στάση του Ιράν εξόργισε τον Trump... όχι το Apache» - «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά»
Άγριο διπλωματικό παρασκήνιο για την... οργή του Αμερικανού προέδρου - Στην Τεχεράνη οι Καταριανοί μεσολαβητές
H αφορμή για τα πλήγματα που διέταξε ο Πρόεδρος Trump κατά του Ιράν αποτέλεσε η κατάρριψη ενός αμερικανικού ελικοπτέρου τύπου Apache, ωστόσο στο παρασκήνιο ο Trump εξοργιζόταν όλο και περισσότερο έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες αναμονής για την απάντηση της Τεχεράνης στην τελευταία του πρόταση, η οποία δεν είχε ακόμη φτάσει στην Ουάσινγκτον, όπως αποκαλύπτει στις 10/6 το αμερικανικό μέσο Axios.
Η σημασία των πληγμάτων της Τρίτης 9/6 το βράδυ έγκειται στο ότι είχαν στόχο να αποκαταστήσουν μέρος της αμερικανικής διαπραγματευτικής ισχύος, αλλά με τρόπο προσεκτικά υπολογισμένο ώστε να μην υπάρξουν νεκροί και να μη χαθεί η δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο.
Την ίδια στιγμή, Καταριανοί διαμεσολαβητές πραγματοποιούσαν συνομιλίες στην Τεχεράνη με την ελπίδα να επαναφέρουν τις διαπραγματεύσεις σε τροχιά και να γεφυρώσουν τις εναπομείνασες διαφορές.
Καθώς οι Καταριανοί και οι Ιρανοί συναντώνταν την Τετάρτη, ο Trump προχώρησε σε νέες απειλές.
«Θα τους χτυπήσουμε ξανά σκληρά σήμερα, σε περίπτωση που σας διέφυγε επειδή δεν ανοίγετε την τηλεόρασή σας, και θα δούμε τι θα συμβεί με τη συμφωνία».
Ο Trump δήλωσε ότι το Ιράν «μας περνάει για κορόιδα» και ότι «μας παραπλανεί» στις συνομιλίες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν Mahmoud Pezeshkian αντέτεινε ότι οι απειλές του Trump δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος αλλά «απελπισίας».
Οι απεσταλμένοι του Trump και οι περιφερειακοί διαμεσολαβητές εξακολουθούν να εργάζονται για την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ενδέχεται να δείχνουν ότι η υπομονή του έχει εξαντληθεί.

Η Τεχεράνη κρατά τον Trump σε αναμμένα κάρβουνα - Σε ποια σημεία του προσχεδίου διαφώνησε η Ουάσινγκτον

Ο Trump θα μπορούσε κάλλιστα να είχε καταλήξει σε μια αρχική συμφωνία με το Ιράν στα τέλη του περασμένου μήνα, εάν αποδεχόταν τους όρους που είχαν διαπραγματευθεί οι απεσταλμένοι του - Jared Kushner και Steve Witkoff.
Αντ’ αυτού, μετά από σύσκεψη στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων στις 29 Μαΐου, αποφάσισε να αποστείλει στην ιρανική πλευρά αίτημα για δύο τροποποιήσεις στο προσχέδιο μνημονίου κατανόησης που θα τερμάτιζε τον πόλεμο και θα άνοιγε τα Στενά του Hoemuz.
Τα αιτήματα του Trump προέβλεπαν ότι το Ιράν θα έπρεπε να συμφωνήσει στη μείωση του επιπέδου εμπλουτισμού του ουρανίου του εντός 60 ημερών και να δεσμευθεί ότι δεν θα επιβάλει τέλη σε πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Hormuz.
Σε αντάλλαγμα, ο Trump ήταν διατεθειμένος να αποδεχθεί ότι η διαδικασία μείωσης του εμπλουτισμού θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός ιρανικού εδάφους υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), μια σημαντική παραχώρηση αν αναλογιστεί κανείς ότι προηγουμένως επέμενε να μεταφερθεί το υλικό εκτός χώρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araghchi ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές και τις ΗΠΑ ότι θα χρειαζόταν τέσσερις ή πέντε ημέρες για να δώσει απάντηση, σύμφωνα με περιφερειακή πηγή που συμμετείχε στη διαμεσολάβηση και Αμερικανό αξιωματούχο.
Αυτό εξελίχθηκε σε ένα διπλωματικό παιχνίδι αναμονής σχεδόν δύο εβδομάδων, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Trump γινόταν ολοένα και πιο εκνευρισμένος από τα αρνητικά, ακόμη και ειρωνικά δημοσιεύματα για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του περί συμφωνίας, καθώς και από τις επικρίσεις σκληροπυρηνικών κύκλων που θεωρούσαν ότι τηρούσε υπερβολικά ήπια στάση απέναντι στο Ιράν.
Τα πράγματα επιδεινώθηκαν περαιτέρω από το γεγονός ότι οι Ιρανοί, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, υποστήριζαν ότι ανέμεναν την αποδέσμευση μέρους των παγωμένων περιουσιακών τους στοιχείων εκ των προτέρων, παρά την επιμονή του Trump ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο αφού προηγουμένως εκπληρωθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Trump ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος από αυτές τις τοποθετήσεις και ότι η θέση του δεν είχε αλλάξει, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Ιράν θα μπορούσε να εξασφαλίσει δισεκατομμύρια δολάρια από δεσμευμένα κεφάλαια εφόσον άρχιζε να υλοποιεί τις απαιτήσεις του σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται παρά τα ... τελετουργικά πλήγματα εκατέρωθεν

Την ίδια στιγμοί Ιρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν παράλληλες συνομιλίες με Καταριανούς διαμεσολαβητές στη Ντόχα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, σύμφωνα με περιφερειακή πηγή.
Οι Καταριανοί επιχείρησαν να οργανώσουν τριμερή συνάντηση προκειμένου να διεξαχθούν απευθείας διαπραγματεύσεις για τις εναπομείνασες διαφορές, όμως η ιρανική πλευρά αρνήθηκε.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις επόμενες κινήσεις, καθώς οι Καταριανοί διαμεσολαβητές μετέβησαν την Τετάρτη 10/6 στην Τεχεράνη για συνομιλίες με τον Abbas Araghchi και άλλους Ιρανούς αξιωματούχους, επιχειρώντας να δώσουν νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις.
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελπίζουν πως τα πλήγματα της Τρίτης 9/6 θα συμβάλουν στο να κινηθεί η ιρανική πλευρά και να απαντήσει στην πρόταση του Trump, ενώ τόνισαν ότι και οι απειλές του Αμερικανού προέδρου εντάσσονται στην ίδια στρατηγική πίεσης.
«Η συμφωνία παραμένει στο τραπέζι, αλλά ο πρόεδρος είναι έτοιμος να επιβάλει κάποια... τίμημα στους Ιρανούς εάν συνεχίσουν να καθυστερούν και να κωλυσιεργούν», κατέληξε Αμερικανός αξιωματούχος στο Axios.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης