Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Αόρατο τείχος»... για κλάματα - Ομολογία ότι η ευρωπαϊκή ασπίδα drones δεν είναι αδιαπέραστη

«Αόρατο τείχος»...  για κλάματα - Ομολογία ότι η ευρωπαϊκή ασπίδα drones δεν είναι αδιαπέραστη
Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Andris Spruds, ξεκαθάρισε ότι το λεγόμενο «τείχος drones» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπορεί να αποτελέσει απόλυτο φράγμα
Σχετικά Άρθρα
Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Andris Spruds, ξεκαθάρισε ότι το λεγόμενο «τείχος drones» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπορεί να αποτελέσει απόλυτο φράγμα απέναντι σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Όπως τόνισε, πρόκειται όχι για φυσικό εμπόδιο αλλά για ένα σύστημα εντοπισμού και εξουδετέρωσης απειλών.

Σύγκριση με το Iron Dome

Ο Andris Spruds παρομοίασε την ιδέα με το Iron Dome του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι ούτε αυτό είναι κυριολεκτικά «σιδερένιος θόλος».
Η ουσία, όπως είπε, βρίσκεται στην ικανότητα έγκαιρης ανίχνευσης και αναχαίτισης των απειλών, όχι στην ύπαρξη ενός αδιαπέραστου τείχους.

Συνεχής τεχνολογική κούρσα

Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς εξέλιξης των αντι-drone συστημάτων, καθώς η τεχνολογία των UAVs προχωρά με ταχύ ρυθμό.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ένοπλες δυνάμεις της Λετονίας σχεδιάζουν να αποκτήσουν 500 νέα drones αναχαίτισης μέσα στη χρονιά.

Ευρωπαϊκό σχέδιο για τα ανατολικά σύνορα

Η πρωτοβουλία για το «τείχος drones» είχε ανακοινωθεί από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ως μέτρο ενίσχυσης της ασφάλειας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.
Το σχέδιο υλοποιείται σε συνεργασία με χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Φινλανδία και τα κράτη της Βαλτικής.

Πολυεπίπεδη άμυνα, όχι απόλυτη προστασία

Η ιδέα βασίζεται στη δημιουργία ενός πολυεπίπεδου δικτύου επιτήρησης και αυτοματοποιημένης άμυνας κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία.
Ωστόσο, όπως παραδέχεται και η ίδια η Λετονία, καμία τεχνολογική λύση δεν μπορεί να εγγυηθεί πλήρη ασφάλεια, επιβεβαιώνοντας ότι η αντιπαράθεση στον τομέα των drones παραμένει μια διαρκής «κούρσα εξοπλισμών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης