Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίαμβος Ρωσίας: Πήρε όλο το Luhansk, πλησιάζει τελευταία γραμμή άμυνας στο Donbass - Στα 2 εκατ. οι απώλειες Ουκρανών

Θρίαμβος Ρωσίας: Πήρε όλο το Luhansk, πλησιάζει τελευταία γραμμή άμυνας στο Donbass - Στα 2 εκατ. οι απώλειες Ουκρανών
Kαταλάβαμε 1.700 τ.χλμ και 80 οικισμούς από την αρχή του 2026 υποστήριξε ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov
Την νικηφόρα πορεία του ρωσικού στρατού σε όλα τα μέτωπα αλλά ιδιαίτερα στην κατεύθυνση του Donbass επιβεβαίωσε ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov, ο οποίος αναφέρθηκε στην επέκταση της ζώνης ελέγχου των ρωσικών δυνάμεων.
Όπως είπε, από την αρχή του έτους έχουν τεθεί υπό έλεγχο περισσότερα από 1.700 τετρ. χλμ. και 80 οικισμοί, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, όλη η επικράτεια της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.
Σύμφωνα με τον Gerasimov, η επίθεση εξελίσσεται σε όλα τα μέτωπα, ενώ μάχες διεξάγονται για σειρά πόλεων, μεταξύ των οποίων το Krasnyi Lyman και η Kostiantynivka.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση της κατάληψης της περιοχής του Luhansk την 1η Απριλίου.
Νωρίτερα, ο Ρώσος περιφέρειας Vladimir Putin είχε δηλώσει στη Λέσχη Συζητήσεων Valdai ότι «σχεδόν το 100% της περιφέρειας Luhansk βρίσκεται στα χέρια μας».

Υπό ρωσικό έλεγχο 80 οικισμοί μέσα στο 2026

Κατά τη διάρκεια Μαρτίου–Απριλίου, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν 34 οικισμούς και περίπου 700 τετρ. χλμ. εδάφους.
Από την αρχή του 2026, σύμφωνα με τον Gerasimov, έχουν τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο περισσότερα από 1.700 τετρ. χλμ. και 80 οικισμοί.
01_146.jpg
Οι Ρώσοι πλησιάζουν την τελευταία γραμμή άμυνας των Ουκρανών στο Donbass

Στον βόρειο τομέα της ομάδας «Νότος», μονάδες της 3ης Στρατιάς προωθούνται δυτικά προς το Sloviansk και το Kramatorsk που χαρακτηρίζονται ως η τελευταία γραμμή άμυνας των ουκρανικών δυνάμεων στο Donbass.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο, οι προωθημένες μονάδες βρίσκονται περίπου 12 και 7 χιλιόμετρα από τα ανατολικά προάστια αυτών των πόλεων.
Παράλληλα, συνεχίζονται μάχες εντός του αστικού ιστού στην Kryva Luka.
«Ο στρατός μας κινείται προς το Sloviansk.
Δεν απέχει η ημέρα που θα απελευθερώσουμε τόσο το Sloviansk όσο και το Kramatorsk — όλα αυτά είναι γη του Donbass», δήλωσε ο Gerasimov.
02_133.jpg
Μάχες σε πόλεις

Στην Kostiantynivka, ομάδες εφόδου προωθούνται μέσα στην πόλη, ενώ συγκρούσεις διεξάγονται στα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά.
Μάχες σημειώνονται επίσης στα προάστια Novodmytrivka και Illinivka.
Ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία παραμένει ο άξονας του Krasnyi Lyman, όπου, σύμφωνα με τη Μόσχα, περίπου το 70% της πόλης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.
Η ομάδα «Βορράς» επιχειρεί ταυτόχρονα στις περιοχές Sumy και Kharkiv, ενώ η ομάδα «Δύση» διεξάγει επιχειρήσεις στις περιοχές Borova, Sviatohirsk, Studenok και Staryi Karavan.
Ο Gerasimov δήλωσε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα.
03_77.jpg
Προώθηση στο νότο και απόκρουση αντεπιθέσεων

Στη ζώνη ευθύνης της ομάδας «Κέντρο», συνεχίζονται σφοδρές μάχες.
Υπό ρωσικό έλεγχο έχουν περάσει οι Grishino και Pavlovka, ενώ συνεχίζονται συγκρούσεις για Belitskoye και επιχειρήσεις προς Dobropillia.
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ο έλεγχος του Novyi Donbas θα ανοίξει τον δρόμο προς το Dobropillia.
Η ομάδα «Ανατολή» προωθείται δυτικά στην ανατολική περιοχή της περιφέρειας της Zaporizhzhia.
04_46.jpg
Απέτυχαν πάνω από 170 αντεπιθέσεις των Ουκρανών

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι περισσότερες από 170 ουκρανικές αντεπιθέσεις απέτυχαν.
Σύμφωνα με τον Gerasimov, οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν πάνω από 3.000 στρατιώτες και περισσότερα από 160 οπλικά συστήματα και οχήματα.
Ο Gerasimov σχολίασε επίσης την κατάσταση γύρω από το Huliaipole, απορρίπτοντας ουκρανικούς ισχυρισμούς περί ανακατάληψης εδαφών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν δυτικά του Huliaipole.
Υπό ρωσικό έλεγχο πέρασαν οι Boykovo και Lugovskoye, ενώ μάχες συνεχίζονται σε Vozdvyzhevka και στις προσβάσεις προς Verkhnyaya Tersa και Komsomolskoye.
Μονάδες της ομάδας «Dnipro» αναπτύσσουν επίθεση προς τη Zaporizhzhia: καταλήφθηκε η Veselianka, ενώ αστικές μάχες διεξάγονται σε Orikhiv και Zaporozhets.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως συνεχίζεται η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην περιφέρεια του Dnipropetrovsk. 
05_34.jpg
Στα 2 εκατ. οι απώλειες Ουκρανών

Ο υποδιοικητής της κύριας στρατιωτικοπολιτικής διεύθυνσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και διοικητής των ειδικών δυνάμεων «Akhmat», Apti Alaudinov, εκτίμησε ότι οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων πλησιάζουν τα δύο εκατομμύρια άτομα.
Παράλληλα, η Ουκρανία αρνείται να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Donbass, όπως απαιτεί η Ρωσία.
Ο Volodymyr Zelensky δήλωσε σε συνέντευξη στο ICTV ότι μια τέτοια αποχώρηση θα αποτελούσε στρατηγική ήττα για το Κίεβο.
Σύμφωνα με τον Zelensky, η περιοχή έχει καίρια σημασία για την άμυνα, καθώς εκεί υπάρχουν οχυρωματικές γραμμές και αμυντικά έργα.
Η απώλειά τους, όπως είπε, θα αποδυνάμωνε σοβαρά τις ουκρανικές δυνάμεις.
09_24.jpg
Ο Trump δεν μπορεί να αποτελέσει εγγυητή ειρήνης

Ο Zelensky δήλωσε επίσης ότι ο Donald Trump δεν μπορεί να αποτελέσει εγγυητή ειρήνης.
«Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ λένε — πρόεδρος Trump.
Ο πρόεδρος Trump είναι ακόμη δυόμισι χρόνια στην εξουσία, και μετά τι θα κάνουμε;», είπε.
Νωρίτερα, σε συνέντευξη στο Reuters, ο Zelensky είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, υπό τον όρο αποχώρησης στρατευμάτων από το κατεχόμενο τμήμα του Donbass.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης