Τελευταία Νέα
Διεθνή

Citigroup, Goldman Sachs: Θετική ιδέα το ευρωομόλογο αλλά...

Citigroup, Goldman Sachs: Θετική ιδέα το ευρωομόλογο αλλά...
Η προώθηση της έκδοσης ευρωομολόγου στην ευρωζώνη για τη συλλογική διαπραγμάτευση του επιτοκίου του χρέους των 16 χωρών που την απαρτίζουν βρίσκεται στο προσκήνιο.
Προς το παρόν η Γερμανία αντιτίθεται σθεναρά και η Ολλανδία επίσης δεν το βλέπει με καλό μάτι. Ο πρόεδρος του eurogroup, Jean – Claude Juncker ζητά από την Άνγκελα Μέρκελ να μην απορρίπτει τόσο κάθετα την ιδέα. Τι βλέπουν όμως οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι;

Ο αναλυτής της Citigroup, Michael Saunders εκτιμούν ότι η ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα της ευρωζώνης θα πυροδοτηθεί από ακόμα περισσότερη ένταση.
“Αναμένουμε νέο γύρο έντονων διαπραγματεύσεων, η Γερμανία δεν θα δεχτεί εύκολα κάτι τέτοιο, ωστόσο το ότι έπεσε αυτή η πρόταση στο τραπέζι των συζητήσεων είναι θετικό γεγονός”, τονίζει ο Saunders.
O ομόλογος του, Juergen Michels επισημαίνει ότι αν υλοποιηθεί τελικά η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγου, τούτο αυτομάτως θα σημαίνει αύξηση των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ. “Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήδη αγοράζει κρατικά ομόλογα. Αν εκδοθεί ευρωομόλογο θα το κάνει σωρευτικά και θα αναγκαστεί να αγοράσει ακόμα μεγαλύτερα ποσά”, σημειώνει. Ουσιαστικά θα είναι σαν να πολλαπλασιάζει τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης των χωρών που θα εμφανίζουν πρόβλημα.
O πρόεδρος, πάντως, της Citigroup, Richard D. Parsons δείχνει την εμπιστοσύνη του στο ευρωσύστημα. "Η Ε.Ε. και η ΕKΤ μπορούν να οχυρωθούν για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ευρωπαϊκή κρίση", τόνισε.
Ως “θετική ιδέα” αντιμετωπίζει αρχικά την έκδοση ευρωομολόγου ο Πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management, Jim O' Neill. Δε διστάζει όμως να αφήσει σαφείς αιχμές για τη λειτουργία της ευρωζώνης. “Είμαι ευτυχής που επιτέλους προτάθηκε μια διαφορετική πρόταση για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους ανάμεσα στις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ. Οι νέες ιδέες είναι πάντα κάτι σημαντικό και επιτέλους αφήνεται η αίσθηση ότι κάτι μπορεί να προκύψει από την ευρωζώνη αν για πρώτη φορά δράσουν συλλογικά! Αλλά για να επιτευχθεί αυτό, θέλει ισχυρότερη ηγεσία με περισσότερη πυγμή!”.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης