Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή στις 16 Απριλίου

ΟΗΕ: Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή στις 16 Απριλίου
Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΗΕ η συνεδρίαση της 16ης Απριλίου αναμένεται
Επίσημη συνεδρίαση της ΓΣ του ΟΗΕ συγκαλείται την Πέμπτη 16 Απριλίου 2026 στις 10:00 (ώρα Ν. Υόρκης), μετά το βέτο που άσκησαν δύο Μόνιμα Μέλη του ΣΑ ΟΗΕ, η Ρωσία και η Κίνα, κατά τη συνεδρίαση της 7 Απριλίου 2026 που τέθηκε προς ψήφιση το σχέδιο Ψηφίσματος του Μπαχρέιν για την προστασία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.
Η σύγκληση της συνεδρίασης πραγματοποιείται βάσει του Ψηφίσματος της ΓΣ 76/262, το οποίο προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης οφείλει να συγκαλεί συζήτηση εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την άσκηση βέτο από ένα ή περισσότερα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκτός εάν έχει ήδη συγκληθεί έκτακτη ειδική σύνοδος για το ίδιο θέμα.
Σε σχετική επιστολή προς τα κράτη-μέλη, με ημερομηνία 10 Απριλίου 2026, η Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Aνναλένα Μπέρμποκ αναφέρει ότι η συζήτηση θα αφορά «την κατάσταση επί της οποίας ασκήθηκε το βέτο», σύμφωνα με τον προβλεπόμενο μηχανισμό ενεργοποίησης της σχετικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΗΕ η συνεδρίαση της 16ης Απριλίου αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο επίσημο βήμα συζήτησης στη Γενική Συνέλευση μετά το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης