Τελευταία Νέα
Διεθνή

RBS: Στρέφεται στη λιανική τραπεζική και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Δεν αποκλείει ΑΜΚ

tags :
RBS: Στρέφεται στη λιανική τραπεζική και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Δεν αποκλείει ΑΜΚ
Στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου του 2010 η RBS ανακοίνωσε 20% μείωση εσόδων από το investment banking. O Stephen Hester, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής τράπεζας ακόμα τα έχει με τον Υπουργό Οικονομικών στο Νησί, George Osborne για την αναδιάταξη επενδυτικών κεφαλαίων στην οποία εξαναγκάστηκε να προβεί η τράπεζα βάσει νέου νόμου.
Η RBS έχει πολλά προβλήματα να επιλύσει. Κατέχει πολλά κεφάλαια υψηλού ρίσκου και διατηρεί μεγάλη διείσδυση στις ιρλανδικές τράπεζες. Η τιμή της μετοχής υπέφερε από την ώρα που η Ιρλανδία βρέθηκε στη δίνη της κρίσης χρέους και της κατάρρευσης του τραπεζικού της συστήματος.
Η Fiona Swaffield, αναλύτρια της Execution Noble, είχε προειδοποιήσει τους επενδυτές. Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που ο Hester εξήγγειλε αναδιάρθρωση επενδύσεων στο εξωτερικό. Η τράπεζα επαναφέρει στο προσκήνιο τώρα ένα παλιό στέλεχος, τον William Fall, μέλος του Δ.Σ. επί της διοίκησης Goodwin για να αναδιατάξει τις επενδύσεις της RBS και εντός συνόρων.
“Η κεφαλαιακή δομή και επάρκεια της RBS μας επιτρέπει να κάνουμε αλλαγή στόχων”, ήταν η πρώτη κουβέντα που βγήκε από το στόμα του επενδυτικού συμβούλου του ομίλου πια, William Fall.
“H RBS έχει επιδείξει ξεχωριστές επιδόσεις στις αγορές ομολόγων, ιδιαίτερα κρατικών και κυρίως στα δομημένα ομόλογα. Οι αδυναμίες όμως της ευρωπαϊκής οικονομίας και η περίοδος που διανύουμε δεν ευνοούν τη μόχλευση. Δεν μας αφήνουν να το κάνουμε ούτως ή άλλως επειδή ενέχει ρίσκο. Συνεπώς, θα στραφούμε σε δύο πράγματα. Πρώτον και σπουδαιότερον, στο λιανικό εμπόριο με τραπεζικά προϊόντα λιανικής. Κατά δεύτερο ρόλο, θα προσπαθήσουμε να χρηματοσδοτήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από ρευστότητα”, τονίζει ο Fall.
Η RBS διατηρεί πάνω από 16.000 υπαλλήλους σε 18 χώρες. Στα τέλη Οκτώβρη οι Sunday Times έγραφαν ότι η τράπεζα ετοιμάζει τουλάχιστον 5.000 απολύσεις εργαζομένων.
“Η τραπεζική βιομηχανία έχει ξεμείνει από κεφάλαια. Στο παγκόσμιο σύστημα δεν υπάρχει άνεση κεφαλαίων για όλους. Η RBS διαθέτει ικανή κεφαλαιακή επάρκεια αλλά, δεν αποκλείω, αν χρειαστεί, η τράπεζα να προβεί σε περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση”, επισημαίνει ο Fall.
Ο διευθύνων σύμβουλος, Stephen Hester θέλει να αναδιατάξει τις παγκόσμιες επενδύσεις της τράπεζας, να ξαναπάρει πίσω το χαμένο 20% από το investment banking, ο William Fall στρέφει την τράπεζα στους νέους -με βάση τον μέχρι τώρα χαρακτήρα της- ορίζοντες του retail banking και της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι στόχοι πολλοί. Οι απολύσεις προσωπικού μοιάζουν τώρα περισσότερο άτοπες από ποτέ.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης