Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόνος: Η Ιταλία έχασε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ με τη διακοπή της προμήθειας πετρελαίου από τη Ρωσία - Τι θα κάνει η Ελλάδα

Πόνος: Η Ιταλία έχασε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ με τη διακοπή της προμήθειας πετρελαίου από τη Ρωσία - Τι θα κάνει η Ελλάδα
Η Ελλάδα και η Μάλτα διατηρούν ενεργή συμμετοχή στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου
Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπέστησαν σοβαρές οικονομικές απώλειες μετά τη διακοπή των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου, με το κόστος να ξεπερνά τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που επικαλείται το RIA Novosti.
Το 2021, η μέση τιμή αγοράς πετρελαίου ήταν 57,9 ευρώ ανά βαρέλι, ενώ το 2025 προβλέπεται να φτάσει 61,8 ευρώ. Αυτό οδήγησε σε διαφυγόντα κέρδη 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025, ενώ συνολικά η Ιταλία υπερπλήρωσε 31,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2022-2024. Από την επιβολή των κυρώσεων, οι συνολικές απώλειες της χώρας ανέρχονται σε 32,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άλλες Ευρωπαϊκές χώρες υπό πίεση

  • Γερμανία: υπερπλήρωσε περίπου 40 δισ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2025, με την τιμή ανά βαρέλι να αυξάνεται από 55,2 σε 63,7 ευρώ.
  • Ολλανδία: απώλειες ύψους 56,6 δισ. ευρώ, με την τιμή ανά βαρέλι να φτάνει 64,1 ευρώ.
  • Τσεχική Δημοκρατία: μείωσε απότομα τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, με το μερίδιο στις εισαγωγές το 2024 να φτάνει 42%, παρά την πρόβλεψη απώλειας 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.
Συνολικά, οι απώλειες της ΕΕ λόγω της άρνησης εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου εκτιμώνται σε 283 δισ. ευρώ.

Εξαιρέσεις: Ουγγαρία και Σλοβακία
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία επιμένουν στην επανέναρξη των προμηθειών μέσω του αγωγού Druzhba, ο οποίος έκλεισε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους με πρωτοβουλία του Κιέβου.
  • Η ΕΕ δεν φαίνεται να εισακούει τις απαιτήσεις τους.
  • Οι δύο χώρες προμηθεύονται εναλλακτικά μέσω αγωγού της Κροατίας, αλλά η χωρητικότητα είναι περιορισμένη και οι τιμές υψηλότερες λόγω της απουσίας ρωσικού πετρελαίου.
Η ΕΕ ξεκίνησε περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου τον Δεκέμβριο του 2022 και στα πετρελαϊκά προϊόντα τον Φεβρουάριο του 2023.
  • Αρχικά, εισήχθη ανώτατο όριο τιμών 60 δολάρια ανά βαρέλι από τις χώρες της G7.
  • Από τις αρχές Φεβρουαρίου, το όριο διαμορφώθηκε σε 44,10 δολάρια ανά βαρέλι σε πρωτοβουλία της ΕΕ.
Στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων, προτείνεται η κατάργηση των ανώτατων ορίων τιμών και η απαγόρευση των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου για ευρωπαϊκές εταιρείες.
  • Η Ελλάδα και η Μάλτα διατηρούν ενεργή συμμετοχή στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
  • Η Ουγγαρία μπλοκάρει το πακέτο λόγω του αγωγού Druzhba, ενώ παραμένει ασαφές το καθεστώς της Ελλάδας και της Μάλτας.
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης