Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίση στους κολοσσούς του πετρελαίου - Η BP αναστέλλει τις επαναγορές μετοχών

Κρίση στους κολοσσούς του πετρελαίου - Η BP αναστέλλει τις επαναγορές μετοχών
Τα αποτελέσματα της BP έρχονται σε μια δύσκολη περίοδο για τον ευρωπαϊκό κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η βρετανική ενεργειακή εταιρεία BP ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να αναστείλει τις επαναγορές μετοχών, προκειμένου να διαθέσει πλήρως τα πλεονάζοντα κεφάλαια για την «επιτάχυνση της ενίσχυσης» του ισολογισμού της.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο όπου οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου επιβαρύνουν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.
Η BP δημοσίευσε τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου για το 2025, τα οποία ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τα υποκείμενα κέρδη από αντικατάσταση κόστους, που χρησιμοποιούνται ως δείκτης καθαρού κέρδους, να φτάνουν τα 1,54 δισεκατομμύρια δολάρια, ακριβώς στο επίπεδο που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Τα καθαρά κέρδη της BP για ολόκληρο το 2025 ανήλθαν σε 7,49 δισεκατομμύρια δολάρια, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που εκτιμούσαν 7,58 δισεκατομμύρια, και μειωμένα από περίπου 9 δισεκατομμύρια το 2024.
Η προσωρινή CEO της BP, Carol Howle, δήλωσε ότι το 2025 ήταν «ένα έτος με ισχυρά θεμελιώδη οικονομικά αποτελέσματα, ισχυρή λειτουργική απόδοση και σημαντική στρατηγική πρόοδο». Τόνισε ότι η εταιρεία έχει σημειώσει πρόοδο στους τέσσερις βασικούς της στόχους – αύξηση των ταμειακών ροών και των αποδόσεων, μείωση κόστους και ενίσχυση του ισολογισμού – αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει και η επιτάχυνση είναι επιτακτική.
Η Meg O’Neill της Woodside Energy πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα στην BP την 1η Απριλίου, μετά την απόφαση του Murray Auchincloss να παραιτηθεί στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Οικονομικοί δείκτες και προϋπολογισμός 2026

Το καθαρό χρέος της BP στο τέταρτο τρίμηνο ανήλθε σε 22,18 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένο από περίπου 23 δισεκατομμύρια το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές έφτασαν τα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες από 7,43 δισεκατομμύρια την προηγούμενη χρονιά.
Η BP όρισε τον προϋπολογισμό κεφαλαιουχικών δαπανών για το 2026 μεταξύ 13 και 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο χαμηλότερο άκρο του εύρους που είχε δώσει.

Πίεση στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου

Τα αποτελέσματα της BP έρχονται σε μια δύσκολη περίοδο για τον ευρωπαϊκό κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση τους από την πανδημία Covid-19, λόγω ανησυχιών για υπερπροσφορά, αυξάνοντας την πίεση στις εταιρείες Big Oil όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους προς τους μετόχους.
Οι ανταγωνιστές της BP, Equinor και Shell, ανέφεραν επίσης αδύναμα τριμηνιαία αποτελέσματα την προηγούμενη εβδομάδα, επικαλούμενοι τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και άλλους παράγοντες.
Η Equinor ανακοίνωσε μείωση των επαναγορών μετοχών σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για φέτος από 5 δισεκατομμύρια πέρυσι, ενώ μείωσε τις επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών και χαμηλών εκπομπών.
Η Shell διατήρησε τις επαναγορές στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας τον 17ο συνεχόμενο τρίμηνο με επαναγορές άνω των 3 δισεκατομμυρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης