Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγωνία για το τι θα πει σήμερα ο Τrichet της ΕΚΤ;

Αγωνία για το τι θα πει σήμερα ο Τrichet της ΕΚΤ;
Στραμμένα παραμένουν όλα τα βλέμματα στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, μετά το καθορισμένο συμβούλιο της τράπεζας. Το σημαντικότερο φύλλο στο τραπέζι της ΕΚΤ αφορά τα μέτρα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, στα οποία προέβη η τράπεζα, μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων χρέους.
Η ΕΚΤ έχει ήδη παρέμβει στο ελληνικό, πορτογαλικό και ιρλανδικό πρόβλημα, σύμφωνα με πηγές που επιλέγουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ενώ  συνολικά έχει προβεί σε αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 67 δις ευρώ από τον περασμένο Μάιο. Στόχος της είναι η εξαέρωση των ανησυχιών, αλλά και της ίδιας της κρίσης χρέους.
Μήπως, όμως, η συνέχιση της πολιτικής αυτής επιφέρει πληθωριστικές πιέσεις;
Μήπως η ΕΚΤ, ως άλλη Fed, κληθεί να… μαζέψει τα «αμάζευτα» του επερχόμενου αποπληθωρισμού;
Ο οικονομολόγος Lee Hardman, στέλεχος της Bank of Tokyο στο Λονδίνο, επισημαίνει ότι «η αύξηση της αγοράς ομολόγων χρέους από την ΕΚΤ θα κλονίσει περαιτέρω την ισχυρή και ανταγωνιστική αντίληψη για το νόμισμα της Ευρωζώνης». Την αντίθεση του στην πολιτική της ΕΚΤ εκφράζει και o πρόεδρος της γερμανικής Βundesbank, καθώς και υποψήφιος διάδοχος του νύν προέδρου της ΕΚΤ, Axel Weber, δηλώνοντας ότι «ακολουθούσα πάντα τον δικό μου δρόμο και ουδέποτε ζημιώθηκα από αυτό».
Ο J.C. Trichet, ωστόσο, πιστεύει στην δυναμική της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι θα μπορέσει να αναστρέψει την κρίση. Μαζί του συνάδει και ο Olli Rehn, επίτροπος των οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «η ΕΚΤ έχει παίξει κεντρικό, ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους». Εν τούτοις, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το σημερινό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.
Στο τραπέζι της ΕΚΤ θα «παίξει» και το θέμα των «ευρωομολόγων». Με την ιδέα αυτή η ΕΚΤ «φλερτάρει» εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα, ο Rehn ανέφερε χαρακτηριστικά σε σημερινή του δήλωση: «Η ιδέα των ευρωομολόγων είναι ελκυστική, αν και δεν βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά μας…».
Όλοι κρεμόμαστε από τον Trichet και την πολιτική του, η οποία αναμένεται να καθορίσει σημαντικά την πορεία του ευρωπαϊκού χρέους…

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης