Αν η Ευρώπη όντως εννοεί ότι θα κρατήσει όρθια την Ουκρανία, τότε οφείλει να πάψει να κρύβεται πίσω από διπλωματικά μισόλογα και να λύσει, χθες κιόλας, τις απολύτως βάσιμες ενστάσεις του Βελγίου για το δάνειο των πολεμικών επανορθώσεων, σημειώνει σε άρθρο του στην Euractiv o Simon Nixon.
Γιατί χωρίς ρεαλισμό στα οικονομικά, η στήριξη στο Κίεβο δεν είναι στρατηγική — είναι ευχολόγιο.
Θολό τοπίο για την ειρήνη
Κανείς δεν γνωρίζει αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump θα καταφέρει τελικά να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Προς το παρόν, η αμερικανική διοίκηση φαίνεται ότι εξασφάλισε την επιφυλακτική αποδοχή της Ουκρανίας για μια τροποποιημένη εκδοχή του σχεδίου 28 σημείων που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο έχει πλέον συρρικνωθεί στα 19 σημεία.
Τα κρίσιμα επίμαχα ζητήματα μένουν να ξεκαθαριστούν στη συνάντηση του Trump με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Ακόμη κι αν Trump και Zelensky καταλήξουν σε συμφωνία, το Κρεμλίνο μοιάζει έτοιμο να την απορρίψει.
Και ο Trump — απρόβλεπτος ως πάντα — θα μπορούσε εξίσου εύκολα να γείρει ξανά προς την πλευρά του Vladimir Putin, αναγκάζοντας την Ουκρανία να αντιμετωπίσει αυτό που ο Zelensky περιέγραψε το Σαββατοκύριακο ως το δίλημμα ανάμεσα στο να «χάσει την αξιοπρέπειά της ή να χάσει έναν βασικό εταίρο».
Η Ευρώπη σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις
Ό,τι κι αν αποφασίσει ο Trump, οι Ευρωπαίοι χρειάζονται κατεπειγόντως το δικό τους σχέδιο για τη στήριξη της Ουκρανίας — είτε για να συνεχίσει να πολεμά, είτε για να έχει διαπραγματευτική ισχύ στο τραπέζι των συνομιλιών, σημειώνει η Euractiv.
Οι ηγέτες της ΕΕ επαναλαμβάνουν ότι διακυβεύεται η ασφάλεια της ηπείρου.
Αλλά έτσι όπως κινούνται, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε θεατές.
Η Ουάσινγκτον δεν θα μπορούσε να δείξει πιο ωμά τη δυσαρέσκειά της: οι ηγέτες της ΕΕ αγνοούσαν πλήρως το αμερικανο–ρωσικό σχέδιο, μέχρι που ανακάλυψαν ότι τους φόρτωνε υποχρεώσεις χωρίς καμία ενημέρωση.
Στο πακέτο αυτών συγκαταλέγονται η άρση κυρώσεων, καθώς και η παράδοση 100 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε ένα ταμείο υπό αμερικανική διαχείριση. Το ταμείο αυτό θα κρατούσε τη μισή απόδοση κερδών ως προμήθεια.
Ευρώπη χωρίς ρόλο, χωρίς φωνή, χωρίς διαπραγμάτευση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών